Ο "γυμνός οφθαλμός" επιστρέφει στην μαγική αυλή του καφέ Γέφυρες στην οδό Πατρέως 86, την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017, στις 21.30. για να παρουσιάσει την δεύτερη ταινία του Λεός Καράξ, του φοβερού παιδιού του σύγχρονου Γαλλικού κινηματογράφου.
Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Παράρτημα της Πάτρας.
Είσοδος ελεύθερη
Η ταινία είναι κατάλληλη από 15 χρόνων και πάνω
Η κριτική, που ακολουθεί είναι γραμμένη από την Πόλυ Λυκούργου.
Δημοσιεύτηκε στο flix.gr, με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες το καλοκαίρι του 2014
«H δεύτερη ταινία του Λεός Καράξ, ένα εκρηκτικό love story με φόντο το Παρίσι και το παραισθησιογόνο στυλ ενός δημιουργού, που μετά από αυτήν την ταινία χαιρετίστηκε ως το "παιδί-θαύμα" του Γαλλικού σινεμά. Παρίσι, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Ο Μάρκ κι ο Χανς, δύο μεσήλικοι κακοποιοί χρωστούν χρήματα στην "Αμερικάνα". Ο τρίτος συνέταιρός τους αυτοκτόνησε, ή δολοφονήθηκε ως προειδοποίηση, πέφτοντας στις ράγες του μετρό. Με περιθώριο δύο μόνο εβδομάδες για να ξοφλήσουν το χρέος τους στην αδίστακτη τοκογλύφο, ο Μάρκ έχει ένα σχέδιο: θα επιστρατεύσουν τον Άλεξ, το γιο του αποθανόντα συνεταίρου, ο οποίος έχει διαβόητα "ευέλικτα χέρια" και "δεμένη γλώσσα", για να κλέψει το μυστικό εμβόλιο που καταπολεμά την εν εξελίξει θανατηφόρα μάστιγα της εποχής, αλλά βρίσκεται κλειδωμένο στο χρηματοκιβώτιο της φαρμακευτικής πολυεθνικής, που το ανακάλυψε και το διαθέτει μόνο σε λίγους.
Η πανδημία ονομάζεται STBO και μεταδίδεται ανάμεσα σε εραστές που κάνουν σεξ χωρίς να είναι ερωτευμένοι!
Ακόμα κι ένας από το ζευγάρι να μην αγαπά τον άλλον, μολύνεται το αίμα και των δύο και σταδιακά και επώδυνα πεθαίνουν...
Υπάρχει άραγε περίπτωση σ' αυτήν την ζωή να αγαπιούνται δύο άνθρωποι το ίδιο;
Ή η αγάπη έχει ανεπίστρεπτα μολυνθεί κι αργοπεθαίνει;
Ο Λεός Καράξ στην δεύτερη ταινία της καριέρας του (μετά το "Boy Meets Girl" του 1984) συνθέτει μία λυρική παραβολή για τον θάνατο του ρομαντισμού σ' έναν κυνικό κόσμο, αλλά κι ένα ερωτικό κινηματογραφικό γράμμα στο σινεμά είδους: όχι τόσο του νεονουάρ και της επιστημονικής φαντασίας, που αποτελούν αφορμή και επίφαση, όσο στους μάστερ της νουβέλ βαγκ - και ειδικά στον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ.
Η πλοκή δεν σε ενδιαφέρει τόσο, όσο το καθαρόαιμο συναίσθημα, που γεννά η κινηματογραφική εικόνα, η ποιητική τόλμη των πλάνων, οι πέρα από τα όρια ήρωες.
Ένα σινεμά που το βλέπεις με την καρδιά, όσο κρατάς ορθάνοιχτα τα μάτια στους πειραματισμούς της οθόνης.
Ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας ("Mauvais Sang" / «Μολυσμένο Αίμα») είναι τόσο μία πρώτη αναφορά στο AIDS την εποχή της γέννησής του, όσο, ακόμα πιο συμβολικά, δανείζεται την κυνική ματιά του για την ηθική κατάπτωση του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος κάπου κάποτε σταμάτησε να αισθάνεται, από το ποίημα του Αρθούρου Ρεμπώ "Μία Εποχή στην Κόλαση" (ο Ρεμπώ ονομάζει το δεύτερο μέρος του ποιήματος "Mauvais Sang"».
Πάτρα: Προβολή ταινίας στις "Γέφυρες"
σήμερα Πέμπτη
27|07|2017 | 11:05
Events