Ζωντανεύει η βίλα του Ιόλα- Η ιστορία ενός κτιρίου που άγγιξε το μύθο

με τις χρυσές πόρτες, τις ορθομαρμαρώσεις και τους αρχαίους κίονες από τη Ραβέννα

Είναι ορισμένα κτίρια στην πόλη τα οποία φέρουν γύρω τους την αχλή του μύθου. Οι άνθρωποι που τα κατοίκησαν, οι επισκέπτες που φιλοξενήθηκαν εκεί, τα αντικείμενα που τα κοσμούσαν, οι σπουδαίες κουβέντες που έγιναν στο εσωτερικό τους· όλα αυτά που τα καθιστούν κιβωτούς μνήμης, ιστορίας αλλά και κληρονομιάς ικανής να αξιοποιηθεί στο μέλλον. Ενα τέτοιο κτίσμα είναι και η (ρημαγμένη σήμερα) Βίλα Ιόλα της Αγίας Παρασκευής, η οποία πρόσφατα αποφασίστηκε να αγοραστεί από τον τοπικό δήμο, με στόχο την αποκατάσταση και την ανάδειξή της σε μουσείο.

«Πρόκειται συνολικά για έναν ελεύθερο χώρο επτά στρεμμάτων, μέσα στον οποίο βρίσκεται και η βίλα του Ιόλα. Η απόφαση για την αγορά λήφθηκε αφενός διότι υπήρχε πάντα ο κίνδυνος ο χώρος να πωληθεί αλλού και να οικοδομηθεί και αφετέρου για να αναδείξουμε ένα σοβαρό πολιτιστικό μνημείο σε καλλιτεχνικό τοπόσημο για την πόλη», μας λέει ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, προσθέτοντας πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και επικοινωνία με αρκετές προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης προκειμένου να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα «τρέξει» το σχέδιο για τη δημιουργία του μουσείου.

Τι υπήρξε όμως στο παρελθόν αυτή η περίφημη Βίλα Ιόλα; Εδώ οι απόψεις διίστανται: για κάποιους ήταν το υπέροχο σπίτι που σχεδίασαν ο Πικιώνης και ο Τσαρούχης για τον φίλο τους Αλέξανδρο Ιόλα, πάμπλουτο έμπορο τέχνης και ιδιοκτήτη γκαλερί στη Νέα Υόρκη και όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ηταν ακόμη ο τόπος συνάντησης μεγάλων αστέρων και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Αντι Γουόρχολ, Πάμπλο Πικάσο, Τζόρτζιο Αρμάνι, Αριστοτέλης Ωνάσης, Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Παπανδρέου, Ειρήνη Παππά κ.ά.), καθώς και στέγη για μια τεράστιας αξίας συλλογή έργων τέχνης, τα οποία αφαιρέθηκαν ταχύτατα από τους κληρονόμους του Ιόλα αμέσως μετά τον θάνατό του. Για άλλους πάλι, που τη δεκαετία του ’80 του απέδιδαν τέτοιες κατηγορίες, η βίλα υπήρξε τόπος απόλυτης ασωτίας κι ακόμα «κρύπτη» για αρχαία αντικείμενα που είχαν μεταφερθεί εκεί με όχι και τόσο νόμιμες μεθόδους.

Ολα αυτά βέβαια ανήκουν στο παρελθόν. Οταν η Βίλα Ιόλα θα έχει πια αποκατασταθεί, σκοπός είναι να μετατραπεί σε μουσείο με έργα που ανήκαν παλιότερα στον συλλέκτη, καθώς και άλλα καλλιτεχνών που αναδείχθηκαν από εκείνον τις προηγούμενες δεκαετίες. Φυσικά ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί έξοδα. «Η αγορά από τον ιδιώτη ορίστηκε ύστερα από πολλές διαπραγματεύσεις στα 3 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποπληρωθούν τμηματικά σε βάθος εξαετίας, επομένως ο δήμος δεν επιβαρύνεται σοβαρά. Οσο για την αποκατάσταση, θα γίνει με διαγωνισμό μελέτη βιωσιμότητας και ανάπλασης ώστε να καθοριστεί ένα σχέδιο που στη συνέχεια θα χρηματοδοτηθεί με πόρους της Περιφέρειας και μέσω ΕΣΠΑ. Το καλό είναι πως οι οιωνοί για τις συνεργασίες καθώς και για τις παραχωρήσεις έργων είναι θετικοί», επισημαίνει ο κ. Σταθόπουλος.

Προφανώς και η νέα μορφή του κτιρίου, που σήμερα παρουσιάζει εικόνα καταστροφής, δεν θα είναι αυτή του «ανακτόρου» του παρελθόντος με τις χρυσές πόρτες, τις ορθομαρμαρώσεις και τους αρχαίους κίονες από τη Ραβέννα. Είναι σημαντικό ωστόσο αυτό το κτίσμα, που κάποτε λέγεται ότι φιλοξένησε τα πιο πολυτελή πάρτι, να γίνει αυτή τη φορά επίκεντρο μιας γιορτής πολιτισμού, ανοικτής σε όλους τους κατοίκους της πόλης.

kathimerini

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ