Η Ρώμη κατήγγειλε για άλλη μια φορά την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όσον αφορά την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων, παρά τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης σήμερα από μέρους του Παρισιού και του Βερολίνου στην τριμερή σύνοδο κορυφής στην Τεργέστη.
«Η Ιταλία συνεισέφερε και θα συνεχίσει να συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί στη διάσωση και στην υποδοχή (σ.σ. προσφύγων και μεταναστών). Όμως δίνει ταυτόχρονα μια μάχη προκειμένου η πολιτική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης να μην περιορίζεται σε μερικές χώρες μόνο, αλλά να τη μοιράζεται όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Πάολο Τζεντιλόνι.
Εδώ και πολλές εβδομάδες, η Ιταλία πολλαπλασιάζει τις εκκλήσεις προς τους εταίρους της για βοήθεια, ζητώντας τους να κάνουν μια «σθεναρή συμβολή» για να ανασχεθεί το κύμα των μεταναστών που αναχωρούν από τις ακτές της Λιβύης αλλά κυρίως να ανοίξουν τα λιμάνια τους σε αυτούς που διασώζονται στη Μεσόγειο — κάτι που αρνούνται πάντα να κάνουν.
Πάνω από 3.500 μετανάστες διασώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, που ήλθαν να προστεθούν στους 85.000 που έχει υποδεχθεί ήδη η Ιταλία φέτος. Το ζήτημα κυριάρχησε στη συζήτηση ανάμεσα στον Τζεντιλόνι, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Η ροή προσφύγων και μεταναστών που καταγράφει ρεκόρ τους τελευταίους μήνες θέτει την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Τζεντιλόνι υπό μεγάλη πίεση από τη λαϊκιστική δεξιά αντιπολίτευση, ενώ οι βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν: θα διεξαχθούν το αργότερο στις αρχές του 2018.
Ο Τζεντιλόνι απηύθυνε έκκληση να εφαρμοστεί μια «κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό, όλο και περισσότερο μοιρασμένη» με τους εταίρους της Ιταλίας. Πτυχές της θα είναι μια οικονομική «επέμβαση στην Αφρική», ο «συντονισμός στη Μεσόγειο και τη Λιβύη», αλλά και ένα «κοινό έργο για να προσανατολιστεί η δράση των ΜΚΟ» οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης των μεταναστών στη θάλασσα.
Εκφράζοντας την «αλληλεγγύη του» στην Ιταλία, ο Μακρόν παραδέχθηκε ότι στο ζήτημα της υποδοχής μεταναστών, η Γαλλία δεν «συνεισέφερε πάντα αυτό που της αναλογούσε». «Θέλω να πω εδώ ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία να επιταχύνουμε τις μετεγκαταστάσεις (προσφύγων και μεταναστών) και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», ανέφερε ο ίδιος.
Ο πρωθυπουργός του Μακρόν, ο Εντουάρ Φιλίπ, ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία άλλων 12.000 θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες μέχρι το 2019.
Ωστόσο, το σχέδιο το οποίο παρουσίασε ο Φιλίπ προβλέπει ταυτόχρονα περισσότερη αυστηρότητα έναντι εκείνων οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται στη διαδικασία, και ο Μακρόν επανέλαβε ότι θεωρεί πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ «των πολιτικών προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών».
Ο Μακρόν διεμήνυσε επίσης ότι η χώρα του θα προσφέρει άσυλο στους πρόσφυγες αλλά «δεν θα υποδεχθεί τις γυναίκες και τους άνδρες που επιδιώκουν να έλθουν να ζήσουν στη χώρα μας για οικονομικούς λόγους». «Αυτές οι δύο πραγματικότητες είναι βαθιά διαφορετικές» και δεν συνεπάγονται «το ίδιο καθήκον στο ηθικό επίπεδο», και όσον αφορά αυτό το ζήτημα «δεν θα παραδοθώ στο κλίμα γενικής σύγχυσης» που επικρατεί, συμπλήρωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει οικονομική συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής, από τις οποίες προέρχεται η πλειονότητα των μεταναστών που αφίκνυνται στην Ιταλία.
«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα αίτια των μεταναστευτικών ροών μέσω εταίρων μας, ειδικά (σε συνεργασία) με τον Νίγηρα», ανέφερε η Άγγελα Μέρκελ, ενώ υπογράμμισε παράλληλα ότι είναι απαραίτητη η «πολιτική σταθεροποίηση της Λιβύης», από όπου διέρχονται οι μετανάστες, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Επέμεινε ότι μια απαραίτητη πτυχή είναι η «βελτίωση των οικονομικών προοπτικών στις αφρικανικές χώρες».
Η Ρώμη κατηγορεί τους Ευρωπαίους για έλλειψη αλληλεγγύης στο προσφυγικό
για άλλη μια φορά τ
13|07|2017 | 07:31
Κόσμος