Δήλωση με αφορμή την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, να ανακληθεί η αίτηση για επανεξέταση της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο είχε επιβάλει πρόστιμο εις βάρος της Ελλάδας για τη γνωστή υπόθεση της Μανωλάδας, εξέδωσε ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας.
Στη δήλωσή του, ο κ. Κούγιας κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «απαράδεκτη κρίση του κ. Κοντονή και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιαννακάκη «να εγκαλέσουν τους τίμιους συναδέλφους μου, νομικούς συμβούλους του κράτους, οι οποίοι προσπάθησαν να ασκήσουν ευόρκως το λειτούργημά τους, του δικηγόρου του κράτους καταθέτοντας αίτηση ανακλήσεως της απαράδεκτης νομικά και ουσιαστικά αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα να πληρώσει υψηλότατο ποσό».
Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο κ. Κούγιας σημειώνει: «Όπως είναι γνωστό, μαζί με τον αείμνηστο συνάδελφό μου, Δημήτριο Παπαδημητρίου, ήμουν δικηγόρος υπερασπίσεως των βασικών κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση της Μανωλάδας, που δυστυχώς τότε έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια, με αποτέλεσμα να κρατηθούν προσωρινά, άδικα, να καταστραφούν οικονομικά και να παραπεμφθούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών αυτοδημιούργητοι και τίμιοι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν εργοστάσια στην περιοχή, αλλά και τίμιοι αγρότες της περιοχής, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για τα απειλούμενα με πολυετείς ποινές καθείρξεως αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροή.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών, στο οποίο συμμετείχαν εκτός των τριών τακτικών δικαστών και τέσσερις ένορκοι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, γιατροί, εκπαιδευτικοί, εκλεκτά μέλη της κοινωνίας των Πατρών, με ομόφωνη απόφασή του, και μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία και αφού απεκαλύφθη τι ακριβώς συνέβη και το πώς οι δήθεν μάρτυρες κατηγορίας-θύματα ήταν στην ουσία είτε έμποροι διακίνησης ανθρώπων, είτε συνεργάτες κυκλωμάτων εμπορίας-διακινήσεως ανθρώπων επί πολλά χρόνια κι ότι κατά τη διάρκεια της δίκης είχε καταγγελθεί ότι κάποιοι εξ αυτών, οι οποίοι είχαν πολλά χρόνια παραμονής στην Αθήνα και στην Μανωλάδα, ήταν παίκτες και πελάτες είτε του παράνομου είτε του νομίμου στοιχήματος (όχι μόνο στην Μανωλάδα, αλλά και κατά τη διάρκεια της δίκης στην Πάτρα), αθώωσε παμψηφεί τους κατηγορουμένους, παρά τις "θεατράλε" εμφανίσεις, είτε μέσα, είτε έξω από το Δικαστήριο, επαγγελματιών διαμαρτυρομένων, αφού τα στοιχεία υπέρ της αθωώσεως των κατηγορουμένων ήσαν συντριπτικά.
Σήμερα, πληροφορήθηκα ότι ο πρώην συνάδελφός μου και τίμιος υπερασπιστής κατηγορουμένων στα ποινικά Δικαστήρια, κ. Σταύρος Κοντονής, μαζί με την κα Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέβησαν στην απαράδεκτη, κατά την ταπεινή μου κρίση, ενέργεια να εγκαλέσουν τους τίμιους συναδέλφους μου, νομικούς συμβούλους του κράτους, οι οποίοι προσπάθησαν να ασκήσουν ευόρκως το λειτούργημά τους, του δικηγόρου του κράτους καταθέτοντας αίτηση ανακλήσεως της απαράδεκτης νομικά και ουσιαστικά αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα να πληρώσει υψηλότατο ποσό, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΤΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΛΕΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΘΩΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ.
Αντί ο κ. Κοντονής και η κα Γιαννακάκη να δώσουν συγχαρητήρια στους νομικούς συμβούλους του Κράτους και στους Προϊσταμένους τους, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα άλλο από το καθήκον τους, δηλαδή την προσπάθεια να εξαφανίσουν μία απόφαση, η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ελληνικό λαό κι επίσης, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, επιβάλλει στο Ελληνικό Κράτος, δηλαδή στους Έλληνες πολίτες, να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως πρόστιμο, έκαναν το εντελώς αντίθετο, κατά την άποψή μου, μόνο χάριν πολιτικών εντυπώσεων, εγκαλώντας και εκθέτοντας τίμιους επιστήμονες, τους νομικούς συμβούλους του κράτους.
Εύχομαι άμεσα να αντιληφθούν το λάθος τους, γιατί τόσο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και οι Εισαγγελείς κι οι τακτικοί Δικαστές είναι η τελευταία ελπίδα των δικαίων ανθρώπων.
Οι δίκαιοι άνθρωποι δεν έχουν ούτε πολιτικό χρώμα, ούτε ειδικό χρώμα στην επιδερμίδα τους, ούτε διακρίνονται σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε έχουν διαφορετική μεταχείριση, είτε είναι διανοούμενοι είτε όχι. Είναι απλά δίκαιοι άνθρωποι και προστατεύονται από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Αθήνα, 12/07/2017
Με εκτίμηση και σεβασμό
Αλέξιος Κούγιας».