Τα λιπαρά κατά την κύηση αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στις επόμενες γενιές

Επιρρέπεια στον καρκίνο μαστού

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις επόμενες γενιές, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές βάσει στοιχείων που παρουσίασαν στο επιστημονικό έντυπο Breast Cancer Research.

Η επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Κέντρου Lombardi στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν, στην Ουάσινγκτον, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ογκολογίας Λεένα Χιλακιβι-Κλαρκ, παρατήρησε ότι σιτίζοντας θηλυκά ποντίκια με πολλά λιπαρά προέκυψαν γενετικές αλλαγές που ακολούθως αύξησαν την επιρρέπεια στον καρκίνο των επόμενων τριών γενεών θηλυκών απογόνων.

«Πιστεύεται ότι περιβαλλοντικοί και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, παίζουν καίριο ρόλο στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστου στις γυναίκες και εμείς χρησιμοποιήσαμε ένα ζωικό μοντέλο για να αποδείξουμε τους βιολογικούς μηχανισμούς που ευθύνονται γι’ αυτή την αύξηση του κινδύνου στις γυναίκες και τους θηλυκούς απογόνους τους», εξηγεί η Δρ Χιλακιβι-Κλαρκ.

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά έχει ήδη διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με περίσσεια φλεγμονής και πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει τη φλεγμονή με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά από τις μη έγκυες και η διατροφική αυτή διαφοροποίηση συμβαίνει μεταξύ πρώτου και δευτέρου τριμήνου.

Εξάλλου, η Δρ Χιλακιβι-Κλαρκ σε προηγούμενη μελέτη της είχε διαπιστώσει ότι τα ποντίκια που έκαναν διατροφή πλούσια σε λιπαρά κατά την κύηση απέκτησαν κόρες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Στην παρούσα μελέτη φαίνεται ότι αν τα ποντίκια άλλαζαν μοντέλο διατροφής με αύξηση της περιεκτικότητας σε λιπαρά κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου της εγκυμοσύνης (όταν δηλαδή σχηματίζεται στο έμβρυο η βλαστική γραμμή που διαμεσολαβεί τη γενετική πληροφορία από τη μία γενιά στην άλλη), αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου για τις τρεις επόμενες γενιές.

Ο γονιδιακός έλεγχος αποκάλυψε έναν αριθμό γενετικών αλλαγών στην πρώτη γενιά (κόρη) και την τρίτη γενιά (δισέγγονη), περιλαμβανομένων αρκετών γονιδίων που στις γυναίκες σχετίζονται με τον υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού, την αντίσταση στην αντικαρκινική θεραπεία, την κακή πρόγνωση του καρκίνου και την εξασθενημένη αντικαρκινική ανοσία. Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν τριπλάσιες γενετικές αλλαγές στον μαστικό ιστό στην τρίτη γενιά απογόνων συγκριτικά με την πρώτη ως απόρροια της διατροφής με πολλά λιπαρά κατά την κύηση.

Πηγή: health.in.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ