«Ανεπαρκείς οι κινήσεις του υπουργείου για το Παπαγεωργίου»

Να κλείσει ο κύκλος της ντροπής για την υγεία, τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου

Θετικές αλλά ανεπαρκείς χαρακτηρίζει τις κινήσεις του υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά την στελέχωση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και παράλληλα απευθύνει κάλεσμα στην κοινωνία να συνδράμει ώστε «να κλείσει ο κύκλος της ντροπής για την υγεία αλλά και για το νοσηλευτικό ίδρυμα».

«Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε έναν νοσοκομείο 625 κλινών με τις ανάλογες οργανικές θέσεις προσωπικού, αλλά σήμερα ο αριθμός των κλινών έχει αυξηθεί στις 744 ενώ το προσωπικό μειώνεται συνεχώς», επισήμανε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Παπαγεωργίου, Λάμπρος Δερμεντζόγλου. Όπως ανέφερε, κατά την περίοδο 2016 υπήρξε ενίσχυση του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό, με 15 μόνιμους και 50 επικουρικούς γιατρούς, καθώς και με νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που προσελήφθη μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΠΛΝΟ.

Ωστόσο, τόνισε, σήμερα υπάρχουν 292 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού πλην ιατρικού, ενώ το κενό σε νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνά στους 170. Ως παράδειγμα ανέφερε τα περιστατικά βίας που υφίστανται κατά τις εφημερίες οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών από τους συνοδούς και τους ασθενείς, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων. Παράλληλα, επισήμανε, ότι οι παθολογικές κλινικές λειτουργούν με ελάχιστους νοσηλευτές που πρέπει να διεκπεραιώνουν περιστατικά τα οποία ξεπερνούν δύο και τρεις φορές αυτά που μπορεί αντιμετωπίσουν.

«Υπάρχουν κλινικές με 35 κλίνες οι οποίες μετά από ημέρες εφημερίας έχουν 60-70 ασθενείς και θαλάμους που από τετράκλινοι γίνονται οκτάκλινοι», πρόσθεσε ο κ Δερμεντζόγλου. Παράλληλα, τόνισε, ότι το Παπαγεωργίου διεκπεραιώνει το 50% των περιστατικών του συνόλου των 15 νοσοκομείων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας. «Η ετήσια κίνηση ξεπερνά τους 70.000 νοσηλευόμενους, γίνονται 20.000 περίπου χειρουργικές επεμβάσεις, πάνω από 100.000 εξετάζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και περισσότεροι από 1000 ανά εφημερία και 220.000 ασθενείς εξετάζονται στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία», πρόσθεσε, τονίζοντας, ότι το Παπαγεωργίου στις μισές εφημερίες εφημερεύει χωρίς συνοδό νοσοκομείο.

«Σήμερα ο σκοπός μας είναι να απευθύνουμε ένα κάλεσμα προς όλη την κοινωνία ούτως ώστε να συνδράμει κάθε δυνατή προσπάθεια, ο καθένας με το δικό του τρόπο, προκειμένου να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον κύκλο της ντροπής για την υγεία και γενικά για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ο σκοπός μας προφανώς δεν είναι να περισταλεί οποιαδήποτε δραστηριότητα του νοσοκομείου. Θέλουμε ένα νοσοκομείο το οποίο να συνεχίσει να εξυπηρετεί πρωτοπόρα την πόλη μας και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα πριν η κατάσταση αποκτήσει χαρακτηριστικά αποσύνθεσης για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό το χώρο. Νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να λειτουργήσει όπως πρέπει, να λειτουργήσει με βάση τις δυνατότητές του, να λειτουργήσουν οι κλίνες ΜΕΘ για τις οποίες υπάρχουν οι προδιαγραφές αλλά παραμένουν κλειστές, να λειτουργήσουν δύο κλειστές χειρουργικές αίθουσες (υπάρχουν 14 και λειτουργούν 12) και να έχουμε ένα νοσοκομείο που αξίζει και στους εργαζόμενους και στην κοινωνία», τόνισε ο κ Δερμεντζόγλου.

«Είμαστε εν αναμονή μιας προκήρυξης όπως πληροφορούμαστε από το υπουργείο για 100 θέσεις λοιπού προσωπικού. Ενδιάμεσα οι κινήσεις του υπουργείου μπορώ να πω ότι κάλυψαν χρηματοδοτικά κενά και μάλιστα με αρκετά μεγάλα ποσά. Αυτά οφείλουμε να τα λέμε, να λέμε και τα καλά. Αλλά και με ιατρικό προσωπικό, επικουρικό, αλλά και με κάποιους εργαζόμενους, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ», ανέφερε το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τουχτίτης. Ωστόσο, χαρακτήρισε ελάχιστες αυτές τις θέσεις γιατί - όπως είπε - δεν επαρκούν για ένα νοσοκομείο του οποίο επωμίζεται το 50% του φόρου εργασίας των 15 νοσοκομείων της 3ης ΥΠΕ και γιατί το νοσοκομείο λειτουργεί με περισσότερες κλίνες από αυτές που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι το νοσοκομείο στις εφημερίες που κάνει μόνο του έχει προβλήματα με τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου. «Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχει φορτωθεί το νοσοκομείο Παπαγεωργίου τρεις και τέσσερις επιπλέον εφημερίες του Αιμοδυναμικού γεγονός που επιβαρύνει με πρόσθετο έργο την ήδη επιβαρυμένη Καρδιολογική Κλινική η οποία λειτουργεί με 120% πληρότητα καταγεγραμμένη το 2016. Θεωρούμε ότι καλοδεχούμενες μεν οι όποιες θέσεις προκηρυχθούν, όμως το υουργείο πρέπει να σκύψει πραγματικά σε αυτό το νοσοκομείο και να σταματήσει πλέον να προκηρύσσει αλόγιστα θέσεις για νοσοκομεία χαμηλής πληρότητας, για άδειες κλίνες γιατί πλέον μιλάμε πλέον για ανθρώπους που εξυπηρετούνται μετά βίας σε αυτό το νοσοκομείο το οποίο έχει 87% πληρότητα, την οποία δεν έχει κανένα άλλο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε ο κ Τουχτίδης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ