Τρύφων Αλεξιάδης: Η απόφαση του ΣτΕ για τους φορολογικούς ελέγχους δεν βοηθά στην απόδοση δικαιοσύνης

«Εμείς σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκφράζουμε την άποψή μας"

«Η απόφαση του ΣτΕ δεν βοηθά στην απόδοση δικαιοσύνης» δήλωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή, αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικούς τους αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους.

«Εμείς σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκφράζουμε την άποψή μας και ιδιαίτερα την πολιτική… Σε ό,τι αφορά την απόφαση, θέλω να παρατηρήσω ότι προβληματίζει την κοινή γνώμη οι πανηγυρισμοί ορισμένων για αυτή την απόφαση. Το δεύτερο είναι ότι αυτή τη απόφαση δημιουργεί πρόβλημα στην ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, που μέσω των οικονομικών εισαγγελέων που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, προσπαθεί να διερευνήσει τεράστια αδικήματα. Δυστυχώς αυτή η απόφαση δημιουργεί προβλήματα. Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι ως προς το τι θα γίνει, γιατί το υπουργείο έχει τα όπλα του σε αυτή την υπόθεση και θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι δυστυχώς η απόφαση του ΣτΕ δεν βοηθά στην απόδοση δικαιοσύνης» συμπλήρωσε.
Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στις περιβόητες λίστες φοροδιαφυγής και ειδικά στη λίστα Λαγκάρντ, λέγοντας: «Κληρονομήσαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και επειδή δεν κάνουμε το ίδιο με τη ΝΔ, προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο με τις λίστες».

«Πολλοί αυτούς (σ.σ. που βρίσκονται στις λίστες) έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και είναι φυσικό να εκκρεμεί το θέμα της είσπραξης. Είναι προκλητικό πως όλο αυτόν τον καιρό όλοι αυτοί από τον χώρο των λογιστικών και νομικών γραφείων προεξοφλούσαν ότι θα έρθει η απόφαση του ΣτΕ για το θέμα της παραγραφής» τόνισε.

«Κατά τη γνώμη μου το υπουργείο πρέπει να εξετάσει την απόφαση όταν την πάρει στα χέρια του και να εξαντλήσει όλες τις νομικές και συνταγματικές δυνατότητες που έχει, ώστε ένα σκάνδαλο εμβληματικό για την μεταπολεμική ιστορία να μην οδηγηθεί στην παραγραφή και το κουκούλωμα, γιατί είναι σημαντικά οικονομικά και πολιτικά πρόσωπα αυτοί που είναι στη λίστα Λαγκάρντ», πρόσθεσε ο κ. Αλεξιάδης και κάλεσε τη ΝΔ να εξηγήσει τι έκανε για την υπόθεση . «Μήπως κάποιο πολιτικό πρόσωπο παρενέβαινε υπέρ συγκεκριμένου φοροφυγά που ήταν στη λίστα;» είπε.

Ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής από σήμερα συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για χρέη προς την εφορία, σημείωσε μεταξύ άλλων:

Έχουμε δεσμευτεί επανειλημμένως στις συμφωνίες με τους θεσμούς ότι δεν θα ξαναέρθει ρύθμιση δόσεων σαν αυτή των 100 δόσεων και είμαστε αναγκασμένοι και τη ρύθμιση των 100 δόσεων να την έχουμε κάνει πιο αυστηρή. Έχει γραφτεί ότι θα έρθει ρύθμιση για χρέη προς την εφορία με περισσότερες δόσεις. Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω ή να το διαψεύσω. Ελπίζω και εγώ να έρθει μια τέτοια ρύθμιση γιατί πραγματικά έχουν προβλήματα οι πολίτες».

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και πρέπει περιμένουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό που θα ανακουφίσει και θα σώσει επιχειρήσεις και σπίτια» κατέληξε ο κ. Αλεξιάδης.

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης