Έκκληση προς όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με δημιουργικό πνεύμα, όπως αυτό που επέδειξαν μέχρι στιγμής προκειμένου να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις οι οποίες χρειάζονται κοινό έδαφος, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για τα θέματα Εγγυήσεων και Ασφάλειας.
Ο κ. Γκουτέρες είπε ότι «υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει», επισημαίνοντας ότι «όλοι οι συμμετέχοντες φέρουν την ευθύνη να αδράξουν την ευκαιρία και να φθάσουν σε μία ολοκληρωτική διευθέτηση του Κυπριακού. «Πιστεύω ακράδαντα», είπε «ότι με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση».
Υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής οι ηγέτες ανταποκρίθηκαν σε σημαντικές προκλήσεις και έχουν σημειώσει μία άνευ προηγουμένου πρόοδο, χαιρετίζοντας την αποφασιστικότητα και το κοινό όραμα που κυριάρχησε εδώ.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, αναφερόμενος στα κεφάλαια Ασφάλειας και την Εγγυήσεων σημείωσε ότι έχουν ζωτική σημασία για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης. «Οι συζητήσεις τις τελευταίες μέρες έδειξαν ότι υπάρχει δέσμευση να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι η ασφάλεια της μίας κοινότητας δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος της άλλης», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πρόοδο που έχει σημειωθεί εξήγησε ότι παρατηρείται «αργή πρόοδος» στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά και σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν έχουν ακόμη επιλυθεί κάποια ευαίσθητα και δύσκολα ζητήματα».
«Μπορώ να εγγυηθώ από την πλευρά μας ότι δεν είμαστε ανυπόμονοι και δεν απειλούμε τα μέρη κατ' ουδένα τρόπο», είπε και πρόσθεσε: «Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό και βιώσιμο, δεν θέλουμε μια λανθασμένη συμφωνία που δεν θα διαρκέσει».
Ερωτηθείς ποια θα μπορούσε να είναι η προθεσμία των ΗΕ για λύση στο Κυπριακό ο κ. Γκουτέρες τόνισε ότι «εάν θέταμε μια προθεσμία, θα βοηθούσαμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να μην λυθεί το πρόβλημα», εξήγησε ότι αυτό «εναπόκειται στα συμβαλλόμενα μέρη να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις», τονίζοντας ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι να υποστηρίζει τα μέρη να βρουν μια λύση.