Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με αφορμή την ακρόαση του προέδρου Γιώργου Διαμαντόπουλου, και της διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας, Ουρανίας Αικατερινάρη.
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των βουλευτών της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα και Κώστα Χατζηδάκη, καθώς και του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου, με επίκεντρο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά και τις αμοιβές του κ. Διαμαντόπουλου και της κ. Αικατερινάρη.
Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για «μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ» για να πάρει την απάντηση του κ. Τσακαλώτου, ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε το 2016 γνωρίζοντας το πρόγραμμά του και ότι αυτό περιλάμβανε και το Υπερταμείο που ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού με τους δανειστές.
Απαντώντας στις κατηγορίες των βουλευτών της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που έκαναν λόγο «για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας επί αριστερής κυβέρνησης», ο κ. Τσακαλώτος αντέτεινε ότι η συμφωνία με τους πιστωτές δεν έχει σχέση με τις προηγούμενες επιλογές της ΝΔ:
«Η διαφορά μας είναι ότι εσείς φτιάξατε ένα Ταμείο μόνο για ιδιωτικοποιήσεις, ενώ εμείς φτιάχνουμε ένα Ταμείο και για περιφερειακή και κλαδική πολιτική, που θα έχει και ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με κοινωνικό όφελος» σημείωσε.
«Πήγαμε με αυτόν τον συμβιβασμό στον ελληνικό λαό, και είναι προφανές ότι αν δεν είχαμε αυτή την πίεση των πιστωτών, δεν θα ήταν στο πρόγραμμά μας αυτό το ταμείο. Εμείς ούτε πανηγυρίζουμε ούτε θριαμβολογούμε. Είπαμε ως Αριστερά, “κάθε εμπόδιο για καλό”», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος τονίζοντας παράλληλα ότι το Υπερταμείο δεν θα έχει έσοδα μόνο από ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και από άλλα μέσα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας: Από τα έσοδα αυτά, όπως είπε, τα μισά θα πάνε στους πιστωτές και τα άλλα για επενδύσεις και ανάπτυξη.
«Μπορεί να πάρεις ένα ακίνητο σε πλήρη απαξίωση, όπως είναι το γήπεδο Beach Volley και να καταφέρεις να φέρεις ιδιωτικό χρήμα και να το κρατήσεις στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Μέσα στο μνημόνιο, καταγράφεται επίσης η υποχρέωση «απο-πολιτικοποίησης» του κρατικού τομέα, από μια πολιτικοποίηση «που υπήρχε με την κακή έννοια, και για αυτό και οι ΔΕΚΟ έφτασαν εδώ που έφτασαν».
«Αυτό το «μπουγαδόνερο» του ρουσφετιού θα σταματήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. «Το Ταμείο θα δουλεύει ανεξάρτητα, και δεν θα μπορεί ο κάθε υπουργός να φτιάχνει τη δική του φράξια. Θα λειτουργεί με αξιοκρατικά κριτήρια» πρόσθεσε και σημείωσε πως στρατηγική της κυβέρνησης είναι να κόψει τους πολιτικούς δεσμούς και να βρει τρόπους να αναπτυχθεί η κάθε επιχείρηση που θα έχει ενταχθεί στο Ταμείο. Αντίθετα, «εσείς κανένα σχέδιο δεν είχατε για τις ΔΕΚΟ» εγκάλεσε την αντιπολίτευση.
«Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να τελειώσουμε με το χρέος και να έχουμε δημόσιες επιχειρήσεις. Δεν νομίζω ότι εσείς θέλατε να διαπραγματευτείτε αυτή τη λύση. Και δεν φταίει το Δημόσιο, που ο αρχηγός σας κάνει αυτές τις επιθέσεις. Εμείς θα προστατεύσουμε αυτό το Δημόσιο και αυτή είναι η τεράστια διαφορά μας που δεν μπορείτε να κρύψετε», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Σχολιάζοντας την αντίδραση του Κωστή Χατζηδάκη, που υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ είχε πει άλλα στον ελληνικό λαό σχετικά με την δημόσια περιουσία, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε:
«Παλιά δεν ήσασταν τόσο λαϊκιστής και κρίμα που τώρα το κάνετε επειδή ο αρχηγός σας αναγκάστηκε να κάνει συμμαχία με ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ΝΔ».
Ο κ. Χατζηδάκης θέλησε να απαντήσει, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών που είχε ραντεβού με τον Κλάους Ρέγκλινγκ αποχώρησε, προκαλώντας τη έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ.
«Είναι πρωτοφανές, δεν υπάρχει προηγούμενο ο υπουργός να αποχωρεί την ώρα που μιλάει ο βουλευτής. Ο ελληνικός λαός είδε την εικόνα και κατάλαβε», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.
«Υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού του υπουργού με τον κ. Ρέγκλινγκ», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας.
Έντονη συζήτηση έγινε και για το ύψος των απολαβών του προέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου του Υπερταμείου, με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα να θέτει το θέμα, καλώντας τους να απαντήσουν ποιο είναι το ακριβές ποσόν του μισθού τους.
Η αρχική άρνηση τους να απαντήσουν, με την επισήμανση ότι η αμοιβή τους καθορίστηκε από το εποπτικό συμβούλιο με βάση έρευνα αγοράς από διεθνή οίκο αξιολόγησης, προκάλεσε αντιδράσεις στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
«Παίρνω το 20% των αποδοχών που είχα ως διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία «Kraft» ανέφερε ο κ. Διαμαντόπουλος προκαλώντας νέα ένταση.
«Είστε υποχρεωμένος ως δημόσιος λειτουργός να απαντήσατε και εμείς θα κρίνουμε και ο ελληνικός λαός αν είναι πολλά ή λίγα αυτά που παίρνετε», σημείωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.
Μετά την παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής, Μάκη Μπαλαούρα, που διευκρίνισε ότι είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στην ερώτηση των βουλευτών, ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι ο μισθός του είναι 75.000 ευρώ ετησίως συν κάποιο ποσό για έξοδα παράστασης, ενώ η κ. Αικατερινάρη είπε ότι λαμβάνει 270.000 ευρώ ετησίως.
Κατά τα άλλα, απαντώντας ο κ. Διαμαντόπουλος σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη λειτουργία και τους στόχους του Υπερταμείου, σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει πλήρη εικόνα.
«Το όλο θέμα του Ταμείου είναι πολύπλοκο τόσο, ώστε στους 4,5 μήνες που είμαι, δεν κατάλαβα που αρχίζει και που τελειώνει. Είναι πρωτοφανής η προσπάθεια που γίνεται, ο νόμος για την σύσταση του είναι περίεργος, άρα δώστε μας χρόνο και σε 6 μήνες θα μπορούμε να σας τα εξηγήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντόπουλος.
Παράλληλα, σχολίασε και τις κατηγορίες για προσπάθεια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο, λέγοντας με έμφαση:
«Είμαστε πολύ περήφανοι που αναλάβαμε. Δεν θεωρούμε ότι μπήκαμε για να ξεπουλήσουμε αλλά για να αναπτύξουμε παραπάνω τις δημόσιες επιχειρήσεις. Προσωπικά, δεν θα ήμουν σε αυτή τη θέση αν ήταν ξεπούλημα. Και στο παρελθόν μου έγινε πρόταση για το ΤΑΙΠΕΔ και δεν το δέχτηκα γιατί δεν ήθελα το ξεπούλημα. Με διαφορετική σύνθεση η Βουλή, με μεγάλη ιστορικά πλειοψηφία ψήφισε το ΤΑΙΠΕΔ. Και εμείς δεν θα απολογηθούμε για το ΤΑΙΠΕΔ. Εργάζομαι στην Εταιρία γιατί πιστεύω ότι μπορώ να βάλω ένα λιθαράκι για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η Εταιρία καλείται να δημιουργήσει έσοδα, μέρος των οποίων θα πάνε για το χρέος και ένα ισόμερο ποσό για την ανάπτυξη. Αν το πετύχουμε αυτό, θα είναι επιτυχία όλων μας και ίσως μετά από 99 χρόνια να παρατείνουν τη λειτουργία του για άλλα 99 χρόνια».
Απαντώντας σε άλλες σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δώσει τις στρατηγικές κατευθύνσεις του Υπερταμείου και βάσει αυτών όπως είπε, μέσα σε 4 μήνες θα κληθούν να καταθέσουν το δικό τους πλάνο για όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
«Θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας και έσοδα για το Δημόσιο…. Στόχος μας είναι να πολλαπλασιάσουμε την αξία της δημόσιας περιούσιας. Το πώς θα γίνει η αξιοποίησή της, θα είναι μέσα από διάλογο και συνθήκες διαφάνειας και θα λάβουμε υπόψη και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», επεσήμανε.
Ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ακόμα ότι ενώ τα ακίνητα του δημοσίου είναι πάνω από 72.000, έσοδα δημιουργεί μόνο το 1% από αυτά.Ανοιχτό άφησε πάντως ο κ. Διαμαντόπουλος, να εξεταστεί η ιδιωτικοποίηση μιας δημόσιας επιχείρησης, «αν δεν μπορεί να ανασάνει», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Εταιρίας Ουρανία Αικατερινάρη, ανέφερε ότι στον έλεγχο του Υπερταμείου, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης των ΔΕΚΟ, στις δύο θυγατρικές του θα βρίσκονται περίπου 18 με 20 δημόσιες εταιρίες, ανάμεσα τους, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Αττικό Μετρό, ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΒΟ, ΕΛΤΑ, Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ΔΕΘ, ΚΑΕ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου, Κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
«Όταν θα έρθουν οι μετοχές τους στην Εταιρία μας, θα μάθουμε και το πλάνο για αυτές. Θα έρθουν σχέδια αναδιάρθρωσής τους για να γίνουν πιο αποτελεσματικές», τόνισε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι μετά την αξιολόγηση που θα γίνει στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, θα πρέπει αυτές να βρουν ένα επιχειρησιακό πλάνο και να φτάσουν σε ένα επίπεδο λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες της αγοράς. Μίλησε ακόμα για ένα στρατηγικό πλάνο τις δημόσιες επιχειρήσεις, που θα είναι έτοιμο τέλος του χρόνου.
«Έχουμε πολύ μεγάλο ρόλο να διατελέσουμε. Το Υπερταμείο καλείται να διαχειριστεί το ταμείο της Ελλάδος, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιουσία του Δημοσίου. Η εταιρία πρέπει να λειτουργήσει με αξιοκρατικά κριτήρια και διαφάνεια. Δεν ανήκει στον δημόσιο τομέα, λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικά, αλλά έχει συσταθεί για ειδικό σκοπό: για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε η κ. Αικατερινάρη.
Πηγή; Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ