Ενθαρρύνοντας έναν έφηβο με κατάθλιψη

τι να κανετε

Αν υποψιάζεστε ότι ένας έφηβος στη ζωή σας πάσχει από κατάθλιψη, μιλήστε αμέσως. Ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι ότι η κατάθλιψη είναι το θέμα, οι ενοχλητικές συμπεριφορές και τα συναισθήματα που βλέπουμε στο έφηβο είναι σημάδια ενός προβλήματος.

Το αν ή όχι το πρόβλημα καταλήξει στη κατάθλιψη δεν έχει καμία σημασία, πρέπει να αντιμετωπιστεί όσον το δυνατόν πιο γρήγορα, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Με ένα στοργικό και όχι επικριτικό ύφος να καταλάβετε τις ανησυχίες του παιδιού σας.

Ενημερώστε τον για τα σημάδια που έχετε παρατηρήσει και για τον λόγο που έχετε ανησυχήσει. Τέλος ενθαρρύνετε τον να μοιραστεί μαζί σας τα συναισθήματα τα οποία τον διακατέχουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Οι έφηβοι μπορεί να είναι πρόθυμοι να ανοιχτούν αλλά να ντρέπονται ή να φοβούνται μήπως παρεξηγηθούν. Εναλλακτικά αν έχουν κατάθλιψη να διανύουν μια δύσκολο περίοδο μέσα από την οποία να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται.

Αν ο έφηβος υποστηρίζει ότι τίποτα δεν είναι λάθος και ότι δεν έχει καμία εξήγηση για αυτό που εσείς παρατηρείτε τότε πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Να θυμάστε ότι η άρνηση είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Επιπλέον, οι έφηβοι δεν μπορούν να πιστεύουν ότι αυτό που βιώνουν είναι το αποτέλεσμα της κατάθλιψης.

Διαβάστε επίσης