Καταγγελία για ανεπίσημες φυλακές κι εξαφανίσεις ανθρώπων στην Υεμένη

Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει την τελευταία 2ετία τη ζωή τους στη χώρα

Τουλάχιστον δύο ανεπίσημες δομές κράτησης διαθέτουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Υεμένη ενώ έχουν μεταφέρει κρατούμενους και στην Ερυθραία, σύμφωνα με καταγγελία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Τα Εμιράτα συμμετέχουν στον στρατιωτικό συνασπισμό- υπό τη Σαουδική Αραβία- που επενέβη στη χώρα το 2015 κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν.

Το HRW αναφέρει ότι συγκέντρωσε αποδείξεις ότι τα Εμιράτα «διαθέτουν τουλάχιστον δύο ανεπίσημες δομές κράτησης». «Οι επικεφαλής τους φαίνεται ότι διέταξαν την κράτηση ανθρώπων που θα έπρεπε να έχουν απελευθερωθεί και την αναγκαστική εξαφάνιση κάποιων, κυρίως μέσω της μεταφοράς εκτός της χώρας σημαντικών προσωπικοτήτων μεταξύ των κρατούμενων» καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Το HRW αναφέρει ότι έχει καταγράψει 49 περιπτώσεις κρατούμενων, μεταξύ αυτών και 4 παιδιά, που «κρατούνται αυθαίρετα ή έχουν εξαφανιστεί» στη νότια Υεμένη. Τουλάχιστον 38 από αυτές τις περιπτώσεις έχουν περάσει από κέντρα κράτησης, τα οποία διοικούνται από δυνάμεις της Υεμένης που υποστηρίζονται από τα Εμιράτα.

Τα Εμιράτα διαθέτουν επίσης δομές κράτησης σε επαρχίες της νότιας Υεμένης, προπύργιο της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και του τοπικού παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους, και μετέφεραν σημαντικούς κρατούμενους εκτός της χώρας, και κυρίως στη βάση που διαθέτουν στην Ερυθραία.

Σε αυτά τα κέντρα τα παιδιά κρατούνται μαζί με τους ενήλικες άνδρες, τονίζει η ΜΚΟ.

Από την άλλη, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, οι αντάρτες Χούτι και οι μονάδες του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ευθύνονται για την εξαφάνιση «μεγάλου αριθμού ατόμων» στη βόρεια Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, την οποία ελέγχουν, επισημαίνει το HRW.

Ο πόλεμος μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ανταρτών έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 8.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και τον τραυματισμό περισσότερων από 44.500 μετά την επέμβαση του αραβικού συνασπισμού τον Μάρτιο του 2015.

Ο ΟΗΕ και το HRW έχουν προειδοποιήσει ότι οι αεροπορικές επιδρομές του αραβικού συνασπισμού έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων και ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Διαβάστε επίσης