Θεαματικές "βουτιές" στις βάσεις και έντονος ανταγωνισμός είναι το τοπίο που διαμορφώνεται βάσει των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων. Τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο μοχλός που θα πιέσει προς τα κάτω τις βάσεις έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί πέρσι στις θετικές και τεχνολογικές σχολές, αλλά και στις οικονομικές (2ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο).
Τα φετινά θέματα προκάλεσαν αντιδράσεις σχετικά με τον όγκο των ζητουμένων, ενώ δεν έλειψαν και οι ενστάσεις από μαθηματικούς σχετικά με τις οδηγίες βαθμολόγησης. "Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τα βαθμολογικά κέντρα είναι ενδεικτικά των κακών αποδόσεων, καθώς τα ποσοστά αποτυχίας είναι εντυπωσιακά σε σχέση με άλλες χρονιές", αναφέρει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζηγέτας, στον Ελεύθερο Τύπο.
Χθες, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στο μάθημα της Βιολογίας (Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης). Παρά τα σενάρια για "σφαγή" στο μάθημα κατεύθυνσης, ώστε να πέσουν οι βάσεις σ' ένα από τα πιο δημοφιλή και σίγουρα το πιο ανταγωνιστικό Πεδίο, αυτό των Επιστημών Υγείας, τα θέματα δεν αιφνιδίασαν δυσάρεστα τους υποψηφίους.
Τη Δευτέρα, πέφτει η αυλαία των πανελλαδικών για τα Γενικά Λύκεια με Ιστορία και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Τα δύο μαθήματα απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους θέλουν να ανοίξουν το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Παιδαγωγικών.
Ο "Ελεύθερος'ύπος." με την καθοδήγηση του κ. Χατζηγέτα κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κίνησης των φετινών βάσεων. Το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων είναι το πρώτο κριτήτιο, ενώ οι επιδόσεις των μαθητών που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες θα φωτίσουν ακόμη περισσότερο το τοπίο.
1ο Επιστημονικό Πεδίο
---> Ανθρωπιστικών Σπουδών
"Χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις αναμένονται οι βάσεις στις ανθρωπιστικές σπουδές", αναφέρει ο κ. Χατζηγέτας. Κανένα μάθημα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αποβεί μοιραίο για μεγάλο ποσοστό υποψηφίων, επομένως αναμένεται σταθεόρητα στις βάσεις με μικρές αυξομειώσεις.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του 1ου Επιστημονικού Πεδίου είναι οι ελάχιστες θέσεις που διαθέτει σε αναλογία με την υψηλή ζήτηση.
Πέρσι, 13.000 υποψήφιοι έμεινας εκτός, εξαιτίας της ελλιπούς διαθεσιμότητας θέσεων και σχολών.
2ο Επιστημονικό Πεδίο
---> Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Καθολική πτώση στο σύνολο των σχολών που περιλαμβάνονται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται φέτος, μιας και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης θα οδηγήσουν σε βαθμολογική σφαγή.
Η πτώση εκτιμάται μεγάλη και οριζόντια καλύπτοντας από τις δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές μέχρι τμήματα με μεσαίες βαθμολογίες.
Το "ατού" του εν λόγω πεδίου, βέβαια, είναι ότι σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων του θα εισαχθεί σε μία σχολή, καθώς η ζήτηση είναι ανάλογη της προσφοράς θέσεων,
Το ζητούμενο βέβαια είναι ότι οι υποψήφιοι ίσως δυσκολευτούν να εισαχθούν στη σχολή που πραγματικά επιθυμούν.
3ο Επιστημονικό Πεδίο
---> Επιστημών Υγείας
Καλή προετοιμασία και κριτικό πνεύμα απαιτούσαν τα χθεσινά θέματα στη Βιολογία Κατεύθυνσης, τα οποία κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης.
Click4more: Πανελλήνιες 2017: Υπολογισμός μορίων και Βάσεις 2016
Στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τα θέματα χαρακτηρίστηκαν απλά και κατανοητά, με τους καλά προετοιμασμένους να ανταποκρίνονται με ευκολία, μεγαλύτερη απ' ό, τι πέρσι.
"Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται και φέτος μεγάλος ο ανταγωνισμός για μία θέση", σημειώνει ο κ. Χατζηγέτας. Το μάθημα της Βιολογίας δεν αιφνιδίασε και όπως όλα δείχνουν η πορεία των βάσεων θα κριθεί από τις επιδόσεις των μαθητών που αποτελούν έναν κομβικό παράγοντα στο συγκεκριμένο πεδίο.
Το πλεονέκτημα που οδήγησε πέρσι και στην άνοδο των βάσεων είναι ότι το νέο σύστημα δεν περιλαμβάνει πλέον για όσους προορίζονται για ιατρικές σχολές την εξέταση των Μαθηματικών Κατεύθυνσης, το οποίο παραδοσιακά καταγράφει κάθε χρόνο τη μεγαλύτερη βαθμολογική σφαγή.
Πέρσι, το 3ο Πεδίο σημείωσε μεγάλη άνοδο στις βάσεις, με την Ιατρική Αθηνών να ξεπερνάει το κατώφλι των 19.000 μορίων.
4ο Επιστημονικό Πεδίο
---> Επιστημών Εκπαίδευσης
Άνοδος αναμένεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο φέτος. Αν κι ένα από τα μαθήματα που θα κρίνουν την πορεία των βάσεωνθα δοθεί τη Δευτέρα (Μαθηματικά και Ιστορία Γενικής Παιδείας), η ανατροπή φέτος έρχεται από την αυξημένη ζήτηση.
Click4more: Πανελλήνιες 2017: Ο υποψήφιος που σαρώνει το διαδίκτυο - Κεντρίζει τα βλέμματα στο εξεταστικό κέντρο [vid]
Η απόφαση να απομονωθούν τα Παιδαγωγικά από τις υπόλοιπες σχολές ανθρωπιστικών σπουδών στην πρώτη της εφαρμογή πέρσι οδήγησε στην κατάρρευση των βάσεων σε αυτές τις σχολές και σε μειωμένο ενδιαφέρον.
Το πέμπτο μάθημα που ξεκλειδώνει το πεδίο τρόμαξε πέρσι τους υποψήφιους, ενώ οδήγησε και σε χαμηλές επιδόσεις. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν το 1/3 των παιδαγωγικών σχολών έπεσε κάτω από τη βάση το 2016.
Αυτό όμως λειτούργησε ενθαρρυντικά φέτος για τους υποψηφίους, οι οποίοι είδαν μία ευκαιρία για εισαγωγή σε χαμηλόβαθμες σχολές. Η υψηλή ζήτηση βέβαια ανεβάζει τον ανταγωνισμό και μοιραία και τις βάσεις, ανατρέποντας έστω και πρόσκαιρα την απαξίωση των Παιδαγωγικών, που πέρσι είδαν τις βάσεις τους να καταποντίζονται.
5ο Επιστημονικό Πεδίο
---> Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής
Για καταβαράθρωση ολκής κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις για φέτος. Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης αναμένεται να φτάσουν σε ιστορικά χαμηλά, σε ένα επιστημονικό πεδίο που οι υποψήφιοί του δεν σημειώνουν διαχρονικά υψηλές επιδόσεις.
Click4more: Πανελλήνιες 2017: Η αθάνατη Ελληνίδα μάνα και ο εκνευρισμένος - Τα βίντεο που άφησαν εποχή [vids]
"Πέρσι, το 77% των υποψηφίων είχε γράψει κάτω από τη βάση. Φέτος, μπορεί να φτάσει ακόμα και το 90%", αναφέρει ο κ. Χατζηγέτας.
Αυτό μοιραία θα σπρώξει προς τα κάτω τις βάσεις, ειδικότερα στις σχολές οικονομίας και διοίκησης, καθώς και το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) ίσως δυσκολέψει σε σχέση με πέρσι τους υποψηφίους.
Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους εκπαιδευτικούς, στις ΑΟΘ έπεσαν τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων χρόνων.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος