Σύσταση στον Αλέξη Τσίπρα να μην πανηγυρίζει για τα συμφωνία του Eurogroup, αλλά να είναι προσεκτικός, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
«O κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει και θα του συνιστούσα να είναι πιο προσεκτικός, όπως ήταν ο κ. Τσακαλώτος. Έχει υποχρέωση να έλθει στη Βουλή να μας ενημερώσει, να μας πει τι πέτυχε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μας χωρίζει πολιτική άβυσσος, εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για συνεργασία» και υποστήριξε ότι στην κοινωνία υπάρχει το αίτημα για πολιτική αλλαγή.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας απέτυχε στους στόχους που ο ίδιος είχε βάλει.
Ο κ. Τσίπρας είχε βάλει τον πήχη ψηλά και δυστυχώς για την χώρα πέρασε από κάτω, επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η λύση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος, ενώ δεν φαίνεται ότι η Ελλάδα, με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Και όλα αυτά, πρόσθεσε, παρότι ο κ. Τσίπρας πήρε πρόσθετα μέτρα 5 δισ. για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.
Απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Μητσοτάκης, είπε: «Μακάρι να μπορέσει να βγει η χώρα στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος». Όμως, συμπλήρωσε, αυτό που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός ως δέσμευση των Ευρωπαίων στην τελευταία αναφορά που υπήρχε στο ανακοινωθέν του Eurogroup είναι απλώς μία «φραστική διατύπωση».
Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση υπενθύμισε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016, αν αυτό είχε γίνει θα είχε αποκτήσει διαφορετική δυναμική η χώρα. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει τι κέρδισε η χώρα με την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, γιατί τότε κανείς δεν ζητούσε τέτοια μέτρα από τη χώρα».
Για τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%, την οποία προβάλλει η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι καταρχήν δεν το πέτυχε για την επόμενη πενταετία, που η υποχρέωση είναι για 3,5%. Τώρα, συνέχισε, υπάρχει δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. «Δεν ξέρω καμία χώρα που μπορεί να πετύχει τέτοια πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.
Σε σχέση με το δικό του πρόγραμμα, ανέφερε ότι δεν έχει ταμπού και θα κάνει τη μεγάλη φιλελεύθερη προσπάθεια αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα. Αν και όπως είπε δεν θα κάνει απολύσεις, θα μικρύνει το δημόσιο τομέα εκχωρώντας υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.
«Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, αλλά δεσμεύομαι για περιορισμό τους και μόνο εκεί που είναι ανάγκη» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «το κράτος σήμερα πρέπει να μικρύνει ως προς την παρέμβασή του, θα υπάρξει περιορισμός προσλήψεων με βάση τον κανόνα 1(μία πρόσληψη) προς 5 (αποχωρήσεις) και όχι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο δημόσιο. Το κράτος θα πρέπει να μειωθεί σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική και για την Παιδεία, για το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, που όπως είπε γυρίζει την χώρα δεκαετίες πίσω. Για τα θέματα αστυνόμευσης και ασφάλειας του πολίτη είπε ότι και επί των ημερών της ΝΔ υπήρχαν προβλήματα, ωστόσο τώρα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά.
Ο κ .Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θεωρεί χρήσιμο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που έχει προγραμματίσει η ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) στην πλατεία Εξαρχείων και θα ζητήσει, όπως είπε, από τους συνδικαλιστές αστυνομικούς, με τους οποίους θα συναντηθεί, να μην προχωρήσουν σε αυτή την εκδήλωση.
Το σκέφτηκα πολύ, είπε. Σίγουρα, πρόσθεσε, θα ταράξω τα νερά, αλλά θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνει μια τέτοια εκδήλωση στο χώρο των Εξαρχείων. Αντιθέτως, πρέπει να γίνει μια αστυνομική επιχείρηση για να καθαρίσουν τα Εξάρχεια, αλλά τέτοια εντολή δεν έχει δοθεί από αυτούς που πρέπει να τη δώσουν, είπε.