Eurogroup: "Παζάρια" για τη δόση των 8,5 δισ. - Τι ζητά η ελληνική πλευρά

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην εκταμίευση δόσης 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν σε δύο φάσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προσανατολίζεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Eurogroup.

Η Ελληνική πλευρά έχει υποβάλει αίτημα για εκταμίευση τουλάχιστον 1 δις. ευρώ παραπάνω ώστε το τελικό ποσό που θα εκταμιευτεί να φτάσει τα 9,5 δισ. ευρώ και να περισσέψουν περισσότερα χρήματα για την πραγματική οικονομία.

Στο προσχέδιο απόφασης προβλέπεται ότι οι εκταμιεύσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου θα γίνουν σε δύο δόσεις των 800 εκατ. ευρώ, με την πρώτη να εκταμιεύεται άμεσα και την επόμενη μόλις εξοφληθούν οι συμπεφωνημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το καθαρό ποσό που μένει για την αποπληρωμή των δανείων που λήγουν τον Ιούλιο (7,4 δις. ευρώ) και μέχρι το τέλος του έτους (άλλα 300 εκατ .ευρώ) περιορίζεται στα 6,9 δις. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να καλύψει τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους.

«Μάχες χαρακωμάτων» γίνονται και στο μέτωπο των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο στόχος για 3,5% την πενταετία 2018-2022 έχει ήδη συμφωνηθεί και η συζήτηση έχει μεταφερθεί στο τι θα ισχύσει για την περίοδο από το 2023 και μετά.

Η γερμανική πλευρά έχει κάνει ένα βήμα πίσω σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup που πρότεινε πλεονάσματα 2,2% κατά μέσο όρο, και πλέον εισηγείται να μπει στο κείμενο η φράση για «τουλάχιστον 2%». Η ελληνική κυβέρνηση ζητά το μεσοσταθμικό πρωτογενές πλεόνασμα να προβλεφτεί στο 2%. 

Συζήτηση κατά πληροφορίες θα γίνει και σε ότι αφορά την επιμήκυνση των δανείων του EFSF

Πηγή: liberal.gr

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ