Μέτρα στο Ναυάγιο της Ζακύνθου- Μπαίνει συρματόπλεγμα στον γκρεμό μετά τις τραγικές πτώσεις- Ρήγμα στις σχέσεις Δήμου – Εκκλησίας

Η σύσκεψη έληξε με τη συμφωνία να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για την αξιοποίηση και προστασία του

Ρήγμα στις σχέσεις Μητρόπολης και Δήμου φέρνει όχι τόσο η απόφαση του δεύτερου να λάβει μέτρα προστασίας στο ναυάγιο, όσο το γεγονός ότι δεν προσεκλήθη η Μητρόπολη στη σύσκεψη. Η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί από την περασμένη εβδομάδα, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από τον άδικο χαμό της 22χρονης Κουβανής τουρίστριας που έπεσε από το γκρεμό του Ναυαγίου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Δημαρχείο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Κτηματική Υπηρεσία του Δήμο, το Δασαρχείο, τα Σώματα Ασφαλείας, την Επιτροπή Τουρισμού, καθώς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Ναυάγιο και εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας.

Η σύσκεψη έληξε με τη συμφωνία να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για την αξιοποίηση και προστασία του Ναυαγίου, η οποία έλαβε την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν συζητήθηκε το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής (αν και η συζήτηση στράφηκε πολλές φορές προς την κατεύθυνση αυτή και συχνά με ένταση), καθώς κρίθηκε αδιαπραγμάτευτο και πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η περιοχή είναι δημοτική. Σύμφωνα με το Δήμαρχο, Π. Κολοκοτσά, κάτι τέτοιο δεν αμφισβητείται, ωστόσο σχολίασε πως το θέμα αφορά τη δικαιοσύνη και πως δεν αποτελεί το αντικείμενο της συγκεκριμένης σύσκεψης.

Συρματόπλεγμα στο γκρεμό
Ως προς τη λήψη μέτρων, αρχικά οι μετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν πως χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της Μητρόπολης Ζακύνθου να τοποθετήσει, τις προηγούμενες ημέρες, προειδοποιητικές πινακίδες στα επικίνδυνα σημεία του πλατώματος του ναυαγίου, να αναθέσει σε υπάλληλο της Μονής Αγ. Γεωργίου Κρημνών τη φύλαξη από τις 10:00 έως τις 18:00 και τη διανομή έντυπου ενημερωτικού φυλλαδίου σε επισκέπτες και επαγγελματίες στην περιοχή. Ωστόσο δήλωσαν ότι αρμόδιος για τη λήψη ανάλογων μέτρων δεν είναι άλλος από τον ίδιο το Δήμο Ζακύνθου. Ετσι αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα προστασίας και ανάδειξης τόσο στη θαλάσσια, όσο και στη χερσαία ζώνη του Ναυαγίου, με τη συνδρομή Κτηματικής Υπηρεσίας, Δασαρχείου και Λιμεναρχείου.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του Δήμου ήταν να τοποθετηθεί περίφραξη με συρματόπλεγμα κατά μήκος του χείλους του γκρεμού, στην περιοχή του πλατώματος του Ναυαγίου, μετά από συνεργασία με το Δασαρχείο και την Κτηματική Υπηρεσία. Για την υλοποίηση του μέτρου δόθηκε εντολή από τον κ. Κολοκοτσά για την άμεση σύνταξη της σχετικής μελέτης. Αναφέρθηκε επίσης ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε φαινόμενα άναρχης άφιξης τουριστικών λεωφορείων στο πλάτωμα, κακής συμπεριφοράς μικροπωλητών σε επισκέπτες, καυγάδες ή απρεπής συμπεριφορά μεταξύ των οδηγών των πούλμαν κ.λπ.

Προστασία και για τον «Παναγιώτη»
Σε ό,τι αφορά την παραλία και την έκταση γύρω από το σκαρί του πλοίου «Παναγιώτης», αποφασίστηκε περίφραξη με πασσάλους και σχοινί, ώστε να μην είναι δυνατή η προσέγγιση των επισκεπτών στο σκουριασμένο σκαρί, με κίνδυνο για το ίδιο αλλά και για τους επισκέπτες. Παράλληλα, θα γίνει πρόσληψη δύο υπαλλήλων για τη φύλαξη της παραλίας, μέσα από τα προγράμματα απασχόλησης τρίμηνης σύμβασης, τα οποία θα είναι υπεύθυνα για τη φύλαξη, καθαριότητα και ασφάλεια του χώρου γύρω από το πλοίο. Η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα την παραχώρηση του χώρου από το υπουργείο Οικονομικών και τη συνεργασία της Επιτροπής Τουρισμού με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.
Συμπληρωματικά, ζητήθηκε η συνδρομή του Λιμεναρχείου ώστε να ρυθμίζεται ομαλά και με χρονική ομοιογένεια η άφιξη των τουριστικών σκαφών στην παραλία του Ναυαγίου, προκειμένου να αποφευχθεί το σύνηθες φαινόμενο ταυτόχρονης άφιξης πολλών σκαφών με διαφορά ελάχιστων λεπτών, γεγονός που θα μπορούσε ίσως να προκαλέσει ατύχημα σε επιβαίνοντες και λουόμενους.

Δραστικές προτάσεις από το Δασαρχείο
Προτάσεις έθεσε στο τραπέζι και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών, Δημ. Σκαλτσογιάννης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της συνολικής στάσης της Υπηρεσίας του στο θέμα της αξιοποίησης και βελτίωσης της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Οι προτάσεις του κ. Σκαλτσογιάννη ήταν να σταματήσει η πρόσβαση στο Ναυάγιο από τα τουριστικά λεωφορεία και η προσέγγιση των επισκεπτών να γίνεται με τουριστικό τρενάκι, με στόχο άλλωστε να εισπράττει ένα σημαντικό έσοδο ο Δήμος και να γίνεται ασφαλέστερη η επίσκεψη των τουριστών. Πρότεινε άλλωστε αντί για τοποθέτηση συρματοπλέγματος στο χείλος του γκρεμού, να τοποθετηθεί χαμηλό τοιχίο από Y-Tong με ρομβοειδές συρματόσχοινο όπως σε αρκετά σημεία των Εθνικών Οδών, έτσι ώστε να προστατεύει ακόμη και όχημα από πιθανή πτώση στο γκρεμό και δεν εμποδίζει την απρόσκοπτη θέα.

Μόνο στο πλαίσιο του νόμου
Ο κ. Σκαλτσογιάννης πρότεινε να γίνει η νόμιμη παραχώρηση του κατάλληλου χώρου, από το Δασαρχείο, ώστε να τοποθετηθούν πάγκοι και κιόσκια –τόνισε άλλωστε πως τέτοιο αίτημα ουδέποτε εστάλη από το Δήμο ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Κολοκοτσά να στείλει σχετικό αίτημα παραχώρησης της δασικής έκτασης και να παραθέσει το λόγο αυτής. Αλλωστε υπενθύμισε ότι το Δασαρχείο παραχώρησε το πλάτωμα αποκλειστικά για την πρόσβαση σε αυτό πυροσβεστικών οχημάτων σε περιπτώσει πυρκαγιάς ή για σχετικές περιπολίες και όχι για την πρόσβαση τουριστικών λεωφορείων. Τόνισε δε ότι η έκταση είναι δασική-αναδασωτέα, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς που τη διέπει και ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει πρωτόκολλο απομάκρυνσης (δηλαδή κατεδάφισης) του κτίσματος που βρίσκεται στο πλάτωμα και πως ετοιμάζεται μελέτη αναδάσωσης από το Δασαρχείο.
Από την πλευρά τους, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εκπρόσωποι Λιμενικού, Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι διαβεβαίωσαν πως διαθέτουν το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τα μέσα να επέμβουν σε κάθε συμβάν, όπως κάνουν πάντοτε. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, Πύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης, δήλωσε πως διαθέτει εξειδικευμένη ομάδα διάσωσης και εξοπλισμό για κάθε ενδεχόμενο, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο επέμβασης.


Από τη σύσκεψη ήταν αισθητή η απουσία της Μητρόπολης. Ερωτώμενος για το λόγο που δεν απέστειλε πρόσκληση στη Μητρόπολη, ο κ. Κολοκοτσάς απάντησε πως χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Μητρόπολης για τοποθέτηση προστατευτικών μέτρων, ωστόσο συμπλήρωσε: «δεν πιστεύω πως η Μητρόπολη εμπλέκεται στην περιοχή. Είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 20 χρόνια. Εξάλλου η σύσκεψη έγινε για μέτρα επί του βράχου και όχι επί του πλατώματος του Ναυαγίου. Η σύσκεψη δεν αφορούσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής αλλά αφορούσε παρεμβάσεις μας, έγκριση για τις οποίες θέλουμε από την Κτηματική Υπηρεσία και το Δασαρχείο».
Απάντηση έδωσε ωστόσο ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, το βράδυ της Τρίτης, καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ionian. Μιλώντας περισσότερο για τα «πραγματικά περιστατικά και όχι για τα φαντασιώδη που υποστηρίζουν οι διοικούντες τη Ζάκυνθο, θα σας έλεγα ότι είναι καλύτερο που δεν προσκληθήκαμε. Διαμόρφωσα το χώρο πριν από περίπου 20 χρόνια και κανείς απολύτως δεν αντέδρασε, λέγοντας πως η περιοχή δεν είναι δική μας», ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος. «Ακόμη και στην παράνομη μεταβίβαση των 15.000 στρεμμάτων της αγοραπωλησίας, 15 στρέμματα αφήνονται ελεύθερα διότι ανήκουν στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Κρημνών –η οποία υφίσταται πριν καταστεί κράτος η Ελλάδα. Οπερ έδει δείξαι». Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στην εξέδρα που είχε τοποθετηθεί πριν από χρόνια, κατασκευασμένη με πρότυπα ασφάλειας κορυφαία. «Εμείς, επομένως, λάβαμε μέτρα. Ποιος όμως έκοψε την εξέδρα αυτή; Εκείνοι που πριν χρόνια, ‘μυρίστηκαν’ ότι κάτι μπορεί να αποφέρει το Ναυάγιο και συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα». Τέλος, επεσήμανε πως η Μονή και η Μητρόπολη διαθέτουν Κώδικες και Διατάγματα και πολλά ακόμη σημαντικά στοιχεία. «Τι έχει να πει κάθε ένας που διεκδικεί στην περιοχή. Δεν θα στραφούμε σε αντίμετρα, Θα περιμένουμε και θα δούμε. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να εφαρμόσουμε, μέχρι και διακοπή σχέσεων με το Δήμο και με οποιονδήποτε ακολουθεί αυτής τις λογικές. Ας καθαρίσει ο Δήμαρχος τη Ζάκυνθο από τα σκουπίδια και τα ξαναλέμε».

Το Τοπικό Συμβούλιο
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βολιμών, Γιάννης Θεοδόσης-Κοντός, ο οποίος τόνισε την πάγια στήριξη στο δημοτικό χαρακτήρα της περιοχής «Το Τοπικό Συμβούλιο έχει ξεκάθαρα δηλώσει προς τις υπηρεσίες του Δήμου που είναι αρμόδιες για τη διεκδίκηση των συμφερόντων του, την πάγια θέση του για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ζητώντας μάλιστα να προβεί ο Δήμος σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της δημοτικής περιουσίας και την προστασία των επισκεπτών […]. Όλα αυτά τα στοιχεία που είχαν δοθεί στο Δήμο δε χρησιμοποιήθηκαν στη δίκη που αφορούσε την περιοχή αλλά ήδη σήμερα ύστερα και από την τεχνική έκθεση του Προϊσταμένου του Τμήματος Κτηματολογίου και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Ζακύνθου για τον προσδιορισμό της δημοτικής περιουσίας που συντάχθηκε κατόπιν εντολής του Δημάρχου, κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του δημοτικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης έκτασης δεν υπάρχει, συνηγορώντας στην πάγια θέση της τοπικής κοινότητας Βολιμών», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγεμα της Τρίτης.

imerazante

Διαβάστε επίσης