Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα, με επικεφαλής τον Γ. Κανέλλη έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει το χώρο της πρώην ΑΜΙΑΝΤΙΤ, στο Δρέπανο Αχαΐας ως «περιβαλλοντική βόμβα».
Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό χώρο προϊόντων με βάση τον αμίαντο, εκτάσεως 135 στρεμμάτων, που έχει αφεθεί, για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, στην μοίρα του και στο έλεος των ανέμων που διασπείρουν στην ευρύτερη περιοχή τοξικές ίνες του υλικού αυτού. Ο χώρος λεηλατείται συνεχώς με κίνδυνο και για αυτούς που προσπαθούν να αποσπάσουν μέταλλα ανάμεσα στα τοξικά απόβλητα. Και τούτο διότι, όλο αυτό το διάστημα προσχηματικές και ανεδαφικές «λύσεις», λόγω (υποτιθέμενου) πολιτικού κόστους, διαιωνίζουν τους κινδύνους, με μόνη σίγουρη πραγματικότητα την πλήρη αδράνεια των αρμόδιων αρχών.
Πριν λίγες μέρες σε ιστοσελίδες της Αχαΐας εμφανίστηκαν δηλώσεις αμφιλεγόμενου εξ Αθηνών προέδρου «Κέντρου Ερευνών», που εμφάνιζαν τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο να διαβεβαιώνει τον εν λόγω κύριο, ότι ο προβλεπόμενος από τον Εθνικό Σχεδιασμό να γίνει στη Μεγαλόπολη Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), και που προβλέπεται να παραλάβει απόβλητα αμιάντου της ΔΕΗ και κτιρίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα μεταφερθεί, λέει, στο χώρο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ, στην Πάτρα!
Επιβάλλεται λοιπόν να αποσαφηνιστούν ορισμένα θεμελιώδη στοιχεία του θέματος, ώστε λαϊκιστές και ανεύθυνοι παράγοντες να μην συντελέσουν στην περαιτέρω επιδείνωση και διαιώνιση του προβλήματος.
Ο ισχύων από το 2016 Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, ο οποίος έχει ειδικό κεφάλαιο για τα απόβλητα αμιάντου ΔΕΝ προβλέπει ΧΥΤΕΑ στην Αχαΐα και ειδικότερα στην ΑΜΙΑΝΤΙΤ. Επομένως οι φερόμενες ως θέσεις του υπουργού, αν υπάρχουν, έρχονται σε αντίθεση με αυτόν.
Αντιθέτως στην Μεγαλόπολη και 3 άλλες περιοχές (Αγ. Αθανάσιος Βοιωτίας, Λιγνιτικά Δ. Μακεδονίας, Ζαμάνι Κοζάνης), προβλέπεται και αναφέρεται ειδικά ποιας προέλευσης απόβλητα αμιάντου θα πάνε σε κάθε μια.
Για την ΑΜΙΑΝΤΙΤ ο εθνικός σχεδιασμός δεν προβλέπει μεν (δυστυχώς) τίποτα ειδικά, περιλαμβάνει όμως την σαφή γενική κατεύθυνση της εντός των ορίων της χώρας επίλυσης τέτοιων προβλημάτων.
Η «λύση» που έχει αποφασιστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΔΕΠΙΝ για τις δεκάδες χιλιάδες τόνους αμιαντούχων αποβλήτων και μολυσμένων χωμάτων της ΑΜΙΑΝΤΙΤ, δηλαδή η μεταφορά στο εξωτερικό για διαχείριση, αποδείχτηκε παντελώς ανεδαφική και ανεφάρμοστη και για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους.
Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι:
Μόνη επιλογή που μπορεί γρήγορα να αποδώσει αποτέλεσμα και να θέσει τέρμα στον σκανδαλώδη στρουθοκαμηλισμό τou υπουργείου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, που ανέχονται τον άνεμο και τους λεηλατούντες να «λύνουν» χρόνια τώρα το πρόβλημα, είναι η επιτόπια υγειονομική ταφή των αποβλήτων αμιάντου και μολυσμένων χωμάτων της ΑΜΙΑΝΤΙΤ σε τμήμα (υπολογίζονται ότι αρκούν 25 από τα 135 στρέμματα) του οικοπέδου της και ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΩΝ ή και μικροποσοτήτων που μπορεί να προέρχονται από δημόσια κτίρια της περιφέρειάς μας.
Εμπρηστικές δηλώσεις οποιουδήποτε για μεταφορές αποβλήτων αμιάντου από τη μια περιοχή στην άλλη κάνουν κακό σε ΟΛΟΥΣ.
Εμείς εδώ, στην Αχαΐα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουμε ανάγκη και συμφέρον δημόσιας υγείας να διαχειριστούμε τα αμιαντούχα μας επικίνδυνα απόβλητα και ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΑ στον τόπο μας. Οι άλλες περιοχές τα δικά τους, όπου προβλέπεται.
Και αυτό, που είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, πρέπει να ξεκινήσει τώρα με συνεργασία Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ως εδώ η αδράνεια που μας δηλητηριάζει αργά!