Συμφωνία Ρώμης-Βρυξελλών για τη σωτηρία δύο τραπεζών

Κοντά σε λύση

Πιο κοντά στην υιοθέτηση σχεδίου κρατικής ενίσχυσης δύο ιταλικών τραπεζών με προβλήματα θεωρεί ότι είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με τις Βρυξέλλες. Απώτερος στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο κουβαλάει μεγάλο βάρος από κόκκινα δάνεια ύψους 300 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας ανακοίνωσε χθες ότι έχει βρεθεί λύση για τη στήριξη των τραπεζών Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca και πως επ' αυτού έχει αρχίσει συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, οι οποίες - σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση - βρίσκονται σε καλό δρόμο, όπως αναφέρουν Τα Νέα. 

Η Κομισιόν ενδιαφέρεται να βρεθεί λύση για να στηριχτούν οι δύο τράπεζες από την περιοχή Veneto της Ιταλίας, ώστε να μην επιβληθεί κούρεμα στους αυξημένης εξασφάλισης ομολογιούχους (senior bondholders) της τράπεζας. Επίσης εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι καταθέτες των τραπεζών σε καμία περίπτωση δεν θα υποστούν κούρεμα.

«Συνεχίζονται οι εποικοδομητικές συνομιλίες ώστε να βρεθεί λύση για τις δύο τράπεζες με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ, χωρίς να γίνει bail-in (κούρεμα) στους ομολογιούχους αυξημένης εξασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση οι καταθέτες θα προστατευτούν πλήρως» ανέφερε εκπρόσωπος της επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ Μάργκρεθ Βεστάγκερ. Η παρέμβαση αυτή έγινε έπειτα από δηλώσεις του Πάντοαν ότι η λύση για τις δύο τράπεζες βρίσκεται κοντά.

Οι δύο αυτές τράπεζες, οι οποίες έχουν έντονη παρουσία στο βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας, που είναι το πιο βιομηχανοποιημένο, γονάτισαν υπό το βάρος κόκκινων δανείων και κακής διαχείρισης. Για τον λόγο αυτό οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, με επικεφαλής τις Intesa Sanpaolo και UniCredit, έχουν αρχίσει συνομιλίες για το ενδεχόμενο παρέμβασής τους προς στήριξη της Banca Popolare και της Veneto Banca με 1,2 δισ. ευρώ. Μια τέτοια στήριξη θα άνοιγε τον δρόμο για τη χορήγηση και κρατικής βοήθειας έως 6,5 δισ. ευρώ.

Η Ρώμη και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς φοβούνται ότι τα προβλήματα αυτών των δύο τραπεζών μπορεί να εντείνουν περαιτέρω τα προβλήματα στον κλάδο. 

Οσο περνούν οι μέρες και δεν βρίσκεται λύση για τις δύο αυτές τράπεζες, όλο και περισσότεροι καταθέτες τους αποσύρουν χρήματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο. Γι' αυτόν τον λόγο ο Πάντοαν θέλει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό. Με βάση του κανονισμούς της ΕΕ, για να χορηγηθεί κρατική βοήθεια σε προβληματικές τράπεζες θα πρέπει πρώτα αυτές να έχουν στηριχτεί από ιδιωτικά κεφάλαια.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ