Γκαλερί Cube: Βασιλική Πανταζή – Βούλα Φερεντίνου πρόσωπο ... ζώο ... πράγμα

Εγκαίνια την Τρίτη 6 Ιουνίου

Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την εικαστική συνομιλία των συνεργατών καλλιτεχνών της, Βασιλικής Πανταζή και Βούλας Φερεντίνου, στην έκθεσή τους με τίτλο “πρόσωπο ... ζώο ... πράγμα”. Τα έργα δημιουργήθηκαν για το συγκεκριμένο concept – διάλογο και είναι μικτής τεχνικής.

Η έκθεση “πρόσωπο ... ζώο ... πράγμα” βασίζεται σε μία κοινή εμπειρία των δύο εικαστικών, το γνωστό παιγνίδι με μολύβι και χαρτί. Με άλλα μέσα και με βάση την προσωπική ματιά της καθεμιάς, με συγκλίσεις και διαφορές, οι δύο καλλιτέχνιδες θέλουν να κρατήσουν την αίσθηση του παιγνιδιού και να συνθέσουν τις εικόνες τους.

“Αν και με διαφορετική τεχνική και από διαφορετικές αφετηρίες  η Βασιλική Πανταζή και η Βούλα Φερεντίνου φαίνεται να συγκλίνουν σε ένα αισθητικό και εννοιολογικό αποτέλεσμα που αναδεικνύει μια μυστική σύνδεση και συνομιλία ανάμεσα στα έργα τους” γράφει ο Γιάννης Κυριακάκης. 

“Η ζωγράφος Βασιλική Πανταζή”, συνεχίζει,  “φαίνεται να αποτυπώνει στον καμβά σκηνές της καθημερινότητας, όπου το συνηθισμένο αντικείμενο, πρόσωπο ή έμβιο ον, παίρνει την θέση του στην ποίηση των χαμένων στιγμών ενός καταιγιστικού χωροχρόνου. Έτσι, μέσα από την κλασσική αισθητική προσεγγίζει τη σύγχρονη εννοιολογική οπτική χωρίς να την κραυγάζει κι συναντιέται υπόγεια με την εικονογράφηση της Φερεντίνου.

Από την άλλη η  Βούλα Φερεντίνου, ασκημένη για χρόνια στην πιο “ρεαλιστική” τεχνική της εικονογράφησης, μπολιάζει τις εικόνες της με την μαγική, σχεδόν εξωτική αφαίρεση των θολών πλαισίων και γραμμών και αναπαριστά την άναρχη διάταξη των μορφών σε ένα χώρο εγκλεισμού. Με αυτόν τον τρόπο  ταιριάζει την ισχυρή νοηματοδότηση του illustration με την αμφισημία, την πολλαπλότητα των πιθανών οπτικών και τη λυτρωτική αοριστία της σύγχρονης τέχνης, σε έναν κόσμο αθέατα αλλά και αβάσταχτα συγκεκριμένο και περιοριστικό. Τα όρια εικονογράφησης και ζωγραφικής συγχέονται και εν τέλει καταργούνται σε μια άκρως ενδιαφέρουσα και υπόγεια ανατρεπτική έκθεση”

Διάρκεια έκθεσης: 2 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2017