Οι οικονομολόγοι ευελπιστούν ότι η ΕΚΤ θα γίνει πιο αισιόδοξη

«Θα μπορούσε να αλλάξει την αξιολόγησή της για τους κινδύνους της οικονομίας σε ισορροπημένους»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακουστεί λίγο πιο αισιόδοξη για την οικονομία στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου και θα μπορούσε να αλλάξει την αξιολόγησή της για τους κινδύνους σε «ισορροπημένους» ή να αρχίσει να συζητά μια αλλαγή στη στάση της για τη χαλάρωση της πολιτικής, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να σηματοδοτήσει κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα των αγορών περιουσιακών στοιχείων, που προβλέπει αγορές ομολόγων 60 δισεκ. ευρώ το μήνα έως τον Δεκέμβριο. Λιγότερο από το 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ΕΚΤ δεν θα περιλάβει στην ανακοίνωση της την αναφορά στην πιθανότητα αύξησης αυτών των αγορών.

Ενώ η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 65 οικονομολόγοι, έδειξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα έχει έναν αξιοπρεπή ρυθμό ανάπτυξης, η εκτίμηση τους για τις προοπτικές ανάπτυξης και για τον πληθωρισμό δεν μεταβλήθηκε σημαντικά.

Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος πριν η κεντρική τράπεζα αποφασίσει ότι χρειάζεται να προχωρήσει στην περιστολή των μη συμβατικών μέτρων για την οικονομία της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Δευτέρα ότι τα επιτόκια χρειάζεται να παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων που απάντησαν σε μια επιπλέον ερώτηση δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανόν να αλλάξει την κατεύθυνση της πολιτικής της ή την αξιολόγησή της για τους κινδύνους στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου. Αυτό αναμένεται να γίνει με το να δηλώσει η κεντρική τράπεζα ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι είναι εν πολλοίς ισορροπημένοι και να αφαιρέσει από το ανακοινωθέν της την αναφορά σε χαμηλότερα επιτόκια.

Διαβάστε επίσης