Συναντήσεων συνέχεια για την Πρόεδρο και το Γενικό Διευθυντή της ΟΕΣΥΝΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των δυνατοτήτων της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, η κα Έφη Σιαΐνη και ο κ. Ανδρέας Στεφανίδης, πραγματοποίησαν τέσσερις θεσμικές συναντήσεις με φορείς που μπορούν να ενισχύσουν ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Ελλάδα.
Την Κυριακή 14.05 συμμετείχαν στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας (καθώς από το Δεκέμβριο του 2016 ο ΕΣΥΝΕΔΕ είναι το νεότερο και επίσημο μέλος του ΣΕΒ ΠΔΕ), όπου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις με φορείς της περιοχής αλλά και με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στην Αθήνα, κο Nicholas Jennett.
Την Τρίτη 16.05 συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Patras ΙQ, Καθηγητή κο Δημοσθένη Πολύζο.
Την Τρίτη 23.05 συνομίλησαν με στελέχη του Enterprise Greece, του οργανισμού που παρέχει την υπηρεσία του «Διαμεσολαβητή του Επενδυτή», που έχει θεσμοθετηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για την Έρευνα, κο Κωνσταντίνο Φωτάκη στο Υπουργείο Παιδείας, την Τετάρτη 24 Μάϊου. Σ’ αυτήν, μεταξύ άλλων, δόθηκε η ευκαιρία να ανοίξει ένας πρώτος δίαυλος απευθείας επικοινωνίας της ΟΕΣΥΝΕ και του Υπουργείου, για την ενίσχυση πρωτοβουλίας Bluegrowth για την προώθηση της Γαλάζιας Οικονομίας, την πλατφόρμα ανοικτής καινοτομίας OPENiSME για την στήριξη των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων,κ.ά.
Σε όλες τις συναντήσεις ο σκοπός και η θεματολογία της συζήτησης ήταν η ίδια:
Η ενίσχυση των δράσεων για τους Νέους Επιχειρηματίες πάνω σε 4 συγκεκριμένους άξονες!
1. Την ενίσχυση της πρωτοβουλίας Bluegrowth, που ξεκίνησε το 2014 από τον Δήμο Πειραιά για την στήριξη της Γαλάζιας Ανάπτυξης και έχει ήδη πραγματοποιηθεί το διαγωνιστικό μέρος του 2 φορές στην Πάτρα (Δυτική Ελλάδα) και στην Ρόδο (Νότιο Αιγαίο)
Ο 4ος Διαγωνισμός Γαλάζιας Οικονομίας θα αφορά τους τομείς: Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση ενέργειας, Υδατοκαλλιέργειες, Αειφόρο ναυτιλιακό τουρισμό, Χρήση νερού και Ναυτιλία & Logistics.
2. Τη σημασία στήριξης της ανοικτής καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα OPENiSME, μέσω του OPEN Innovation for SMEs και την άμεση σύνδεσή τους με την ερευνητική/ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ενδιάμεσοι φορείς για χρήση της πλατφόρμας μέχρι σήμερα στην Ελλάδα είναι ο Δημόκριτος, το Παν/μιο Θεσσαλίας, η ΟΕΣΥΝΕ, το Δίκτυο PRAXIS και η AEPHORIA.NET.
3. Τη στήριξη της εξωστρέφειας νέων αλλά και έμπειρων επιχειρηματιών μέσα από το πρόγραμμα Erasmus for Young Entrepreneurs για την δραστηριοποίηση τους στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Το ERASMUS FOR YOUNG ENTREPRENEURS είναι πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής το οποίο προσφέρει σε νέους ή φιλόδοξους επιχειρηματίες την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις από έμπειρους επιχειρηματίες πανευρωπαϊκά.
4. Τη σημασία του Παγκόσμιου Δικτύου Επιχειρηματικότητας, που η ΟΕΣΥΝΕ πρώτη έφερε στην Ελλάδα το 2008 με στόχο την εξωστρέφεια και την ανταλλαγή, σε παγκόσμιο επίπεδο, βέλτιστων θεσμικών παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτού διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο σε 167 χώρες σε όλον τον κόσμο η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας, που φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια.
Τέλος σε όλες τις συναντήσεις έγινε πρόσκληση στους αντίστοιχους φορείς να συμμετέχουν στο Startup Nations 2017 Summit στην Εσθονία και στο Global Entrepreneurship Congress στην Κωνσταντινούπολη για να στηρίξουν την εξωστρέφεια συνολικά όλου του Εθνικού οικοσυστήματος μέσα από τη