«Αφήνουμε πίσω μας την αντίληψη των μεμονωμένων και αποσπασματικών έργων και προχωράμε με ολοκληρωμένες πολυεπίπεδες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειάς μας και την ικανοποίηση των αναγκών όλων των στρωμάτων της κοινωνίας μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσία και του Δημάρχου Ερυμάνθου Θάνου Καρπή, με σκοπό να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση μιας καλοσχεδιασμένης Στρατηγικής για την ανάπτυξη της περιοχής του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου.
«Για εμάς, το έργο του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου δεν αφορά μόνο στην επίλυση του σοβαρού ζητήματος της ύδρευσης της Πάτρας, της ΒΙΠΕ και λοιπών οικισμών της Αχαΐας, αλλά δημιουργεί και μια ιδιαίτερης σημασίας παραλίμνια περιοχή, που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά, για να προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας.
Υπενθυμίζεται ότι το κατασκευαζόμενο φράγμα θα δημιουργήσει μία τεχνητή λίμνη έκτασης 1,63 τ.χλμ., η οποία αποτελεί κίνητρο για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, με αρκετές δραστηριότητες μέσα και γύρω από τη λίμνη, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι (στη θέση «Κώμη» Μιτόπολης και στη θέση «Πρέβεδος» Δαφνούλας).
Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε η ανάγκη αξιοποίησης του έργου του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου, μέσα από μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα αναδεικνύει το φυσικό τοπίο της περιοχής και θα προωθεί την ανάπτυξη μορφών ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού, με τρόπο βιώσιμο και με σεβασμό στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει εισήγηση προς την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τη διενέργεια Διαγωνισμού μελέτης ιδεών με απονομή βραβείων, με σκοπό να βρεθεί η καλύτερη δυνατή ιδέα-πρόταση για την ανάδειξη, αξιοποίηση και ανάπτυξη της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή του.
Νέα χάραξη για το δρόμο του Φράγματος
«Ο δρόμος που έχει γίνει επάνω στη στέψη του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου είναι προσωρινός και όχι οριστικός» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συνέχισε: «Στο πλαίσιο της ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής, απαιτείται νέα χάραξη. Και πρέπει να προλάβουμε την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο ώστε να προλάβουμε το έργο».
Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η παλιά μελέτη του δρόμου ώστε να υπάρχουν όλα τα τεχνικά δεδομένα για τη νέα χάραξή του.
Να σημειωθεί ότι για την επαναχάραξη του δρόμου, υπάρχει πρόβλεψη στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014-2025, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υποδομών, και μάλιστα το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηρισθεί ως υψηλής προτεραιότητας.
«Να τρέξουν γρήγορα όλες οι απαραίτητες μελέτες» ήταν η γενική κατεύθυνση του Περιφερειάρχη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Νέα συντήρηση της «111»
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και η συντήρηση της Εθνικής Οδού Πατρών – Τριπόλεως (πρώην «111»), με τον Απ. Κατσιφάρα να σημειώνει πως έχει ολοκληρωθεί ήδη το 93% της προηγούμενης εργολαβίας των 4,5 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας πως ο δρόμος αυτός είχε να συντηρηθεί για περισσότερα από τριάντα χρόνια, τα προβλήματα ήταν μεγάλα και η μεγαλύτερη παρέμβαση έγινε στην ορεινή περιοχή των ορίων Αχαΐας – Αρκαδίας.
Όσον αφορά τη νέα εργολαβία των 7 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε, τόνισε πως ετοιμάζεται ήδη η νέα μελέτη και τέλος Ιουνίου θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή. Αφορά συντήρηση ασφαλτοτάπητα, κόμβους, μπάρες, τεχνικά, κοπή χορταριών, διαγραμμίσεις, φωτισμό κ.α.
Σε προτεραιότητα, όπως τονίστηκε, είναι και ο κόμβος της Καλλιθέας, αλλά και το σημείο της κατολίσθησης.
Μάλιστα μέσα στον Ιούνιο, θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί η μελέτη για τη δημιουργία του κόμβου της Καλλιθέας στην Πατρών – Τριπόλεως, το οποίο είναι ένα έργο, για το οποίο είναι ήδη διασφαλισμένα τα χρήματα και στα τέλη του μήνα θα προχωρήσουμε και στη δημοπράτηση του έργου.
Αναφορικά με την κατολίσθηση στο σημείο της Καλλιθέας, εκτελείται η μελέτη για την αποκατάσταση του σημείου και στο επόμενο τρίμηνο θα είναι έτοιμη.
«Θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα τεχνικά δεδομένα για αυτό το κατολισθητικό φαινόμενο και την αντιμετώπισή του, το οποίο ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια τους χρήστες του οδικού δικτύου» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Κόμβος Κ7 στο ύψος της Οβρυάς
Ένα νέο σημαντικό έργο για την οδική κυκλοφορία και την αποσυμφόρηση της ευρύτερης περιοχής που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, προχωρά προς υλοποίηση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Πρόκειται για τον κόμβο Κ7, που αφορά τη διάνοιξη και κατασκευή νέας συνδετήριας οδού από την Ευρεία Παράκαμψη Πατρών (Ε.Π.Π.) έως την Ε.Ο. Πατρών –Τριπόλεως (Ε.Ο. 33) στην περιοχή Λαμπραίικα, συνολικού προϋπολογισμού 8.025.000 ευρώ.
Για το έργο αυτό ήδη κατατέθηκε η πρόταση για ένταξη του έργου στη Διαχειριστική Αρχή στον Άξονα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας», η οποία θα αξιολογηθεί.
«Ένα μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαμε σύνδεση με την πρώην Ε.Ο. «111». Αρα με αυτή την παρέμβαση, ερχόμαστε και απαντάμε σε μία ακόμη εκκρεμότητα. Παράλληλα, με τη δημιουργία του συγκεκριμένου κόμβου, όλοι θα έχουν πρόσβαση στην Ε.Ο. Πατρών - Τριπόλεως χωρίς να κινούνται σε Μιντιλόγλι, Φιλοθέη ή Οβρυά, κάτι που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της κίνησης στις περιοχές αυτές» κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.
Ποιοι συμμετείχαν
Στη συνάντηση, εκτός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα, και του Δημάρχου Ερυμάνθου, Θάνου Καρπή, συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Γιάννης Λύτρας, η Εκτελεστική Γραμματέας ΠΔΕ, Διονυσία Μαράτου, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», η Διευθύντρια της ΕΥΔ/ΕΠ, Άλκηστις Σταθοπούλου, και ο Προϊστάμενος της Μονάδας Α’ (Προγραμματισμού και Αξιολόγησης), Βαγγέλης Γεωργίου, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, Χρήστος Τζομάκας, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Ελένη Σπυράκη, και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΔΕ.