Πάτρα: "Κράτα με να σε κρατώ" στο Πανεπιστήμιο

εκδηλωση με παραδοσιακους χορους

Ο  Όμιλος Ελληνικών παραδοσιακών χορών του Πανεπιστημίου Πατρών, αναδεικνύοντας τη μουσική παράδοση του τόπου μας και τον Πανεπιστημιακό πολιτισμό, στο πλαίσιο των «Πολιτιστικών 2017» που για τη χρονιά αυτή είναι αφιερωμένα στην Ετερότητα και που οργανώνονται από την Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιεί μεγάλη παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Κράτα με να σε κρατώ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου 2017, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο μεγάλο αμφιθέατρο, ώρα 7:30 μμ., με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συμμετέχουν όλα τα χορευτικά τμήματα του Ομίλου (παιδικά, εφηβικό, εργαζομένων, φοιτητών-τριών) και έχουν επίσης προσκληθεί να χορέψουν και να αναδείξουν τη μουσική παράδοση διαφόρων περιοχών και οι εξής φορείς: Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών, Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, Ένωση Κυπρίων Ν. Αχαϊας, Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, Σύλλογος Κρητών Πάτρας «Το Αρκάδι», Φάρος Ποντίων Πατρών.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν χοροί, μουσικές και τραγούδια από όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, τονίζοντας πως ο παραδοσιακός χορός, η μουσική και το τραγούδι, ως τρίπτυχο της μουσικής παράδοσης του τόπου μας, χαρακτηρίζονται για την διαφορετικότητά τους από γεωγραφικό διαμέρισμα σε γεωγραφικό διαμέρισμα, από νομό σε νομό, από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό.

Στην πόλη των Πατρών όμως ταυτόχρονα, όπως αναφέρει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου του Πανεπιστημίου Πατρών, ζουν και δημιουργούν παροικίες και σύλλογοι από διάφορες περιοχές όπως Επτανήσιοι, Ηπειρώτες, Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, Κρήτες, Κύπριοι κ.λπ, που εκπροσωπούν την τοπική κουλτούρα του τόπου τους στην αστική περιοχή της Πάτρας και στα περίχωρα. Παράλληλα όμως συμπορεύονται με τους ντόπιους κατοίκους και όλοι μαζί συνεισφέρουν στην γενικότερη ανάπτυξη της σύγχρονης Πατραϊκής κοινωνίας.

Αυτό ακριβώς θέλει να αναδείξει και η συγκεκριμένη εκδήλωση του Ομίλου, όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Γρηγόριος Φαρμακόπουλος: Μέσα από τη διαφορετικότητα της καταγωγής και της μουσικής παράδοσης πολλών κατοίκων της πόλης των Πατρών, σημειώνεται ανάπτυξη και δημιουργία, αφού η ομαδικότητα και η συμβίωση συμβάλλουν αρμονικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν αξιόλογες παραδοσιακές ορχήστρες:

Παπαπροκοπίου Ελένη-λαούτο και τραγούδι, Οικονόμου Γιάννης-βιολί και τραγούδι, Λουκόπουλος Σπύρος-κλαρίνο, Τσεντούρος Γιάννης-κρουστά.

Στην ορχήστρα της Κρήτης συμμετέχουν: Δαρμαράκης Παναγιώτης-βιολί, Παπαδάκης Σπύρος-λαούτο και τραγούδι, Ουρανός Βλαδίμηρος-λαούτο και τραγούδι.

Παραδοσιακά τραγούδια ερμηνεύουν επίσης τα μέλη του Ομίλου: Δουκλιά Σοφία, Παπασταύρου Μαρία, Χριστοπούλου Κωνσταντίνα, Νικολακοπούλου Κωνσταντίνα. Ο Νάσος Βαϊσίδης, επίσης μέλος του Ομίλου, συνοδεύει στο νταούλι.  

Η ενδυματολογική επιμέλεια είναι του Άρη Τζονευράκη, και οι εθελοντές της εκδήλωσης είναι η Βασιλική Καλύβα, Παναγιώτης Αναγνώστου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, και Ηλίας Καπέτσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου ευχαριστεί θερμά τα Διοικητικά Συμβούλια και τους προέδρους των φορέων που αποδέχτηκαν την πρόσκληση και συμμετέχουν στην εκδήλωση: Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών-Κώστας Τσίρης, Ένωση Κυπρίων Ν. Αχαΐας-Σαμμούτης Μιχαήλ, Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών-Στυλιανάκης Βασίλειος, Σύλλογος Κρητών Πάτρας «Το Αρκάδι»-Στέλιος Τσιμπλοστεφανάκης, Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων-Μιχάλης Τσοπανίδης, Φάρος Ποντίων Πατρών-Ελένη Σαουλίδου

Το Δ.Σ Ομίλου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών Πανεπιστημίου Πατρών απαρτίζεται από τους παρακάτω: Γρηγόριο Φαρμακόπουλο-πρόεδρο, Κατερίνα Σκόνδρα-γραμματέα, Ευσταθία Ηλιοπούλου-ταμία, Ανδρέα Χαραλαμπόπουλο-αντιπρόεδρο, Θανάση Κοτρώτσο-μέλος, Αλέξανδρο Οικονομάκη-μέλος. Τονίζουν πως θα συνεχίσουν να προσφέρουν στη διατήρηση του χορευτικού μας φαινομένου μέσα από ιδιαίτερες και στοχευμένες θεματικές εκδηλώσεις.

Συντονισμός εκδήλωσης: Μαρία Αναλυτή.

Καλλιτεχνική επιμέλεια εκδήλωσης: Γρηγόρης Μικρώνης

 

 

Διαβάστε επίσης