Πολλά παιδιά συνηθίζουν να σκαλίζουν τη μύτη τους και ενίοτε να... τρώνε το περιεχόμενό της. Αλλά το συνηθίζουν και πολλοί ενήλικες, προς απογοήτευση όσων τύχει να τους δουν. Πάντως έρευνα υποστηρίζει ότι το σκάλισμα της μύτης κάνει καλό.
Σύμφωνα με ευρήματα, τα "κακαδάκια" της μύτης έχουν στην πραγματικότητα μια σειρά από οφέλη για την υγεία και θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών.
Η μύτη παράγει ένα τέταρτο βλέννας (μύξα) καθημερινά, με σκοπό την ενυδάτωση της περιοχής, λόγω της διαδικασίας της αναπνοής και για να απομακρύνει την βρωμιά και τα μικρόβια. Όταν ο αέρας είναι ξηρός, τότε η βλέννα γίνεται συμπαγής. Στις περιπτώσεις κρυολογήματος, ο οργανισμός παράγει επιπλέον βλέννα, για να αποβληθούν ο ιός και τα μικρόβια.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα "κακαδάκια" περιέχουν μύκητες του σάλιου, που αποτελούν εμπόδιο έναντι διάφορων βακτηρίων. Οι ερευνητές αναζητούν τώρα έναν τρόπο δημιουργίας συνθετικής βλέννας, που θα μπορούσε να γίνει τσίκλα ή οδοντόκρεμα, για να προσφέρει τα ίδια οφέλη.
Επιπλέον υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η βλέννα στην μύτη μπορεί να προστατέψει από την λοίμωξη του αναπνευστικού, το έλκος στομάχου και τον ιό HIV. Ο αυστριακός πνευμονολόγος καθηγητής Friedrich Bischinger πιστεύει ότι οι άνθρωποι που βάζουν το χέρι στη μύτη τους είναι υγιείς, ευτυχισμένοι και ίσως έχουν καλύτερη σχέση με το σώμα τους από τους άλλους.
"Η κατανάλωση των ξηρών υπολειμμάτων που βγαίνουν από τη μύτη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ιατρικά έχει λογική και είναι απολύτως φυσικό να κάνουμε.
Ειδικότερα σε σχέση με το ανοσοποιητικό η μύτη είναι ένα φίλτρο, στο οποίο συλλέγονται πολλά βακτήρια. Όταν φτάσει αυτό το μείγμα στα έντερα, λειτουργεί ακριβώς όπως ένα φάρμακο".
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να καταργήσουμε το κοινωνικό στίγμα γύρω από το σκάλισμα της μύτης και ότι οι γονείς θα πρέπει πραγματικά να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να το κάνουν.
Τα παρόντα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές ειδικών, που ισχυρίζονται ότι το "πείραγμα" της μύτης μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία και να ευνοήσει την ανάπτυξη μικροβίων.
Πηγή: Independent