Γιάννης Δραγασάκης: Ο τόπος χρειάζεται υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση - ΒΙΝΤΕΟ

«Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης δημιουργούνται προϋποθέσεις για να σχεδιάσουμε το μέλλον"

«Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης δημιουργούνται προϋποθέσεις για να σχεδιάσουμε το μέλλον. Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δημιουργούνται νέα δεδομένα. Ας τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας και της νέας γενιάς», ανέφερε ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη Βουλή, παρουσία του πρωθυπουργού.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ψήφισης του νομοσχεδίου, για να υπογραμμίσει ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να ξεκλειδώσει τις διαδικασίες για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την επιτροπεία. 

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, που ο Γιάννης Δραγασάκης χρησιμοποίησε τόσο αιχμηρούς όρους για να περιγράψει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι, δεν δίστασε να καταγγείλει τους «γκεμπελίσκους της Νέας Δημοκρατίας που κατασκευάζουν σχήματα προπαγάνδας», σε βάρος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και έσπευσε να υπενθυμίσει την πολιτική και θεσμική ευθύνη που οφείλει να έχει η αντιπολίτευση. 

«Δεν είναι σωστό, μερικές φορές μάλιστα είναι ανήθικο, να ξεχνάμε τα γεγονότα, γεγονότα που αφορούν τη ζωή των ανθρώπων και τις τύχες της χωράς. Και το γεγονός με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι είναι η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, την οποία επιφέρατε με όσα κάνατε και κυρίως όσα δεν κάνατε στα χρόνια των παχέων αγελάδων», είπε επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Στόχος η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία»

Πιο αναλυτικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έσπευσε κατ' αρχάς να «υπενθυμίσει», ότι η σημερινή κυβέρνηση επιλέχθηκε από τους πολίτες για τρεις βασικούς λόγους: «Να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία», «για να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης υποθέσεις σκανδάλων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος και να αντιμετωπίσει με πολιτικά και θεσμικά μέσα τις βαθύτερες αιτίες της διαφθοράς και της διαπλοκής» και «για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τη λειτουργία του κράτους, να ενισχύσει τη διεθνή θέση της χώρας και να βελτιώσει προς όφελος των θέσεων μας τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς». 

«Θα κριθούμε στο τέλος της θητείας μας»

«Η κυβέρνηση θα κριθεί από τους πολίτες στο τέλος της θητείας της από τη συνολική της επίδοση και κυρίως σε αυτούς τους τρεις τομείς», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης για να υπογραμμίσει ότι «από την άποψη αυτή, η ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι καθοριστική για την επίτευξη του πρώτου στόχου, ο οποίος όμως με τη σειρά του είναι προϋπόθεση και για τους υπολοίπους».
Ανήθικο να ξεχνάτε τις ευθύνες σας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναφερόμενος στην κριτική από τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο τα προηγούμενα χρόνια, απευθύνθηκε στους βουλευτές τους λέγοντας πως «δεν είναι σωστό, μερικές φορές μάλιστα είναι ανήθικο, να ξεχνάμε τα γεγονότα, γεγονότα που αφορούν τη ζωή των ανθρώπων και τις τύχες της χώρας.

Και το γεγονός με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι, είναι η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, την οποία επιφέρατε με όσα κάνατε και κυρίως όσα δεν κάνατε στα χρόνια των παχιών αγελάδων».

«Γεγονός είναι ότι με την υποταγή στα μνημόνια και την επιτροπεία, χάσαμε ως χώρα σημαντικό μέρος της πολιτικής μας αυτονομίας. Με αυτά τα δεδομένα, ο μόνος τρόπος για να ανακτήσουμε τον έλεγχο της μοίρας μας και του μέλλοντός μας είναι να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τον ξένο θεσμικό δανεισμό, να πετύχουμε το χρέος να γίνει βιώσιμο - και στη βάση αυτή να διεκδικήσουμε τον τερματισμό των μνημονίων και της επιτροπείας», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης. 

«Η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία δεν θα είναι μια τυπική ή αυτόματη διαδικασία, αλλά θα είναι μια πορεία με παγίδες και ρίσκα. Για αυτό, στη διεκδίκηση αυτή, είναι κρίσιμη η συμμετοχή και η στήριξη της κοινωνίας, καθώς και η συναίσθηση της ευθύνης από την πλειονότητα, αν όχι από το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος».

Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έσπευσε να επισημάνει ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν το χρέος ως μοχλό μόνιμης πίεσης και την επιτροπεία ως μόνιμο καθεστώς και «ακριβώς για αυτό ο πρωθυπουργός είπε στο υπουργικό συμβούλιο πως πρέπει να γίνουν πολλά τόσο πριν όσο και μετά το τέλος των μνημονίων, ώστε το τέλος αυτό να γίνει οριστικό».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη, σήμερα δεν υπάρχει κανένας καλοπροαίρετος άνθρωπος στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, που να μη αναγνωρίζει πως αιτία των δυσκολιών και των καθυστερήσεων στην διαπραγμάτευση, δεν ήταν η ελληνική κυβέρνηση αλλά οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και τα πέραν της αρχικής συμφωνίας αιτήματα, κυρίως του ΔΝΤ.

«Οι μικροί γκεμπελίσκοι της ΝΔ»

Ειδικά για την κριτική που διατυπώνεται για «αλλαγή στάση της κυβέρνησης και των βουλευτών της πλειοψηφίας με στόχο την παραμονή τους στην εξουσία» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε στους «μικρούς γκεμπελίσκους» της Νέας Δημοκρατίας: 

«Σε ό,τι αφορά εμένα, (είμαι δε βέβαιος και πολλούς άλλους), ό,τι έλεγα στην αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης, όπως το έλεγα, ισχύει πλήρως. Και θα έλεγα και σήμερα ακριβώς τα ίδια, εάν με τη διαπραγμάτευση δεν είχαμε επιτύχει σημαντικές θετικές μετατοπίσεις από τα αρχικά δεδομένα», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης. 

Σχετικά, υπενθύμισε ότι «αρχικά μας ζητήθηκαν νέα μέτρα ύψους 4,6 δισ. χωρίς αντίμετρα. Τώρα έχουμε αρνητικά μέτρα που αντισταθμίζονται, δημοσιονομικά και εξισορροπούνται οι κοινωνικές τους συνέπειες με άλλα θετικά μέτρα». Υπενθύμισε ακόμη, ότι «αρχικά μας ζητηθήκαν νέα μέτρα χωρίς καμιά δέσμευση για το χρέος. Τώρα ό,τι νομοθετήσουμε εντάσσεται σε μια σφαιρική συμφωνία που θα περιέχει και τα μέτρα για το χρέος». 

Άλλο τόσο, «αρχικά μας ζητήθηκαν πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια. Τώρα η συζήτηση γίνεται για πολύ μικρότερη περίοδο».
«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν ότι προκύπτει μετά από σκληρή διαπραγμάτευση»

Αλλά και για τα πυρά που δέχονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε πως η ΝΔ κρίνει εξ ιδίων. «Κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι «ψηφίζουν τα πάντα» για να μη χάσουν τις καρέκλες τους, όπως λέει. Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Αν εσείς σκεφτόσαστε έτσι, δεν σημαίνει πως και εμείς σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν ψηφίζουν «τα πάντα». Αξιολογούν και ψηφίζουν ό,τι προκύπτει μέσα από τη σκληρή διαπραγμάτευση, εφόσον κρίνουν ότι υπηρετεί τους στόχους μας και τις ανάγκες της χώρας». 

Στο σημείο αυτό είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, διότι παρά τα αρνητικά ή τα δύσκολα σημεία του, έχει δύο πολύ ισχυρά χαρακτηριστικά: Ενσωματώνει την αρχή της δημοσιονομικής ουδετερότητας, καθώς και τη λογική της εξισορρόπησης των κοινωνικών συνεπειών μέσω αντιμέτρων. 

«Αν αυτές τις αρχές τις είχαν διεκδικήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η έξοδος από τα μνημόνια θα ερχόταν πιο εύκολα και οι κοινωνικές συνέπειες θα ήταν ηπιότερες», είπε ο κ. Δραγασάκης. 

«Το πιο κρίσιμο», είπε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για την αναγκαιότητα ψήφισης του νομοσχεδίου, είναι ότι «μπορεί υπό προϋποθέσεις, να ξεκλειδώσει τις διαδικασίες για τον τερματισμό των μνημονίων και της επιτροπείας».

Οι εκλογές

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ορίζοντα της τετραετίας και της πολιτικής της κυβέρνησης. 

«Αυτό που ενοχλεί ορισμένους από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι ο λαός με τη ψήφο του τον Ιανουάριο του 2015 έσπασε το μονοπώλιο της δικομματικής εξουσίας τους. 

Διότι αυτό που έγινε, δεν ήταν μια αλλαγή στο εσωτερικό του συστήματος εξουσίας, αλλά η αρχή της υπέρβασής του. Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της αρχής. Οι βαθιές αλλαγές, οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, οι μεγάλοι μετασχηματισμοί στο κράτος, στην οικονομία και στην κοινωνία είναι μπροστά μας», είπε ο κ. Δραγασάκης και υποστήριξε ότι «γι' αυτό τα αιτήματα για εκλογές πέφτουν στο κενό» και «γι' αυτό αντέχει αυτή η κυβέρνηση». 

«Ο τόπος χρειάζεται υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση»

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έσπευσε να υπογραμμίσει και την θεσμική πολιτική ευθύνη της αντιπολίτευσης:
«Ο τόπος δεν χρειάζεται μόνο μια ανθεκτική κυβέρνηση, χρειάζεται και μια υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση και υπεύθυνες κοινωνικές εκπροσωπήσεις. Και χαίρομαι που αυτήν την ανάγκη την αναγνωρίζουν πλέον πολλοί και πολλές και μέσα στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία και μέσα σε κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης δημιουργούνται προϋποθέσεις για να σχεδιάσουμε το μέλλον». 

«Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δημιουργούνται νέα δεδομένα», τα οποία «πρέπει να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας και της νέας γενιάς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Δραγασάκης.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης