Η 14η διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται φέτος από τις 11 έως τις 14 Μαΐου. Από το 2004, οπότε και εγκαινιάστηκε, αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση για το βιβλίο στη χώρα μας. Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 270 εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πραγματοποιούνται συνολικά περισσότερες από 400 εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, στρογγυλά τραπέζια, λογοτεχνικές συναντήσεις, εργαστήρια και ομιλίες, επαγγελματικές συναντήσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα.
Οι Εκδόσεις «Πικραμένος» θα είναι εκεί και θα υποδέχονται φίλους και βιβλιόφιλους στα σταντ 112 και 117 στο περίπτερο 13, ενώ θα συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα με τρεις εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα:
► Το Σάββατο 13 Μαΐου και ώρα 15.00, στην αίθουσα Νίκος Καζαντζάκης του περιπτέρου 13, με την ευκαιρία της δεύτερης αναθεωρημένης και συμπληρωμένης έκδοσης της βιογραφίας του Ίωνα Δραγούμη, παρουσιάζεται η σειρά «Αλληλένδετες Βιογραφίες». Για την σειρά θα μιλήσουν οι: Νώντας Τσίγκας (νευρολόγος, συγγραφέας), Νίκος Μέρτζος (δημοσιογράφος, συγγραφέας), Φίλιππος Δραγούμης (συγγραφέας), Ανδρονίκη Χρυσάφη (ιστορικός, αρχαιολόγος M.Sc.) και η συγγραφέας Μίτση Σκ. Πικραμένου.
► Την ίδια μέρα (Σάββατο 13 Μαΐου), στην αίθουσα του Εξώστη του περιπτέρου 15 και ώρα 17.00, θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή Ευγενία του Αντώνη Δ. Σκιαθά. Για την Ευγενία θα μιλήσουν οι: Ζωή Σαμαρά (Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, ποιήτρια), Χάρης Κοντοσφύρης (Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν. Δυτικής Μακεδονίας), Βαγγέλης Τασιόπουλος (ποιητής) και Αντώνης Σκιαθάς.
► Την Κυριακή το μεσημέρι (13.00-14.00) στην αίθουσα του Εξώστη, οι Εκδόσεις «Πικραμένος» από κοινού με τις Εκδόσεις Νεφέλη και το ηλεκτρονικό περιοδικό ο αναγνώστης παρουσιάζουν το διαδραστικό παιχνίδι για ενηλίκους «Ποιος είναι ο δολοφόνος». Οι συγγραφείς Μιράντα Βατικιώτη (Οι 4 εποχές του κυρίου Ανανία, εκδ. Πικραμένος) και ο Μάρκος Κρητικός (Απιστία μετά φόνου, εκδ. Νεφέλη) γράφουν μαζί μια πρωτότυπη αστυνομική ιστορία και τη διαβάζουν, καλώντας στο τέλος το κοινό να βρει τον δολοφόνο. Τη συζήτηση-έρευνα θα συντονίσει ο Αριστοτέλης Σαΐνης (φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας).