Έρευνα: Τρεις στους τέσσερις Έλληνες μαθητές θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό

ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 15-18 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μια ολόκληρη γενιά παιδιών, ανεξάρτητα από το οικονομικό της υπόβαθρο, μεγαλώνει με το όνειρο της... μετανάστευσης και σχεδιάζει να φύγει για σπουδές και εύρεση εργασίας εκτός Ελλάδας.

Η "διαρροή εγκεφάλων" ίσως αποτελεί τη σοβαρότερη από τις συνέπειες της κρίσης που βιώνει η χώρα τα τελευταία επτά χρόνια. Η μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων από τα καλύτερα μυαλά μας έχει -και θα έχει- δραματικές επιπτώσεις στα ΑΕΙ, αλλά και στην προσπάθεια ανάκαμψης και ανάταξης της οικονομίας και της παραγωγικής βάσης.

Τις δραματικές διαστάσεις που λαμβάνει αυτή η φυγή νέων Ελλήνων καταγράφει η νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την οποία έφερε στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την επιστημονική εργασία των καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόη Λαμπριανίδη και Θεοδόση Σύκα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην αγγλόφωνη επιστημονική επιθεώρηση International Migration and Integration, το 76% των ερωτηθέντων (σ.σ.: από τα τρία πειραματικά Λύκεια της Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στην έρευνα), απάντησαν ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να σπουδάσει στο εξωτερικό.

Ένα 43,3% δήλωσε ότι έχει ισχυρή έως πολύ ισχυρή πρόθεση να μεταναστεύσει στο εξωτερικό για σπουδές, ένα 33% ότι έχει μέτρια πρόθεση και μόλις ένα 23,7% το επιθυμεί λιγότερο ή απαντά αρνητικά.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των παιδιών που απάντησαν θετικά στην πρόθεση φυγής τους, ανέφεραν ότι αν τα καταφέρουν στο εξωτερικό, δεν βλέπουν ορατή προοπτική την επιστροφή στην πατρίδα τους, μετά το τέλος των σπουδών τους.

Βασικοί παράγοντες έλξης προς το εξωτερικό είναι κατά σειρά: Η απόκτηση υποτροφίας για σπουδές, η πρόσβαση σε καλύτερα μεταπτυχιακά, η εύρεση εργασίας στο αντικείμενο των σπουδών τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στην έρευνα απάντησαν 373 μαθητές ηλικίας 15-18 ετών από συνοικίες με μέτριο, μεσαίο και χαμηλό εισόδημα, από μαθητές με υψηλές αλλά και με μέτριες βαθμολογικές επιδόσεις.

Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την τάση που καταγράφεται στην εποχή των Μνημονίων οπότε περίπου 140.000 επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με έρευνες, το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών έχει πάνω από ένα πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Συγκεκριμένα, το 73% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51% διδακτορικό και το 41% τουλάχιστον έναν τίτλο σπουδών από ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Διαβάστε επίσης