Καταστάσεις που -σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις- δείχνουν να έχουν αρχίσει να «ξεφεύγουν» και να γίνονται θανάσιμα επικίνδυνες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στο ελληνικό Διαδίκτυο, με τα «παιχνίδια» στα οποία αρέσκονται να παίζουν και οι Έλληνες έφηβοι.
Τα «παιχνίδια» αυτά, στα οποία ο συμμετέχων πρέπει να υποβληθεί σε κάποια δοκιμασία, είναι αρκετά δημοφιλή στο εξωτερικό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων μηνών είναι η αποκαλούμενη «Μπλε Φάλαινα» (Blue Whale) που έχει κάνει την εμφάνισή της στη Ρωσία και φέρεται να έχει οδηγήσει στην αυτοκτονία 130 νεαρά παιδιά!
Τα μέλη της ομάδας επικοινωνούν μέσω Facebook ή άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναλαμβάνουν κάποιες «αποστολές» και συνήθως η τελευταία αποστολή είναι αυτή της αυτοκτονίας! Το συγκεκριμένο «παιχνίδι» έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Ρωσία αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προκαλώντας πονοκέφαλο σε γονείς και αρχές
«Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια καταγγελία σχετικά με την ‘Μπλε Φάλαινα’ παρά τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει» σημειώνει στην «Η» ο Γιώργος Κορμάς, υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet). Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το φαινόμενο με αυτά τα επικίνδυνα «παιχνίδια» δεν παρατηρείται και στην Ελλάδα, ακόμη και αν ο αριθμός των καταγγελιών είναι πολύ μικρός. «Ο λόγος είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι το παιδί τους έχει εμπλακεί σε κάποιο τέτοιο παιχνίδι», επισημαίνει ο κ. Κορμάς.
Ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια αυτού του είδους στην Ελλάδα είναι αυτή την περίοδο το «This is the knife song» όπου νεαροί έφηβοι ακολουθούν μία συγκεκριμένη τελετουργία και στη συνέχεια βάζουν το χέρι τους ανοικτό πάνω σε ένα τραπέζι και χτυπούν με το μαχαίρι μεταξύ των ανοικτών δακτύλων με πολύ γρήγορο ρυθμό. Τέτοιου είδους κόλπα είναι συνηθισμένα σε ταινίες, αλλά εδώ είναι σε πραγματικές συνθήκες και το κυριότερο είναι πως τα παιδιά τραβούν σε video τα κατορθώματά τους, τα οποία στη συνέχεια «ανεβάζουν» στο Facebook, στο YouTube ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Ακόμη πιο επικίνδυνο είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιείται και η εφαρμογή που έχει το Facebook για ζωντανές μεταδόσεις!
Μία άλλη δημοφιλής τάση είναι το κόψιμο των χεριών, γνωστό απλά ως cutting, ενώ υπάρχει και το «παιχνίδι του πνιγμού», όπου ο παίκτης προσπαθεί να φθάσει κοντά στα όρια του πνιγμού με τα χέρια του ώστε όταν σταματήσει να υπάρχει υπεροξυγόνωση του εγκεφάλου να προκληθεί ευφορία. Είναι προφανές ότι ένα λάθος μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο σε αυτή την περίπτωση.
Μικρές ηλικίες
Σύμφωνα με τον κ. Κορμά, τα παιχνίδια αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις ηλικίες μεταξύ 13 και 15 ετών. «Είναι κυρίως παιδιά που πάνε Γυμνάσιο καθώς οι μαθητές του Λυκείου είναι περισσότερο συνειδητοοποιημένοι», σημειώνει ο υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Safer Internet, στην οποία μπορεί να προσφύγει κανείς σε περίπτωση που δει το παιδί του να αντιμετωπίζει κάποιο τέτοιο πρόβλημα.
Όσον αφορά τους λόγους που τα παιδιά ωθούνται να ασχοληθούν με τέτοιου είδους επικίνδυνα «παιχνίδια» είναι αρκετοί. Ο ένας είναι σαφώς η άγνοια κινδύνου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά ασχολούνται με τέτοιου είδους παιχνίδια επειδή απλά βαριούνται. «Παιδιά παραμελημένα από τους γονείς τους μπορούν επίσης να στραφούν προς αυτά τα παιχνίδια και τις σχετικές ομάδες καθώς τους δίνει κάποιο σκοπό», επισημαίνει ο κ. Κορμάς, σύμφωνα με τον οποίο η περίοδος μετάβασης από την προεφηβεία στην εφηβεία είναι και η πιο επικίνδυνη.
Αν και τέτοιου είδους παιχνίδια υπήρχαν και στο παρελθόν, η κατάσταση δείχνει να έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. «Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι οι λόγοι που ωθούν τα παιδιά σε αυτά τα παιχνίδια. Βαριεστημάρα, απουσία επικοινωνίας με τους γονείς, ανάγκη για ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και προσπάθεια για κοινωνικοποίηση, είναι ορισμένοι από αυτούς», τονίζει ο κ. Κορμάς.