Ώστε λοιπόν προσεβλήθη ο Απόστολος Ανδρέας…

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΙΔΗ

Στις 31/12/2012 οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Δοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  συνυπέγραψαν τον Ενοποιημένο Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» και του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος ΝΔ Ελλάδας «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ». Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το ενοποιημένο νοσοκομείο θα φέρει την ονομασία Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Η απάλειψη των δύο αγίων από την ονομασία, έγινε αισθητή μόλις το τελευταίο διάστημα με αφορμή την πραγματική ενοποίηση των δύο νοσοκομείων. Και ενώ τα προβλήματα της ενοποίησης είναι πάμπολλα και επώδυνα ο καυγάς άναψε περί την ονομασία και την αγιότητα.

Προηγήθηκε ως πλέον αρμόδιος ο μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος που αφού πρώτα μας ενημέρωσε  ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά «αδικία» σε βάρος του νοσοκομείου και «προσβολή» στον Απόστολο Ανδρέα, απευθύνθηκε προς τον νυν Υπουργό Υγείας Α. Ξάνθο ζητώντας του να εκδώσει μια νέα υπουργική απόφαση  που θα αποκαθιστά του δύο αγίους στην πρόσοψη και στην ονομασία του νοσοκομείου.

Η κίνηση του μητροπολίτη βρήκε ευρεία αποδοχή από το τοπικό πολιτικό προσωπικό που έσπευσε με προθυμία να συνταχθεί με το αίτημα. Αγιαντρέας είναι αυτός, δεν είναι παίξε γέλασε και ουδείς έπαθε συντασσόμενος με ιεράρχες.

Είναι βέβαια γεγονός ότι πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα κι όχι μόνο φέρουν ονόματα αγίων και μπορούμε να υποθέσουμε το λόγο. Μια χαρά είναι η επιστήμη αλλά στις δύσκολες στιγμές χρειάζεται και η εξ ουρανού αρωγή. Είναι επίσης γεγονός ότι το όνομα «Άγιος Ανδρέας» έχει ταυτιστεί με το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Αν πάρεις στην Πάτρα ταξί και πεις του ταξιτζή να σε πάει «στον Άγιο Ανδρέα» σε ρωτάει ποιον από τους δύο εννοείς, την εκκλησία ή το νοσοκομείο.

Ωστόσο το ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης δεν βρίσκεται σε όλα αυτά. Είναι, πρώτα απ’ όλα, στην στάση της εκκλησίας που δεν εννοεί να παραχωρήσει ούτε μια πιθαμή από τη συμβολική και λίαν πραγματική εξουσία της. Άγιος Ανδρέας το νοσοκομείο Πατρών, Άγιος Ανδρέας το Πανεπιστήμιο Πατρών κι αν ήταν δυνατόν τα πάντα να είχαν αγιάσει σ’ αυτήν την πόλη, δεν θα υπήρχε η παραμικρή αντίρρηση.

Εξίσου ενδιαφέρουσα αναμένεται η απάντηση του αρμόδιου υπουργού.  Η αριστερά - λέμε τώρα…- διατηρεί μια κοσμική παράδοση και το «τα του Καίσαρος των Καίσαρι» αποτελεί βασική της παραδοχή. Ή μάλλον, να διορθώσουμε τους χρόνους, διατηρούσε και αποτελούσε…

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ