«Καθυστερήσεις κάνεις όταν θέλεις να κρατήσεις το σκορ και να πάρεις την πρόκριση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου.
Για να αιτιολογήσει την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, παρέπεμψε στην ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο ήταν πολύ ηψηλότερο από αυτό που προέβλεπε το ΔΝΤ.
Για την καθυστέρηση της αξιολόγησης και τις ευθύνες της κυβέρνησης «εύλογο ερώτημα, θα ήταν δύσκολο να το απαντήσω λίγες εβδομάδες πριν. Σήμερα δεν είναι δύσκολο, πριν από λίγες μέρες βγήκε το πρωτογενές πλεόνασμα... μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα, αυτή την πίεση είχαμε αυτό το διάστημα όταν η αντιπολίτευση έλεγε υποκριτικά κλείστε τη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για την κρίτική που δέχεται η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα. «Μόνο η ΝΔ λέει ότι η ευθύνεται η κυβέρνηση για την καθυστέρησεις» είπε χαρακτηριστικά ενώ επιτέθηκε και στους ευρωβουλευτές της για τις θέσεις που διατύπωναν στο Ευρωκοινοβούλιο. «Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται, τι παιχνίδι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα. Οι μόνοι που έμειναν να υποστηρίζουν ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση, ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της», όπως είπε.
«Αυτή την αξιολόγηση, δεν πρέπει να τη βλέπουμε μόνο ως την πορεία του προγράμματος αλλά είναι συνολική συμφωνία» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «μας ζητούσαν αύξηση των ομαδικών απολύσεων και Lock Out».
Τι κερδίσαμε
«Κερδίσαμε τα αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις, και πετύχαμε μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Πήγαμε σε μια διαπραγμάτευση που δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα αλλά και το χρέος. Τα μέτρα αφορούν μετά τη λήξη του προγράμματος και είναι χωρίς αίρεση. Η δήλωση μου στην Εφημερίδα των Συντακτών αφορούσε σε υπό αίρεση μέτρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα τόνισε ότι η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα αλλά και το χρέος.
«Δεν εφαρμόζω μέτα χωρίς το χρέος» ανέφερε επίσης. Συμπλήρωσε δε ότι «μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα».
Απαντώντας στην ερώτηση: «Ερχεστε μέσα στο Μάιο να ψηφίσετε τα μέτρα πριν το Eurogroup και δεν έχουμε λύση για το χρέος. Πώς θα ψηφίσετε τα μέτρα;», απάντησε «Εχουμε χρόνο 20 μήνες».
«Θα τα ψηφίσετε χωρίς να υπάρχει λύση;» επέμεινε ο δημοσιογράφος. «Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε λύση για το χρέος. Και μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα αν δεν τηρείται η συμφωνία. Το έχω ξανακάνει» απάντησε ο κ. Τσίπρας.
Τα μέτρα αυτά είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα, προσέθεσε και υπογράμμισε:
«Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο και αποδείξαμε ότι μπορούν να πιάσουν τόπο».
Ο κόφτης
Συνέχισε αναφερόμενος στην στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Είχαν βγει όλοι στην πρώτη αξιολόγηση, πρώτος ο κ. Μητσοτάκης και τα ΜΜΕ και έλεγαν "κόφτης", "κόφτης", αλλά τελικά δεν ενεργοποιήθηκε γιατί ενεργοποιήθηκαν άλλοι κόφτες, όπως οι "κόφτες" της μίζας, της φοροδιαφυγής».
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε για τα αντίμετρα υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για μέτρα που καλύπτουν την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους που θα έπρεπε να υπάρχει». Πρόσθεσε ότι μεταξύ των μέτρων είναι 600 εκατομμύρια το χρόνο για επίδομα ενοικίου, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, επίσης, πως «δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα του 3,5%», και τόνισε: «Η χώρα πρέπει να βγει από την επιτροπεία».
Αναφερόμενος στη πλεόνασμα του 2016, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, «Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε»
«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, έχω πει ότι ήμασταν πειραματόζωο, και δεν λέω ότι δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν φταίει ο ελληνικός λαός», σημείωσε και τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι τώρα για τις πολιτικές δυνάμεις να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010 και μετά».
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την αντιπολίτευση πως «κακώς τους πληροφορούν κάποια παπαγαλάκια, βαίνουν μειούμενες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές» και «η πρόβλεψη ακόμα κα του κακού ΔΝΤ είναι για πάνω από 2% ανάπτυξη για το 2017».
«Κυκλοφόρησα βγήκα έξω είδα τη μεγαλύτερη έξοδο το Πάσχα, άνοιξαν οι δρόμοι και δεν ήταν μονταζιέρα του Μαξίμου», ανέφερε σε άλλο σημείο.
Χρεοκοπημένη χώρα
«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ υπερασπίστηκε τις συμφωνίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι «πήραμε υψηλά τιμήματα στις αποκρατικοποιήσεις», ενώ ειδικότερα για τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, επισήμανε πως «εάν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους».
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. τόνισε: «Έχουμε πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ, μέχρι τις 22 του Μάη θα έχουμε και την τεχνική συμφωνία και σύντομα θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος».
Αναφερόμενος στη γερμανική στάση σε σχέση με τον Ελλάδα χαρακτήρισε τον Β. Σόιμπλε «σοβαρό αντίπαλο», ενώ για τον καγκελάριο είπε: «Πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην πολιτική που επέβαλε στην Ευρώπη. Σε προσωπικό επίπεδο όμως όταν γνωρίζεις και μιλάς με κάποιον, τολμώ να το πω ότι έχει συναίσθηση και είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ευλογία τον χώρο όπου βρίσκεται η Ελλάδα, «είμαστε σταυροδρόμι», και προσέθεσε ότι «η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και οικονομικά, από την κρίση δεν βγαίνουμε μόνο με τη διαπραγμάτευση».
Ερωτηθείς για τις κατασχέσεις λογαριασμών υπογράμμισε ότι είναι «πολύ σοβαρό πρόβλημα». Προσέθεσε ωστόσο ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι ανεξάρτητη αρχή με την οποία «είμαστε σε συνεννόηση και σε καλή συνεργασία, να υπάρχει ένα μέτρο ώστε αυτοί που δεν μπορούν να προστατεύονται».
Η ΔΕΗ
Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, σημείωσε πως «άλλο πράγμα να πουλάς τη δυνατότητα να έχει ο άλλος την υπηρεσία και άλλο να πουλάς τα δίκτυα» και τόνισε:
«Διασφαλίσαμε να αποτρέψουμε την πώληση της μικρής ΔΕΗ»
Σημείωσε ακόμα ότι «στα αντίμετρα υπάρχει και μείωση του ΕΝΦΙΑ» και αναρωτήθηκε «γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, ας μην μας δουλεύουν».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό εάν δεν είχε κοινωνική αποδοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «ξέρει αυτός ο κόσμος ότι ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια ούτε είμαστε οι πορφυρογέννητοι».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, είπε πως «εάν δεν υπήρχε το δημοψήφισμα δεν θα υπήρχα ως πολιτικός». «Τότε με κατηγορούσαν όλοι, οι εξαφανισμένοι μιλήσανε, οι μουγκοί μιλήσανε, ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ» υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Δεν είπα ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ»
Για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να βγούμε αμέσως στις αγορές, αλλά να είναι διατηρήσιμη αυτή η έξοδος». «Έχουμε σχέδιο έχουμε αποφασιστικότητα», τόνισε.
Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε ότι «δεν τις έχουμε ξεχάσει», «αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του, η χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και μετά να διεκδικεί»
Όσον αφορά τις μειώσεις των συντάξεων, ανέφερε ότι «η σύνταξη των 1.000 ευρώ δεν είναι μεσαίο εισόδημα» και υπογράμμισε ότι «το 40% των μειώσεων δεν τις έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να πάνε σε νέα περικοπή».
«Εάν κάποιος ήταν στη θέση μου τι απόφαση θα έπαιρνε;» αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Πιστεύει ο συνταξιούχος φίλος μας ότι εάν στη θέση μου ήταν ο κ. Μητσοτάκης θα έφερνε κάτι καλύτερο; Και ο αντιπρόεδρος του κ. Γεωργιάδης έλεγε τόσα και άλλα τόσα μέτρα αρκεί να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ».
"Γιατί δεν μείωνε ο Μητσοτάκης τον ΕΝΦΙΑ όταν ήταν υπουργός;"
Αναφορικά με το θέμα του ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι συμπεριλαμβάνεται η μείωση του στα αντίμετρα και έθεσε το ερώτημα, γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ που τώρα λέει ότι θα τον μειώσει κατά 30%, δεν το έκανε όταν ήταν υπουργός; "Ας μη μας δουλεύουν τουλάχιστον ψιλό γαζί.
Ως προς τις μειώσεις των συντάξεων, επισήμανε ότι το 40% των μειώσεων δεν τις έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αναγκάστηκαν να πάνε σε μια συμφωνία που έχει μειώσεις. Έθεσε το ερώτημα προς τους συνταξιούχους εάν πιστεύουν πως θα έφερνε κάτι καλύτερο εάν ήταν στη θέση του ίδιου ο κ. Μητσοτάκης που από όταν εξελέγη πρόεδρος ζητάει εκλογές αλλά δεν λέει τι θα κάνει, και όταν ο αντιπρόεδρος του κ. Γεωργιάδης έλεγε "τόσο κι άλλα τόσα" μέτρα. "Ο κ. Βρούτσης και ο κ. Μητσοτάκης θα τα κάνανε έτσι κι αλλιώς, αλλά κυβέρνησαν 40 χρόνια και τα έκαναν μην πω πώς", σχολίασε.
Σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είπε ότι "δεν τις έχουμε ξεχάσει, ότι η Βουλή για πρώτη φορά έχει κάνει σχετική επιτροπή, προσπαθούμε να κινήσουμε το όλο ζήτημα με σχέδιο, όμως κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτό που προέχει τώρα είναι να έχει η χώρα τη δυνατότητα να στέκεται στα πόδια της για να μπορεί να διεκδικεί αύριο".