Με τη βεβαιότητα ότι η πολιτική σταθερότητα και η αλλαγή σελίδας στην οικονομία της χώρας είναι δεδομένη με το κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους μέσα στον Μάη, προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την «επόμενη μέρα».
Ο Eλληνας πρωθυπουργός, αν και αναμένει το τελικό «ραπόρτο» από τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου που επιστρέφουν από την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, πιστεύει ακράδαντα ότι η διετής διακυβέρνηση παρά τις δύσκολες συνθήκες επώασης των θετικών ανατροπών, έχει ήδη αποδώσει καρπούς που επιτρέπουν πλέον στο Μαξίμου να αδράξει τη «χρυσή ευκαιρία» για τη στροφή στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Με τη σημερινή δήλωσή του στο «Eθνος της Κυριακής» ο Αλέξης Τσίπρας δίνει δε το στίγμα των επόμενων κινήσεών του και στέλνει μηνύματα, εντός και εκτός των τειχών για τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του μέχρι το 2019. «Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Μιλάμε πια με τα έργα μας. Η καταστροφολογία είναι πλέον γραφική», τονίζει ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του, με την οποία κατ΄ αρχάς στρέφει τα βέλη του σε όλους όσοι εκτιμούσαν δημοσίως ότι δεν πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση κι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα αποδειχθεί «παρένθεση».
Επιλογή του κ. Τσίπρα σύμφωνα με συνεργάτες του είναι αφενός τα μηνύματα να φτάσουν εγκαίρως στους κατάλληλους παραλήπτες και ιδίως σε εκείνους που επένδυσαν στην καταστροφολογία ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση και αφετέρου να μη χαθεί πλέον λεπτό για την προσπάθεια ανάδειξης των πεπραγμένων της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν άλλωστε τις τελευταίες μέρες ότι τα μηνύματα περί αποτελεσματικής διακυβέρνησης είναι ισχυρά και πολλά. Η εκτίμησή τους δε στηρίζεται στο ότι έχουν ήδη πετύχει δημοσιονομικούς άθλους και πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 που ξεπερνά και τις… προβλέψεις του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, ενώ μέσα στον Απρίλη άρχισαν να παρουσιάζονται στους Eλληνες πολίτες που επωμίστηκαν τα βάρη της πολυετούς κρίσης, τα μεγάλα έργα ανά την Ελλάδα. Από το Μαξίμου προαναγγέλλουν ότι θα υπάρξει σύντομα και συνέχεια στην ίδια «πίστα» με επίσης ισχυρές αποδείξεις, και ταυτόχρονα «πυροβολούν» με τις δηλώσεις τους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις καταγγελίες για «φιέστες και κορδέλες».
Παραγωγική ανασυγκρότηση
Στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης -υπογραμμίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου- με δεδομένο ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία της αξιολόγησης είναι η στροφή προς την παραγωγική ανασυγκρότηση. «Δηλαδή, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ώστε τα «στοιχήματα» να επιτυγχάνονται με μικρότερες επιβαρύνσεις για τα ασθενέστερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα», εξηγεί έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού. Για αυτό τον λόγο -προσθέτει- ο πρωθυπουργός σχεδιάζει άμεσα:
• Να συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες.
• Να ακολουθήσει σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.
• Να προχωρήσει η διοργάνωση 13 περιφερειακών συνεδρίων με αποκλειστικό θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση τις ανάγκες και τα πλεονεκτήματα κάθε συγκεκριμένης περιοχής και
• Να γίνει πράξη ο σχεδιασμός για τη διοργάνωση μεγάλου Συνεδρίου στο τέλος του 2017 για Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να επισκεφθεί όλα τα υπουργεία, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνα που αφορούν άμεσα στον στόχο της αλλαγής σελίδας στον αναπτυξιακό τομέα, την προσέλκυση επενδύσεων, τη διαμόρφωση των συνθηκών για νέες θέσεις εργασίας και τις ισχυρές παρεμβάσεις στον χώρο της Παιδείας και της Υγείας.
Κατά τις συσκέψεις στις οποίες θα προεδρεύει σκοπεύει να «ανακαλύψει» και τις παθογένειες για να τις αντιμετωπίσει αλλά και τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους που θα στηρίξουν τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Που σημαίνει ότι με το φινάλε της δεύτερης αξιολόγησης και της συνολικής συμφωνίας για το χρέος, ναι μεν θα δώσει μάχη για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι, αλλά ταυτόχρονα θα εστιάσει στο μοντέλο ανάπτυξης που εγγυάται υγιείς ανατροπές, δίνοντας έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Κάποια κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν ακόμη και διορθώσεις ή ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός οδηγεί εκ των πραγμάτων στην αλλαγή φρουράς σε κρίσιμους τομείς – και αυτό δεν αφορά απαραίτητα τα υπουργικά πόστα αλλά και την ευρύτερη δομή της κρατικής πυραμίδας.
Προς το παρόν -λένε συνεργάτες του- ισχύουν στο ακέραιο οι επισημάνσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου, όπου επεσήμανε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι βασικοί στόχοι μετά το πέρας της αξιολόγησης είναι:
• Η σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά επιπλέον η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση του κατεστραμμένου από τη λιτότητα Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
• Η δραστική μείωση της ανεργίας, δηλαδή η ανάκτηση της εργασίας, με δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης.
• Η ανατροπή του brain drain και η μετατροπή του σε brain gain. Δηλαδή η ανακοπή της συνεχούς ροής στο εξωτερικό μορφωμένου και υψηλής κατάρτισης επιστημονικού δυναμικού. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που στερεί τη χώρα από πολύτιμους ανθρώπινους πόρους, δυσχεραίνει την αναπτυξιακή μας προοπτική, έχει πολύ σοβαρές επιδράσεις στους πληθυσμιακούς δείκτες και αυτοτροφοδοτείται εξαιτίας των επιπτώσεων που προκαλεί», ήταν η φράση με την οποία περιέγραψε εν πολλοίς το στοίχημά του για την επιστροφή της μορφωμένης γενιάς στη χώρα ο κ. Τσίπρας.