Απρόοπτα, εκκένωση εκλογικού κέντρου και γυμνές διαμαρτυρίες στις Γαλλικές εκλογές - Έκλεισαν οι κάλπες - ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ (ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ)

Κάλπες στη "σκιά" της τρομοκρατίας - Η Γαλλία ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά
ΦΩΤΟ REUTERS

Νεότερη ενημέρωση 20.23' Το ποσοστό της αποχής στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία εκτιμάται στο 22%.

Νεότερη ενημέρωση 20.04' Εκλεισαν στις 7 μ.μ. (8 μ.μ. ώρα Ελλάδας) πολλά εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Σε πολλές μεγάλες πόλεις, τα τμήματα θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 8 μ.μ. (9 μ.μ. ώρα Ελλάδος).

Νεότερη ενημέρωση 18.41'  Εκτιμήσεις για την αποχή

Το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%, σύμφωνα με δύο έρευνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα.

Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%.

Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νεότερη ενημέρωση 18.06'  Κοντά στο 70% η συμμετοχή

Στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών φτάνει το 69,42%, έναντι 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 την ίδια ώρα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Νεότερη ενημέρωση 17.41'  Απίστευτες ουρές στο Λονδίνο!

Γάλλοι που μένουν (ακόμα) στο Λονδίνο έχουν σχηματίσει ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν.

Υπάρχουν μάλιστα αναφορές πως κάποιοι περίμεναν ακόμη και 1,5 ώρα! 

1492958514674480.jpg

1492958514613319.jpg

1492958514482900.jpg

1492958515900405.jpg

Νεότερη ενημέρωση 17.14' RTBF: Προηγούνται Μακρόν (24%) και Λε Πεν (22%)

Exit poll που δημοσιεύει το βελγικό RTBF δίνει προβάδισμα στον Εμανουέλ Μακρόν με 24%, με τη Μαρίν Λε Πεν να ακολουθεί με 22%. Τρίτος είναι ο Φιγιόν με 20,5% και ο Μελανσόν με 18%.

Νεότερη ενημέρωση 17.03' Μπράβο Πιέρ!

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ενημέρωσε τους followers του στο twitter ότι ψήφισε. Και μπράβο του, να τα λέμε κι αυτά... 

Νεότερη ενημέρωση 16.12' "Απρόσωπη" η Λε Πεν! Γιατί λείπουν οι αφίσες της; 

Γιατί η Λε Πεν είναι η μόνη υποψήφια που δεν έχει "εκπροσώπηση" από αφίσες στο εξωτερικό;

Η υποψήφια της ακροδεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Μαρίν Λεπέν δεν παρέδωσε έγκαιρα τις αφίσες για τη σημερινή ψηφοφορία ώστε να αναρτηθούν έξω από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Οι αφίσες τυπώνονται από τους ίδιους τους υποψήφιους και πρέπει οι ίδιοι να τις παραδώσουν στην εκλογική επιτροπή πριν από την λήξη της προθεσμίας" στις 10 Απριλίου, ανέφερε το υπουργείο, δικαιολογώντας το ότι οι αφίσες της Μαρίν Λε Πεν έλειπαν από την θέση τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, "μόνο 10" από τους 11 υποψήφιους για την προεδρία το έκαναν αυτό εγκαίρως με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναρτημένες οι αφίσες τους στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.

"Οι αφίσες της υποψήφιας (του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου) Μαρίν Λεπέν δεν παραδόθηκαν κι ως εκ τούτου ο πίνακας όπου θα αναρτούνταν είναι κενός", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Έξω από τα εκλογικά τμήματα στη Γαλλία έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι μεταλλικοί πίνακες στους οποίους έχουν αναρτηθεί οι προεκλογικές αφίσες των 11 υποψηφίων.

Νεότερη ενημέρωση 16.11' Το απόλυτο θρίλερ!

«Πρόκειται για τις πιο αβέβαιες γαλλικές προεδρικές εκλογές», γράφει το ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό L' Espresso σε ανάλυσή του αφιερωμένη στην σημερινή εκλογική αναμέτρηση.

Ο σχολιαστής Ίλβο Ντιαμάντι προσθέτει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι τέσσερις κύριοι υποψήφιοι (Λεπέν, Μακρόν, Φιγιόν και Μελανσόν) συγκέντρωσαν περίπου τα ίδια ποσοστά στην πρόθεση ψήφου των πολιτών.

Νεότερη ενημέρωση 15.59' Τα πρώτα αποτελέσματα

Μπορεί ακόμη και χρειάζονται πέντε ώρες έως ότου να κλείσουν οι κάλπες, αλλά ήδη το βελγικό RTBF έδωσε στη δημοσιότητα τα… πρώτα αποτελέσματα. Πρόκειται για τα ποσοστά από τους Γάλλους ψηφοφόρους που ψήφισαν στην Αμερική ή στις υπερπόντιες περιοχές που ανήκουν στη Γαλλία.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια Γάλλοι του εξωτερικού έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν, δηλαδή σχεδόν το 2% του συνολικού εκλογικού σώματος.

Τα πρώτα αυτά αποτελέσματα δείχνουν πως στις περιοχές αυτές η Μαρίν Λε Πεν καταποντίζεται, αφού δεν είναι πρώτη σε κανένα και είναι δεύτερη μόλις σε δυο!   

Τι ψήφισαν οι Γάλλοι στην Αμερική (εκτός του Μόντρεαλ)

Μακρόν 45,35%

Φιγιόν: 25,33%

Μελανσόν: 14,05%

Λε Πεν: 6,29%

Αμόν: 5,94%

Νεότερη Ενημέρωση 15.30' Είναι γνωστό πως οι Femen έχουν... αδυναμία στη Μαρίν Λε Πεν. Μετά το "ντου" στην τελευταία προεκλογική της ομιλία, εμφανίστηκαν σήμερα και στο προεκλογικό κέντρο όπου ψήφισε η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Οι ακτιβίστριες φορούσαν μάσκες της Λε Πεν και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

 

Νεότερη Ενημέρωση: Με... απρόοπτα ξεκίνησε η μέρα, αφού ένα εκλογικό τμήμα στην πόλη Μπεσανσόν της ανατολικής Γαλλίας εκκενώθηκε σήμερα μετά τον εντοπισμό ενός κλεμμένου οχήματος που είχε εγκαταλειφθεί με αναμμένη τη μηχανή την ώρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία για τον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Νεότερη Ενημέρωση:  Ψήφισαν Μακρόν, Φιγιόν, Λε Πεν, Ολάντ

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ψήφισε μαζί με την σύζυγό του.

1492943270624921.jpg

1492943270319945.jpg

Ο Φρανσουά Φιγιόν χωρίς την δική του (για ευνόητους λόγους, αφού το σκάνδαλο αργομισθίας στο οποίο ενεπλάκη η Πηνελόπη Φιγιόν πλήγωσε ανεπανόρθωτα (;) την υποψηφιότητά του).

1492943314428963.jpg

Η Μαρίν Λε Πεν επίσης άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα

lepenvote1_489_355_1.jpg

Τέλος, ψήφισε και ο απερχόμενος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ

1492943353349015.jpg

Φωτογραφίες: Reuters

Νεότερη Ενημέρωση: Στις 12.00 ώρα Γαλλίας το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ήταν στο 28,54% έναντι 28,29% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, 31,21% την ίδια ώρα το 2007 και 21,40% την ίδια ώρα το 2002, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Νεότερη Ενημέρωση: Ψήφισε η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος, Μαρίν Λε Πεν, με τα γαλλικά -και όχι μόνο- μέσα ενημέρωσης να έχουν δεκάδες απεσταλμένους στο συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο για να "καλύψουν" τη στιγμή που η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου ψηφίζει.

lepenvote1_489_355_0.jpg

Οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έχουν ήδη ανοίξει και η Μαρίν Λε Πεν είναι ένα από τα φαβορί για να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών (σ.σ. στις 7 Μαϊου), κάτι που πολλά κράτη... τρέμουν, αφού με την ακροδεξιά της ρητορική και τον "ούριο άνεμο" της εκλογικής νίκης Τραμπ και του Brexit, έχει καταφέρει να συσπειρώσει ένα σεβαστό ποσοστό των Γάλλων πολιτών (τουλάχιστον δημοσκοπικά).

Ήταν δεδομένο, λοιπόν, πως θα κέντριζε το ενδιαφέρον όταν θα πήγαινε να ψηφίσει, όπερ και εγένετο. Στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα υπήρχαν πάνοπλοι αστυνομικοί, αλλά και δεκάδες δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο που απαθανάτιζαν κάθε στιγμή.

Δύο περιστατικά, ωστόσο, ήταν αυτά που έκλεψαν τις εντυπώσεις. Πρώτον, η Μαρίν Λε Πεν φαίνεται στο βίντεο να κατευθύνεται προς τα τραπέζια όπου βρίσκονται τα ψηφοδέλτια και των έντεκα συνολικά υποψηφίων (σ.σ. δείτε εδώ τα προφίλ τους), όμως μοιάζει να... αδιαφορεί για τους υπόλοιπους και φαίνεται να παίρνει μόνο δύο ψηφοδέλτια, προφανώς το δικό της και κάποιο άλλο!

Μοιάζει, μάλιστα, να κάνει κάποιες κινήσεις με τα χέρια της, προσπαθώντας ίσως να περάσει... απαρατήρητη η "προτίμησή" της μόνο σε δύο ψηφοδέλτια!

Αμέσως μετά κατευθύνεται στο παραβάν, μέσα στο οποίο παραμένει για περίπου ένα λεπτό, αν και μοιάζει απίθανο να βρέθηκε έστω και για ένα δευτερόλεπτο σε... δίλημμα για το ποιον (ή ποια φυσικά) θα ψηφίσει!

Νεότερη Ενημέρωση: Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, πρόεδρος του κινήματος «Όρθια Γαλλία» (Debout la France ) είναι ο πρώτος από τους 11 υποψηφίους, που ψήφισε στις 10.00 (ώρα Ελλάδας) στην εκλογική του περιφέρεια όπου είναι και δήμαρχος Yerres ( Essone).

2188177.jpg

Πριν από αυτόν και η Πηνελόπη Φιγιόν ψήφισε στην περιοχή της Sarthe όπου βρίσκεται η βασική τους κατοικία και όπου για χρόνια είχε πολιτευθεί ο σύζυγός της.

Ο Φρανσουά Φιγιόν θα ψηφίσει γύρω στις 13.00 ώρα Ελλάδας στο Παρίσι, όπου έχει μεταφέρει τα δικαιώματά του, από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των υποψηφίων όλοι αναμένεται να ψηφίσουν μεταξύ 10.00 με 13.00. Από τους τέσσερους πρώτους, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται γύρω στις 12.00 στην παραθαλάσσια στη Μάγχη πόλη, Τουκέ ( Touquet). Λίγο πιο βόρεια στο προπύργιό της Ενέν Μπομόν (Henin Beaumont ), αναμένεται και η Μαρίν Λεπέν την ίδια περίπου ώρα. Όχι μακρυά από τις Βερσαλλίες, στην πόλη Τραπ (Trappes) θα ψηφίσει κοντά το μεσημέρι ο Μπενουά Αμόν. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν γύρω στις 13.00 θα ρίξει την ψήφο του στο Παρίσι, όπως και ο Φιγιόν.

Πηγή: zougla.gr

Nεότερη Ενημέρωση :Οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έχουν ήδη ανοίξει. Οι Γάλλοι πολίτες των υπερπόντιων κτήσεων καθώς και αυτοί που κατοικούν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά έχουν ήδη επιλέξει έναν εκ των ανθυποψηφίων για τον δεύτερο και τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου. 

Λιγότεροι από ένα εκατομμύριο, σε σύνολο 47 εκ., οι οποίοι έχουν συνολικά δικαίωμα ψήφου, προσέρχονται στις κάλπες στην Γουαδελούπη την Γαλλική Γουιάνα, στη Γαλλική Πολυνησία και σε άλλα -ευρωπαϊκά μεν εδάφη, εκτός όμως της ευρωπαϊκής ηπείρου. 

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και μια από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ετοιμάζεται να ορίσει και να καθορίσει το άμεσο μέλλον της Ε.Ε.

Η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία δεν έχει αλλάξει καθόλου εδώ και τουλάχιστον 10 εβδομάδες. Τα πολιτικά επιχειρήματα έχουν δώσει τη θέση τους σε επιχειρήματα μίσους ανάμεσα στους οπαδούς των τεσσάρων βασικών ανθυποψηφίων, οι οποίοι αποτελούν απλώς τα χρώματα στην παλέτα ενός σουρεαλιστή. 

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι ψηφοφόροι δεν αρκούνται να αναπτύξουν τις πολιτικές θέσεις των ανθυποψηφίων, ούτε φυσικά να συνασπισθούν απέναντι σε ακραίους υποψηφίους  οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας, Αντίθετα παρατηρείται πόλωση ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Φρανσουά Φιγιόν  και του Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι έχουν ήδη κατανοήσει ότι εις εξ αυτών θα είναι ο μεγάλος χαμένος του “κέντρου”. Και ο νικητής δεν θα θα έχει να αντιμετωπίσει απλώς την κυρία Μαρίν Λεπέν, αλλά και την αντιπάθεια των ψηφοφόρων του μεγάλου χαμένου του πρώτου γύρου, οι οποίοι θα αναγκασθούν να τον στηρίξουν την 7η Μαΐου.  

Οι κάτοικοι των μικροσκοπικών νήσων Saint-Pierre-et-Miquelon, στον Καναδά ήταν οι πρώτοι που ψήφισαν για τις προεδρικές εκλογές,, ενώ σε αντίθεση με το «εξάγωνο», όπως αποκαλείται η «ευρωπαϊκή μητροπολιτική Γαλλία. Οι ψηφοφόροι στο Μοντρεάλ και το Κεμπέκ ενδέχεται να περιμένουν μέχρι και 2 ώρες στην ουρά για να στείλουν ένα από τα «πουλέν», στον τελικό της 7ης Μαΐου. 

Πηγή: protothema.gr

Πρώτη Ενημέρωση: Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Κάλπες στον απόηχο της τρομοκρατίας

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας ανοίγουν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle (οι οποίοι βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί μονίμου βάσεως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015) έχουν κινητοποιηθεί.

Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Από τότε και μετά η Γαλλία έχει βρεθεί στο "στόχαστρο" της τρομοκρατίας αρκετές φορές, με τελευταία αυτή της επίθεσης στην στη Champs Elysees, μόλις λίγες ημέρες πριν.,,

Αυτοί είναι οι έντεκα υποψήφιοι-ες

Έντεκα υποψήφιοι συμμετέχουν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, η έκβαση του οποίου είναι πολύ αβέβαιη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων. Ακολουθούν οι υποψήφιοι με αλφαβητική σειρά:

Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Σοσιαλιστικό Κόμμα

Έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας, το μέλος αυτό της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατάφερε να επιβάλει την κοινωνική και οικολογική γραμμή του στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών με αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Πρώην υπουργός του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και βουλευτής, αυτός ο «αντάρτης» προσπαθεί να συνασπίσει μια αριστερά κατατεμαχισμένη σε πολλά ρεύματα ώστε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Κέρδισε την υποστήριξη του οικολόγου Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ του, αλλά δεν σφράγισε μια συμμαχία με τον ταραξία της ριζοσπαστικής αριστεράς, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο

Πρόεδρος από το 2011 του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν θέλει «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία». Ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης.

Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012. Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.

Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός!

Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας.

Νέος και χαρισματικός, προσελκύει τα πλήθη στις συγκεντρώσεις του και έχει την υποστήριξη κάθε λογής προσωπικοτήτων της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης ή της οικονομίας, όμως πρέπει ακόμη να μετατρέψει σε ψήφους τις συγκεχυμένες επιθυμίες του για πολιτική ανανέωση. Δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε αιρετό αξίωμα και οι αντίπαλοί του επισημαίνουν την έλλειψη εμπειρίας του.

Ζαν-Λικ Μελανσόν, 65 ετών, «Η ανυπότακτη Γαλλία»

Πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος ήδη το 2012 (11,1%), κατεβαίνει αυτή τη φορά «εκτός κομμάτων» ως υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πολύ δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θέλησε να συμμαχήσει με τον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν, οι θέσεις του οποίου βρίσκονται κοντά στις δικές του.

Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Οι Ρεπουμπλικάνοι

Εδώ και καιρό περιορισμένος στα παρασκήνια, ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς με το πρόγραμμά του για θεραπεία σοκ, για αποκατάσταση του κύρους των αρχών, για αγώνα κατά της εγκληματικότητας και για κινητοποίηση εναντίον του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού».

Στρατευμένος εδώ και σχεδόν 40 χρόνια στην πολιτική, ο βουλευτής αυτός του Παρισιού, ο οποίος είχε διαξαγάγει εκστρατεία με θέματα τη λιτότητας και την εντιμότητα, έχει πληγεί πολύ από ένα σκάνδαλο για εικονική απασχόληση μελών της οικογένειάς του που οδήγησε στην απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων».

Ναταλί Αρτό, 47 ετών

Υποψήφια του κόμματος της άκρας αριστεράς Εργατική Πάλη, αυτή η εκπαιδευτικός με ειδίκευση την οικονομία και τη διαχείριση είχε ήδη θέσει υποψηφιότητα το 2012 (0,56% των ψήφων).

Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών

Αυτός ο πρώην επιθεωρητής Οικονομικών, υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως τον «υποψήφιο της εθνικής απελευθέρωσης», προτείνει το «Frexit», την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ.

Ζαν Λασάλ, 61 ετών

Κεντρώος βουλευτής της νοτιοδυτικής περιφέρειας Πυρηναίων Ατλαντικού, αυτός ο πρώην βοσκός πραγματοποίησε απεργία πείνας 39 ημέρων κατά της μετεγκατάστασης ενός εργοστασίου από την περιφέρειά του και διέσχισε πεζή τη χώρα επί εννέα μήνες για να συναντήσει τους Γάλλους.

Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, 56 ετών

Πρόεδρος του κινήματος Debout la France (Όρθια Γαλλία, 1,79% το 2012), υπέρμαχου της εθνικής κυριαρχίας, καλεί τους Γάλλους σε μια «αφύπνιση» και στην έξοδο από το ευρώ.

Φιλίπ Πουτού, 50 ετών

Υποψήφιος ήδη το 2012 του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA, 1,15%), αυτός ο εργάτης έγινε γνωστός από τη μάχη του για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της Ford στο οποίο εργαζόταν.

Ζακ Σεμινάντ, 75 ετών

Αφού συγκέντρωσε 0,25% των ψήφων το 2012, αυτός ο πρώην δημόσιος υπάλληλος είναι και πάλι υποψήφιος «ενάντια στο πολιτικό σαράι που τα έχει συμφωνήσει με την αυτοκρατορία του χρήματος».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ