Μεξικό: Εφετείο εμπόδισε την έκδοση βαρόνου ναρκωτικών

στις ΗΠΑ

Μεξικανικό εφετείο ανέστειλε τις διαδικασίες που είχε κινήσει το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να εκδοθεί ο φυλακισμένος βαρόνος των ναρκωτικών Έκτορ Μπελτράν Λέιβα στις ΗΠΑ, γνωστοποίησαν χθες οι δικαστικές αρχές, λίγους μήνες μετά την έκδοση ενός άλλου αφεντικού του οργανωμένου εγκλήματος, του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, στον βόρειο γείτονα της χώρας.

Δικαστήριο της πόλης του Μεξικού αποδέχθηκε την έφεση του Μπελτράν Λέιβα—ενός από τους πλέον καταζητούμενους αρχικακοποιούς στο Μεξικό ως τη σύλληψή του το 2014—λόγω παραλείψεων στην τήρηση των διαδικαστικών εγγυήσεων.

Σε ανακοίνωσή τους, οι μεξικανικές ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές ανέφεραν ότι η υπόθεση αναπέμπεται στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο που είχε χειριστεί την υπόθεση αρχικά και καλείται πλέον να ξεκινήσει τη διαδικασία από την αρχή.

Ο Έκτορ Μπελτράν Λέιβα κρατείται στην ίδια φυλακή υψίστης ασφαλείας από όπου ο Γκουσμάν απέδρασε με κινηματογραφικό τρόπο, μέσω μιας υπόγειας στοάς μήκους μεγαλύτερου από ένα χιλιόμετρο που έφθασε ως το δάπεδο του κελιού του, το 2015.

Η συμμορία Μπελτράν Λέιβα, η οποία συνεργαζόταν με το καρτέλ Σιναλόα του Γκουσμάν ως το 2008, υπήρξε μια από τις ισχυρότερες στη χώρα. Αλλά πολλά από τα σημαντικότερα στελέχη της σκοτώθηκαν, συνελήφθησαν ή εκτίουν ποινές σε μεξικανικές και αμερικανικές φυλακές.

Τον Ιανουάριο, λίγες μέρες πριν ορκιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Γκουσμάν, ένας από τους πιο διαβόητους βαρόνους της κοκαΐνης, εκδόθηκε από τις αρχές του Μεξικού στη Νέα Υόρκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-Reuters

Διαβάστε επίσης