Στα 104,8 δισ. ευρώ, το 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στα 104,8 δισ. ευρώ υποχώρησαν το 2016 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (προβληματικά δάνεια) σε όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή 1 δισ. ευρώ κάτω από τον στόχο που είχε τεθεί, σύμφωνα με την απολογιστική Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ/NPEs) διαμορφώθηκε στο 50% του συνόλου των δανείων έναντι στόχου 50,5%. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) διαμορφώθηκε στο 36,2% έναντι στόχου 36,4%.

Στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016, ο δείκτης ΜΕΑ άγγιζε το 41,5% για το στεγαστικό, το 54,0% για το καταναλωτικό και το 44,6% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Ειδικότερα, στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή ποιότητα στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 68,3%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ - δείκτης ΜΕΑ: 58,9%). Καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 26,7%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης ΜΕΑ: 33,0%).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δεσμευτικό πρόγραμμα που έχουν καταθέσει οι τράπεζες, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να μειωθεί στο 33,9% έως το 2019 και αυτός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20,4%. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης θα επιτευχθεί τα δύο τελευταία χρόνια (2018-2019) κυρίως μέσω επιτυχών ρυθμίσεων, διαγραφές δανείων.

Οι τράπεζες εξάλλου, στο αμέσως προσεχώς διάστημα θα έχουν περισσότερα «εργαλεία» στη διάθεσή τους, ώστε να προχωρήσουν σε ποιο αποτελεσματική διαχείριση του προβληματικού δανειακού τους χαρτοφυλακίου (αναβαλλόμενος φόρος, εξωδικαστικός συμβιβασμός ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών, νομική προστασία τραπεζικών στελεχών). 

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης