Αχαΐα: Συνωστισμός στα Ειρηνοδικεία για αποποίηση κληρονομιάς - Σοκάρουν τα στοιχεία

Πάνω από 150.000 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς το 2017

Γιγαντώνεται το «κύμα» εκείνων που σπεύδουν να αποποιηθούν κληρονομιά, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που φέρνουν αυτές

Για το 2016, οι αιτήσεις έχουν αγγίξει τις 54.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Η Αχαΐα και γενικά η Δυτική Ελλάδα, δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση από αυτό το φαινόμενο. Μάλιστα, στο Ειρηνοδικείο Πατρών καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μια σταθερή αύξηση στις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, οι οποίες το 2013 ήταν 807 και το 2016 είχαν σχεδόν διπλασιαστεί σε 1.575.

Συνολικά στα πέντε ειρηνοδικεία της Αχαΐας (Πατρών, Αιγιάλειας, Δύμης, Καλαβρύτων, Ακράτας), το 2016 κατατέθηκαν 2.002 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, όταν το 2013 ο αριθμός των αιτήσεων σε όλο τον νόμο είχε φτάσει τις 1.117.

Ιδια εικόνα παρατηρείται και στα ειρηνοδικεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, αυτή του Πύργου όπου το 2013 έγιναν 95 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς και το 2016 εκτοξεύθηκαν σε 294, όπως και του Μεσολογγίου, όπου από τις 75 αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2013, φτάσαμε στις 303 αιτήσεις το 2016.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», ο αριθμός τους για φέτος θα είναι τριπλάσιος, όπως προκύπτει από τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, πριν καν κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Εμπειροι δικαστικοί εκτίμησαν, μιλώντας στην εφημερίδα, ότι περίπου το 30% εκείνων που κάνουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς προχωρούν σε αυτή την κίνηση γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν οικονομικά τα «βάρη» των ακινήτων που κληρονομούν.

Περίπου το 28% εκτιμάται ότι αποποιείται την κληρονομιά γιατί πρόκειται για ακίνητα που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, στις περισσότερες περιπτώσεις Ελληνες του εξωτερικού, ή κάποιοι που ζουν σε αστικά κέντρα αλλά έχουν καταγωγή από την επαρχία.

Επίσης όμως μεγάλο ποσοστό αυτών των υποθέσεων, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», φτάνει στα ειρηνοδικεία γιατί κάποιοι επιλέγουν έτσι να γλιτώσουν φόρους για γονικές παροχές, από τη μεταβίβαση περιουσίας προς τα παιδιά τους, ώστε να περάσουν απευθείας στα εγγόνια και να μη χρειαστεί να πληρώσουν φόρους δύο φορές.

 

 


 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ