Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο με ανταγωνιστική οικονομία

Τι δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk,

Η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο αν διαθέτει ανταγωνιστική οικονομία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, σχολίασε πως το αίτημα για να «πέσει» περισσότερο χρήμα στην Ευρώπη είναι «το λάθος μήνυμα». 

Ο ίδιος ανέφερε πως εκτίμησή του είναι ότι η απόφαση για το Brexit ήταν λάθος, αλλά «πρέπει να τη σεβαστούμε» και ότι «προσπαθούμε τα μειονεκτήματα για τη Βρετανία να είναι όσο το δυνατόν μικρότερα».

Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι η πρόταση του Γκάμπριελ να δοθούν περισσότερα χρήματα στην ΕΕ και την Ελλάδα «κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση» και στέλνει λάθος μήνυμα. «Ενοχλήθηκα που ο Γκάμπριελ, ευρισκόμενος στην Ελλάδα, έδωσε στους Έλληνες ένα μήνυμα που δεν τους βοηθά, αλλά μάλλον τους δυσκολεύει περισσότερο να λάβουν τις σωστές αποφάσεις», σημείωσε.

Ο δημοσιογράφος της γερμανικής ραδιοφωνίας επανέρχεται για να υπενθυμίσει τις δύσκολες εποχές για τη γερμανική οικονομία, όταν είχαν γίνει οδυνηρές μεταρρυθμίσεις, αλλά, για να γίνουν, είχε αυξηθεί προσωρινά και ο δανεισμός του γερμανικού Δημοσίου. «Γιατί λοιπόν να μην κάνουν και άλλες χώρες το ίδιο;» διερωτάται. Η απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δεν μας λείπουν τα χρέη, μεταρρυθμίσεις χρειάζονται. Εδώ γίνεται λάθος ιεράρχηση των προβλημάτων. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι εμείς οι Γερμανοί, οι ισχυροί, θα πρέπει να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους. Αλλά οι αδύναμες χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια για να βελτιωθούν, δεν μπορεί να έχουμε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Γι' αυτό λέω ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έστειλε εντελώς λάθος μήνυμα. Αυτό δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα θα είναι να πιστέψουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα ότι δεν χρειάζεται να καταβάλουν την προσπάθεια που έχουν υποσχεθεί να καταβάλουν. Αυτός είναι ο κίνδυνος».

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης