Οι ξένοι ξεφορτώνονται ομόλογα της Ευρωζώνης

Η καθαρή θέση των ξένων επενδυτών μειώθηκε κατά 192 δισ. ευρώ

Οι ξένοι επενδυτές πουλάνε ομόλογα της Ευρωζώνης, για πρώτη φορά από την εμφάνιση του ευρώ. Όπως αναφέρουν οι Financial Times από τη μία πλευρά η ευρείας κλίμακας νομισματική στήριξη και από την άλλη τα μεγάλα πολιτικά σοκ, περιόρισαν τη ζήτηση για το χρέος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Financial Times η καθαρή θέση των ξένων επενδυτών σε ομόλογα της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 192 δισ. ευρώ το 2016 έναντι αύξησης κατά 30 δισ. ευρώ το 2015.

Αυτό προέκυψε κυρίως από τις καθαρές πωλήσεις κρατικών ομολόγων ύψους 116 δισ. ευρώ, οι οποίες, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, οφείλονταν σε σημαντικό βαθμό στο πρόγραμμα στήριξης που εφαρμόζει, με αγορές κρατικών τίτλων ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2015.

Σε αντίθεση με τα ομόλογα, οι ξένοι επενδυτές αύξησαν πέρυσι τις καθαρές αγορές μετοχών της Ευρωζώνης κατά 126 δισ. ευρώ, λιγότερο από ό,τι το 2015 (268 δισ. ευρώ). Τα στοιχεία αυτά, σημειώνουν οι Financial Times, υποδηλώνουν μία υποχώρηση της ξένης ζήτησης για στοιχεία ενεργητικού της Ευρωζώνης, πριν από ένα έτος κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρωζώνη. Οι Γιαπωνέζοι διαχειριστές στην αγορά χρήματος κατέγραψαν τη μεγαλύτερη έξοδό τους από τα γαλλικά ομόλογα από τότε που ξέσπασε η κρίση της Ευρωζώνης στο τρίμηνο έως τον Ιανουάριο, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου και Μαΐου.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ