Έρευνα: Αύξηση περιστατικών αυτοτραυματισμού και κατάθλιψης σε παιδιά προσφύγων

Τι "δείχνουν" τα στοιχεία
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ανησυχητική η αύξηση των περιστατικών αυτοτραυματισμού, επιθετικότητας, άγχους και κατάθλιψης στα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, επισημαίνει η ΜΚΟ «Save the Children», σε έκθεσή της.

Η έκθεση αναφέρεται στις κακές συνθήκες παραμονής στα ελληνικά νησιά, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, και πώς οι συνθήκες αυτές υπονομεύουν την ψυχική υγεία και τη γενική ευημερία των παιδιών.

Τα περιστατικά αυτοτραυματισμού παιδιών ηλικίας ακόμα και εννιά ετών αυξάνονται, ενώ άλλα έχουν επιχειρήσει απόπειρα αυτοκτονίας. Σε μία περίπτωση το παιδί ισχυρίστηκε ότι βιντεοσκόπησε το γεγονός, ως απάντηση σε άλλα παιδιά που είδε να κάνουν το ίδιο.

Επίσης, η έκθεση αναφέρει απότομη αύξηση της χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ από τους έφηβους στα κέντρα φιλοξενίας, προκειμένου να ξεφύγουν από την επώδυνη πραγματικότητα.

Ο Μπαμπάκ, ένας πρόσφυγας που είδε μαζί με τον 12χρονο γιο του την φωτιά να καταστρέφει τμήμα του καταυλισμού όπου έμεναν στη Χίο, περιγράφει ότι ο γιος του «είναι πολύ τρομοκρατημένος. 

Από τότε που κάηκε το κέντρο δεν κοιμάται καλά και βλέπει εφιάλτες. Τα ίδια συμπτώματα έχω και εγώ. Κανείς δεν θέλει να ζει σε τέτοιες συνθήκες. Μισώ τον εαυτό μου και την Ευρώπη».

Κάποιες οικογένειες διηγούνται ότι φοβούνται να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν μακριά από τις σκηνές, γιατί άνθρωποι θα μπορούσαν να τα κακοποιήσουν ή να τα βλάψουν. 

Μέλη του προσωπικού της ΜΚΟ, έχουν επίσης αναφέρει ότι κάποια ασυνόδευτα παιδιά κοιμούνται σε βάρδιες για να προσπαθήσουν να παραμείνουν ασφαλή, ενώ παιδιά μόνα τους έχουν εξαφανιστεί και φύγει από το νησί με διακινητές ή μεμονωμένα.

Οι ομάδες πεδίου της «Save the Children» βλέπουν μια ανησυχητική επιδείνωση στην ψυχική υγεία των παιδιών και φοβούνται ότι μια γενιά νεαρών αγοριών και κοριτσιών αναπτύσσει μακροπρόθεσμα ζητήματα, όπως η μείζων κατάθλιψη, το άγχος του αποχωρισμού και το μετατραυματικό στρες, όπως και συναφή σωματικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων οι καρδιακές νόσοι και ο διαβήτης.

Όπως αναφέρει η οργάνωση, «πολλά από τα παιδιά έχουν ξεφύγει από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις για να καταλήξουν σε κέντρα φιλοξενίας που κάποια από αυτά τα αποκαλούν "κόλαση" λέγοντας ότι αισθάνονται περισσότερο ζώα παρά άνθρωποι. 

Εάν οι συνθήκες ζωής τους παραμείνουν αμετάβλητες, θα καταλήξουμε με μια γενιά παιδιών που σκέφτονται ότι η βία είναι φυσιολογική».

Η έρευνα, ωστόσο, δείχνει, συνεχίζει η οργάνωση, «ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο επιστροφής και όσο πιο σύντομα ξεκινήσουμε να τα βοηθάμε, τόσο πιο γρήγορα τα παιδιά θα ανακάμψουν».

Η ΜΚΟ ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση να λάβουν άμεσα δράση, ώστε να τερματισθεί «η παράνομη και αδικαιολόγητη κράτηση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών», καθώς και να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να μετακινηθούν τα παιδιά και οι οικογένειες σε ασφαλές περιβάλλον. 

Επίσης, ζητά να μεταφερθούν άμεσα τα παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα σε μέρη, όπου θα έχουν εξειδικευμένη φροντίδα και υποστήριξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης