Κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η τροπολογία για τους δασικούς χάρτες, στο νομοσχέδιο για την Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που είναι υπο επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών εκτάσεων και τις διαδικασίες και προθεσμίες που είχαν τεθεί από το νόμο του 2016.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας στις αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης ανέφερε πως «η προσπάθεια όλων μας θα πρέπει να είναι στο να πετύχει η απόκτησητης χώρας δασικών χαρτών, κάτι πιυ δεν έχει γίνει από το 1975 μέχρι σήμερα. Και σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε … Με την τροπολογία αυτή αποσκοπούμε στο να επιλυθούν κάποια προβλήματα στην άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών και να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές στην διοίκηση για την ορθότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των χαρτών.Δεν λύνει δηλαδή όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Αυτά θα έρθουν σε ένα νομοσχέδιο σύντομα και θα έχουμε τηνδυνατότητα να τα συζητήσουμε. Απλά φέρνουμε αυτή τη ρύθιση και με τη μορφή τροπολογίας γιατί σε 9 ημέρες λίγουν οι προθεσμίες για την υποβολή αντιρρήσεων και να επιμυκύνουμε αυτή την περίοδο. Περί αυτού πρόκειται…»
Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, ήταν από την Αντιπολίτευση, ο πρώτο που αντέδρασε λέγοντας ότι οι δασικοί χάρτες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι πάρα πολλά και δεν μπορεί να γίνει σήμερα καμία συζήτηση καθώς το υπουργείο μας κατέθεσε και πήραμε στα χέρια την τροπολογία πρίν 5 λεπτά…» Και καταδίκασε την νομοθέτηση της κυβέρνησης με τροπολογίες και μάλιστα σε άσχετα επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης επέκρινε το υπουργείο ότι «όταν το 2016 σας λέγαμε να μην επιμείνετε και ψηφίσετε το Ν 4389, γιατί θα υπήρχαν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του, δεν μας ακούσατε. Τώρα αναγκάζεστε που είστε μπροστά στα προβλήματα που δημιουργήσατε αναγκάζεστε και φέρετε μια τροπολογία που πάλι αποσπασματικά πάει να λύσει ένα από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο νόμο σας…» και πρόσθεσε πως «δεν έχετε ούτε τη γενναιότητα να πείτε καθαρά ότι καταργούμε όσα θεσπίσατε το 20126και αντιθέτως το κρύβεται με διατάξεις και παραπομπές σε νόμους και παραγράφους που κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει μέσα στο κείμενο περί τίνος πρόκειται…»
Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν ΧΑ και ΚΚΕ ενώ επιφυλάξεις για τη συζήτηση στην Ολομέλεια κράτησε ο αγορητής του Ποταμιού Πάνος Αμυράς λέγοτας πως κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχείς με τέτοιες νομοθετικές διαδικασίες.
Πηγή: newsit.gr