Μια μικρή πρόταση μεταρρύθμισης

του θαναση Γιανναδακη, πρωην προεδρου τεε δυτ. ελλαδας

Στην Ε.Ε έχει συγκροτηθεί Μητρώο Διαφάνειας. Στα έγγραφα της Ε.Ε έχει καταχωρηθεί ως εξής:

"Το Μητρώο καλύπτει όλες τις δραστηριότητες που ασκούνται με σκοπό να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τη διαμόρφωση ή την εφαρμογή πολιτικών καθώς και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των οργάνων της ΕΕ, ανεξαρτήτως του τόπου άσκησης αυτών των δραστηριοτήτων ή των διαύλων ή μεθόδων επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται. Στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνονται η άσκηση πιέσεων, η εκπροσώπηση συμφερόντων και οι δράσεις προώθησης.Στους εγγεγραμμένους περιλαμβάνονται από γραφεία συμβούλων, εταιρείες νομικών, αυτοαπασχολούμενοι σύμβουλοι, εσωτερικοί εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων και εμπορικές, επιχειρηματικές ή επαγγελματικές ενώσεις, μέχρι ευαγή ιδρύματα, ΜΚΟ, θρησκευτικές οργανώσεις, ομάδες προβληματισμού, ακαδημαϊκά ιδρύματα και δημόσιοι φορείς που διατηρούν γραφεία στις Βρυξέλλες."

Η χρήση αυτού του μητρώου παρέμεινε μισή, μιας και σε ψηφοφορία που αφορούσε τη δημοσιοποίηση των συναντήσεων και του αντικειμένου συζήτησης των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μέλη του Μητρώου, η πρόταση δεν πήρε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Καταψηφίστηκε από το ΕΛΚ και δίχασε το Σοσιαλδημοκρατικό. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί κανείς να δει τι ψήφισε ποιος και ποια στα πρακτικά της συνεδρίασης (22 Δεκεμβρίου 2016). Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Μήπως θα ήταν μια πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας, να θεσπιστεί μια τέτοια διαδικασία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης που παράγουν εκτελεστές αποφάσεις; Μήπως το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τα κόμματα που μετέχουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Αντέχει το Ελληνικό πολιτικό σύστημα; το Ευρωπαϊκό δεν άντεξε.

Διαβάστε επίσης