Καλά προετοιμασμένη και χαμηλών τόνων η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στην πρώτη της συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, έκανε μια αρκετά λεπτομερή ανάλυση στα πάμπολλα θέματα του Υπουργείου από αυτά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έως τα θέματα του σύγχρονου πολιτισμού.
Η επαναφορά των επιχορηγήσεων, η παραχώρηση των χώρων του Μεγάρου για τις πρόβες νέων δημιουργών, η επαναδραστηριοποίηση των ΔΗΠΕΘΕ, η ενοποίηση των τριών μουσείων της Θεσσαλονίκης ήταν ανάμεσα στις ειδήσεις της συνάντησης.
Η Υπουργός τόνισε την ανάγκη της σύνδεσης της Αθήνας με την περιφέρεια όπως και την ανάγκη της συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς.
Πολιτιστική κληρονομιά
Το σωστικό έργο των Εφορειών αρχαιοτήτων βρίσκεται σε προτεραιότητα, ενώ τα περισσότερα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Το 2016 ξεκίνησαν περί τα 40 έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και τα περισσότερα αφορούν τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ήδη προχωρούν προς ένταξη τα επόμενα 33. Στο νέο ΕΣΠΑ έχει ήδη ενταχθεί και η ενίσχυση εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ, το Inspire project του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ή η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θες/νίκης με φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ). Ολοκληρώνονται το 2017 το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο στο Πυθαγόρειο Σάμου και το Acropole Palace, το ιστορικό κτίριο στη γωνία Πατησίων και Αβέρωφ, το οποίο θα διατεθεί ως χώρος νέων δημιουργών.
Σε εξέλιξη βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα η συνέχιση των εργασιών για το πολυκεντρικό Μουσείο, τη βασιλική Νεκρόπολη και το Ανάκτορο των Αιγών στη Βεργίνα, ενώ δρομολογείται η αποκατάσταση του μνημείου και του λόφου Καστά και η ανάδειξή του με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αμφίπολης, με τη διαμόρφωση μονοπατιών περιήγησης επισκεπτών καθώς και με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Ακόμα εκσυγχρονίζονται οι υποδομές για τα πέντε θέατρα που συνδέονται μεταξύ τους και εντάσσονται στην Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου ενώ δυο περιοχές μπαίνουν πιλοτικά στο πρόγραμμα Υποβρύχια Μουσεία και Καταδυτικά Πάρκα στις βόρειες Σποράδες και στον Παγασητικό.
Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα καθιερωθεί πιλοτικά στην Ακρόπολη, στις Μυκήνες, στη Μεσσήνη και στην Κνωσσό και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το 2017 κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου.Εγκρίθηκε η πρόσληψη 1314 εποχικών φυλάκων διευρυμένου ωραρίου οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου
Διεθνές δίκτυο αρχαίου δράματος
Το ΥΠΠΟΑ δημιουργεί, συντονίζει και ενισχύει οικονομικά ένα Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, με στόχο α) την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου που ανήκουν σε διαφορετικές βαθμίδες και κατηγορίες, β) την εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με το είδος και γ) την ανάπτυξη συνθηκών συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων του θεάτρου από διαφορετικές χώρες με έμφαση στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Οι φορείς που θα υπογράψουν με το ΥΠΠΟΑ τριετή προγραμματική σύμβαση είναι: το Εθνικό Θέατρο (σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το «Λύκειο Επιδαύρου» και το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος της Ελευσίνας που έχει επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.
ΑΕΠΙ- Νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα
Μια νέα εποχή για τη διαχείριση των πνευματικών και συλλογικών δικαιωμάτων και για τη λειτουργία των οργανισμών ξεκινάει. Ένας νέος νόμος θα ψηφιστεί πολύ σύντομα, ενσωματώνοντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία αλλά αντιμετωπίζοντας και τις ελληνικές παθογένειες. Ήδη αναμένεται να επιστρέψει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να προχωρήσει η διαδικασία της κατάθεσης. Η ΑΕΠΙ θα εξυγιανθεί και θα λειτουργήσει βάσει νέων κανόνων και αυστηρής εποπτείας. Επίτροπος, εάν χρειαστεί, θα διοριστεί για να διασωθούν τα δικαιώματα των δημιουργών και να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρεία.
Σύγχρονος Πολιτισμός
Η οικονομική εκκρεμότητα της Καμεράτα, και η οριστική λύση του προβλήματός της, ώστε η ορχήστρα να συνεχίσει το έργο της δεν θα ευοδωθεί χωρίς την έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.
Εικαστικά
Η συνένωση τριών σημαντικών μουσείων της συμπρωτεύουσας γίνεται πραγματικότητα και έτσι δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη ο μεγαλύτερος εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού μουσειακός οργανισμός στην Ελλάδα από πλευράς συλλογών και δυναμικής πολλαπλών δράσεων. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τα ιδιαίτερα τμήματά του (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης) και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα λειτουργήσουν υπό έναν νέο οργανισμό με την επωνυμία «Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (συντόμευση στα αγγλικά MoMus).
Εθνική Πινακοθήκη - ΕΜΣΤ
Η επέκταση των εγκαταστάσεων της Εθνικής Πινακοθήκης (ΕΠΜΑΣ) είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας για το οποίο το ΥΠΠΟΑ, η Πινακοθήκη, ακόμα και ο κατασκευαστής έχουν τον ίδιο κοινό στόχο: να ολοκληρωθεί το κτίριο! Και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τον μήνα Μάρτιο θα γίνει επανεκκίνηση του έργου και η μελέτη θα μπει σε διαδικασία ανάθεσης. Ήδη για τα εγκαίνια του νέου κτιρίου, που προβλέπεται για τα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, το ΥΠΠΟΑ μαζί με τη Διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης έχει εξασφαλίσει μια εντυπωσιακή έκθεση από το Μουσείο του Λούβρου, με τίτλο ‘Hommage au Louvre’,
Επίσης, μεταξύ άλλων προετοιμάζεται η οριστική μεταφορά στην Γλυπτοθήκη της Πινακοθήκης , του αγάλματος της «Κοιμωμένης» του Γιαννούλη Χαλεπά (σύμφωνα και με την επιθυμία των κληρονόμων του καλλιτέχνη)το οποίο χρειάζεται άμεση συντήρηση. Στη θέση του στο Α’ Νεκροταφείο θα τοποθετηθεί ένα αντίγραφο υψηλών προδιαγραφών.
Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από τις 8 Απριλίου έως τον Ιούλιο 2017 ένα μεγάλο μέρος των έργων της documenta 14 θα εκτεθεί στο σύνολο των ορόφων του ΕΜΣΤ. Έτσι το ΕΜΣΤ θα εξελιχθεί και σε εμβληματικό φορέα καλλιτεχνικής εξωστρέφειας.
Θέατρο Μουσική, χορός
Το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων δημιουργών, και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους, παρέχοντάς τους δωρεάν χώρους για τις πρόβες τους. Οι χώροι είναι τα υπόγεια του Μεγάρου Μουσικής το οποίο, ανοίγοντας τις πόρτες του στους νέους καλλιτέχνες θα λειτουργήσει ως ένα φυτώριο σύγχρονης δημιουργίας στο Θέατρο, στον Χορό αλλά και στη Μουσική.'Οσοι εργαστούν στο «φυτώριο» του Μεγάρου Μουσικής, θα παρουσιάζουν σε ένα 7-10ήμερο Φεστιβάλ το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς τους.
Επιχορηγήσεις
Το ΥΠΠΟΑ επανενεργοποιεί σε νέες βάσεις τον θεσμό των επιχορηγήσεων για σχήματα του ελεύθερου θεάτρου και ομάδες χορού που είτε έχουν σταθερή μακρόχρονη παρουσία και μόνιμη στέγη είτε είναι νεανικά σχήματα με τριετή τουλάχιστον παρουσία. Ο συνολικός προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για την περίοδο 2017-18 ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ. Οι προκηρύξεις για την υποβολή προτάσεων για την περίοδο 2017-18 θα γίνουν στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, και τα σχήματα που θα προκριθούν θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου 2017.
Μια νέα σελίδα ανοίγει με τη μεταφορά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δώρισε στο ελληνικό Δημόσιο. Η μεταφορά της ΕΛΣ στο νέο της σπίτι θα απαιτήσει μια έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των πρόσθετων λειτουργικών δαπανών που θα ξεπερνούν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Το ΥΠΠΟΑ έχει εγκρίνει για το 2017 : επιχορήγηση 3,6 εκατ. ευρώ για την δραστηριότητα τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), επίσης 1,5 εκατ. ευρώ για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης , και 200.000 ευρώ για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Συμμετέχει επίσης με ποσό 350.000 ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Eurimages, για την υποστήριξη συμπαραγωγών και διανομής κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων. Ανάμεσα σε αυτά που μελετώνται είναι τα κίνητρα σε ξένους παραγωγούς.
Απαντώντας σε ένα οξύ και επίκαιρο αίτημα, το ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε σήμερα την θέσπιση τεσσάρων νέων Κρατικών Βραβείων Βιβλίου στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναμόρφωσης του θεσμού. Τα νέα βραβεία θα είναι: Το Κρατικό Βραβείο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Βραβείο Μετάφρασης βιβλίου Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Κρατικό Βραβείο Εκδοτικής Σειράς, το Κρατικό Βραβείο Εκδοτικής Σειράς.
Ακόμα, η Ενιαία Τιμή που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι ένα αίτημα του κόσμου του βιβλίου που υποστηρίζεται δραστικά και σε πολιτικό επίπεδο από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου
Πολιτισμός στην Περιφέρεια
Το 2017 το ΥΠΠΟΑ κάνει ένα πρώτο βήμα για την αναμόρφωση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι η επαγγελματική θεατρική δραστηριότητα, η οικονομική στήριξη των Δήμων, η ύπαρξη Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, και οι συνέργειες, π.χ. με το Φεστιβάλ Αθηνών.
Μετά από προσεκτική εξέταση των δεδομένων οι επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ θα κατανεμηθούν το 2017 ως εξής: Τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Κρήτης, Σερρών, Καβάλας, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Λάρισας θα λάβουν το καθένα επιχορήγηση 60.000 ευρώ. Τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Ρούμελης, Κομοτηνής, Καλαμάτας και Βέροιας θα λάβουν επιχορήγηση 46.500. Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα πάρει επιχορήγηση 30.000 ευρώ. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας βρίσκεται ήδη εκτός Δικτύου αφού τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ.
ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Η Ελληνίδα Υπουργός υπογράμμισε την απόφαση της ελληνικής πλευράς να ακολουθήσει τη διπλωματική και όχι τη νομική οδό στη διεκδίκηση των Γλυπτών, και βρήκε μεγάλη απήχηση τόσο στο ακροατήριο όσο και στον ιταλικό Τύπο όταν τόνισε πως: «Σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην ανάγκη να επαναδιατυπώσει τις αξίες της, η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα είναι μια συμβολική πράξη που θα υπογραμμίσει τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν τις αξίες και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής υπόθεσης, ενάντια στις δυνάμεις που επιζητούν τη διάλυση της Ευρώπης.»
Πηγή: thetoc.gr