Οι άνδρες με κοινωνική φοβία υποφέρουν και από πρόωρη εκσπερμάτιση

Σύμφωνα με γαλλική μελέτη

Ξεκάθαρη σχέση μεταξύ κοινωνικής φοβίας και πρόωρης εκσπερμάτισης αποκαλύπτει γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Anxiety and Depression Association of America. 

H κοινωνική φοβία ή, η «Κοινωνική Αγχώδης διαταραχή» όπως ονομάζεται, χαρακτηρίζεται από τον διαρκή και έντονο φόβο της κοινωνικής απόδοσης ή επίδοσης και της συνεπακόλουθης αμηχανίας ή και ντροπής που μπορεί να νίωσει κάποιος. Η κοινωνική φοβία δηλαδή αφορά σε όλες τις κοινωνικές καταστάσεις, όπου το άτομο ενδέχεται να φανεί κοινωνικά ανεπαρκές στα μάτια των άλλων και να κριθεί αυστηρά για αυτό. 

Ένας άνδρας εκσπερματώνει πρόωρα όταν αυτό συμβαίνει πιο νωρίς από όσο ο ίδιος, ή η σύντροφος του θα ήθελε. Η διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτισης ως νόσος τίθεται όταν αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται συστηματικά και ο άντρας εκσπερματώνει λίγο πριν τη διείσδυση του πέους ή αμέσως μόλις έχει διεισδύσει. 

Μελέτη που διεξήχθη στη Γαλλία είχε ως στόχο να εξετάσει το κατα πόσο η πρόωρη εκσπερμάτιση και η κοινωνική φοβία σχετίζονται άμεσα συγκρίνοντας την ομάδα πρόωρης εκσπερμάτισης με την ομάδα ελέγχου. Ογδόντα πέντε άτομα με πρόωρη εκσπερμάτιση συγκρίθηκαν με 93 άτομα απο την ομάδα ελέγχου. Κοινωνικές φοβίες είχαν σχεδόν ένας στους δύο στην πρώτη ομάδα, ενω στη δεύτερη μόνο ένας στους 10. 

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ κοινωνικής φοβίας και πρόωρης εκσπερμάτισης. Μολονότι, χρειάζεται επιβεβαίωση και απο περισσότερες μελέτες, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης φαίνεται να έχουν άμεσες κλινικές προεκτάσεις δεδομένου του ότι η κοινωνική φοβία και η πρόωρη εκσπερμάτιση γίνεται να αντιμετωπιστούν με την ίδια φαρμακευτική αγωγή, με εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI).

Οι βιολογικοί αλλα και οι ψυχολογικοί παράγοντες συντελούν στην εμφάνιση της πρόωρης εκσπερμάτισης. Το φαινόμενο αυτό γίνεται ολοένα και πιο συχνό με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού και να επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής τους. Η φαρμακευτική αγωγή σε συνδιασμό με την ψυχολογική υποστήριξη που συντείνει στην εξάλειψη των πεποιθήσεων που υπονομεύουν την ερωτική επαφή και σύνδεση αποτελούν βασικούς υποστηρικτικούς πυλώνες για μια υγιή σχέση.

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος - ανδρολόγος και Αναστασία Μοσχονά, συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια** 
 

health.in.gr