Σύμβουλος Μέρκελ: «Χωρίς ΔΝΤ τέλος τα δάνεια βοήθειας για την Ελλάδα!»

επιμένει ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα.


«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια βοήθειας», δήλωσε ο Χανς-Πίτερ Φρίντριχ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), εταίρου της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, επιμένοντας ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα.
 
Μιλώντας στο Reuters και ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο σενάριο βάσει του οποίου η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας, θα τασσόταν υπέρ της συνέχισης του προγράμματος στήριξης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Φρίντριχ απάντησε: «Επ' ουδενί. Αυτός ήταν ρητός όρος του τρίτου προγράμματος».
 
Ο κ. Φρίντριχ διαμήνυσε ότι οι εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα εμποδίσουν τα μέλη της Μπούντεσταγκ να ψηφίσουν υπέρ της διακοπής του δανεισμού της Ελλάδας στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα.
 
Οι δηλώσεις του κ. Φρίντριχ καταγράφονται μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο.
 
Ακόμη, η γερμανική καγκελαρία αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά, συνταξιοδοτικό και φορολογία, ενώ τονίζει πως «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους», καθώς και ότι, για το 2017, η Κομισιόν βλέπει ανάπτυξη 2,7%.
 
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα κριθεί αν η Ελλάδα θα πάρει επιπλέον χρηματοδότηση, ενώ τονίζεται πως υπάρχει ρευστότητα μέχρι και το καλοκαίρι.
 
Η ανακοίνωση περιλαμβάνει και δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τονίζει πως «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Τώρα θα φτάσουμε σε ένα καλό τέλος. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα που τρέχει μέχρι το καλοκαίρι του 2018».
 
«Το χρέος δεν είναι το σημαντικό προβλημα για την Ελλάδα, γιατί θα χρηματοδοτείται μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να αναπτυχθεί οικονομικά, ώστε να είναι ανταγωνιστική» παρατηρεί, διατυπώνοντας θέσεις που έχει εκφράσει και στο παρελθόν, ο κ. Σόιμπλε.
 
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των συντηρητικών υπό την καγκελάριο Μέρκελ, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, σε συνέντευξή του στο Reuters, δηλώνει ότι τα μέλη της Bundestag δεν θα ταχθούν υπέρ της χορήγησης περαιτέρω οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσυρθεί από το πρόγραμμα.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο σενάριο, βάσει του οποίου η Bundestag, η ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας, θα τασσόταν υπέρ της συνέχισης του προγράμματος στήριξης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Φρίντριχ απάντησε: «Επ' ουδενί. Αυτός ήταν ρητός όρος του τρίτου προγράμματος».
 
«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια βοήθειας. Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, επέμεινε ο Φρίντριχ, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.
 
Οι δηλώσεις του Φρίντριχ, μάλιστα, έρχονται μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο. Η συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα.
 
 
Δανειστές: Πολιτική συμφωνία τον Απρίλιο, τα μέτρα θα ισχύσουν από Αύγουστο του 2018
 
Εν τω μεταξύ, ανοιχτό αφήνουν στις Βρυξέλλες τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, πιθανολογώντας ότι θα είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, που θα πάρει την τελική πολιτική απόφαση.
 
Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα, έτσι ώστε να παραμετροποιήσουν τα όσα δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση για όλα τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης και το νέο πακέτο μέτρων, που θα εφαρμοστεί με τη λήξη του προγράμματος, το 2018, από την κυβέρνηση
 
Αναφορικά με τα μέτρα, τα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup, δεν εμπίπτουν σε οποιαδήποτε αιρεσιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης και η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική.
 
Η ουσία των μέτρων είναι πως η κυβέρνηση θα τα νομοθετήσει από τώρα για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Τα μέτρα αφορούν στη μείωση του αφορολόγητου ορίου και στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
 
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτά τα μέτρα θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν επιπλέον αυτών που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα για να πιάσει τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος επί του ΑΕΠ.

Πηγή: pronews.gr