Ράνια Σβίγκου: Θα πρέπει τα αντίμετρα να είναι στοχευμένα

«Έχουμε ένα περίγραμμα συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι ουδέτερο»

«Δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει τα αντίμετρα να είναι στοχευμένα, ώστε να μην επιβαρύνεται κανένα νοικοκυριό και να υπάρχει ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 Fm».

Σημείωσε ότι «η έμφαση πρέπει να δοθεί στο να μην πληγούν περαιτέρω τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, αλλά και να μπορέσει η κοινωνία να εισέλθει σε μια αναπτυξιακή τροχιά».

Αναλυτικότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «το πρώτο θετικό στοιχείο το οποίο βγαίνει από το χθεσινό Eurogroup, είναι ότι επανέρχεται η σταθερότητα και κλείνουν τα κινδυνολογικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, που είτε μιλούσαν για δημοψηφίσματα και κατάρρευση της οικονομίας, είτε μιλούσαν για σκληρά δημοσιονομικά μέτρα».

Το δεύτερο, είπε, είναι ότι «έχουμε ένα περίγραμμα συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι ουδέτερο, δηλαδή για κάθε ευρώ επιβάρυνσης του φορολογούμενου, θα πρέπει να υπάρχει κι ένα ευρώ ελάφρυνσης, ώστε σε τελική ανάλυση να μην επιβαρυνθεί κανένα νοικοκυριό».

Σημείωσε ότι «για τα εργασιακά παραμένει η θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σε αυτό θεωρούμε ότι είναι σύμμαχός μας το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Το ίδιο ισχύει, τόνισε, «και για τη μη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων που παραμένει η θέση μας».

Η κ. Σβίγκου επισήμανε ότι το ΔΝΤ, από τον Δεκέμβρη του 2015 επέμενε ότι θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό μετά το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα 4,5 δισ. και υπογράμμισε πως «το θετικό από το χθεσινό περίγραμμα συμφωνίας είναι ότι αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό».

Κατόπιν αυτών, σημείωσε, ότι «δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει τα αντίμετρα να είναι στοχευμένα, ώστε να μην επιβαρύνεται κανένα νοικοκυριό και να υπάρχει ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα» και πως «η έμφαση πρέπει να δοθεί στο να μην πληγούν περαιτέρω τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, αλλά και να μπορέσει η κοινωνία να εισέλθει σε μια αναπτυξιακή τροχιά».

«Πρόκειται, λοιπόν», είπε, «για μια θετική εξέλιξη, γνωρίζοντας βέβαια ότι όλα αυτά γίνονται σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο».

Διαβάστε επίσης