Στο "μάτι" των διεθνών funds ελληνικά και ιταλικά "κόκκινα" δάνεια

προσεγγίζουν το 1 τρισ. ευρώ

Στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτικών funds θα βρεθούν την εβδομάδα αυτή από κοινού τα ελληνικά και τα ιταλικά "κόκκινα" δάνεια, ανοίγοντας και πάλι τη συζήτηση για το μέλλον της διαχείρισης του κύριου όγκου των ευρωπαϊκών NPΕs (360 δισ. ευρώ τα "κόκκινα" δάνεια στην Ιταλία, 107 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα επί συνόλου προβληματικών δανείων της Ε.Ε. που προσεγγίζουν το 1 τρισ. ευρώ).

Την ερχόμενη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds και στελέχη των ελληνικών και των ιταλικών τραπεζών θα συναντηθούν στο Μιλάνο σε ειδικό επενδυτικό event της UBS αφιερωμένο στα "κόκκινα" δάνεια των δύο χωρών. Η συνάντηση πραγματοποιείται στη "σκιά" των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, με ευκταία την επίτευξη έστω μίας τεχνικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. 

Έρχεται επίσης σε μία χρονική στιγμή όπου ξαναμπαίνει στο "τραπέζι" το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank για την  αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, δια στόματος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), Αντρέα Ενρία, και παρουσία του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες ότι έχει ετοιμαστεί σχέδιο για τη δημιουργία μιας
ευρωπαϊκής bad bank.  Σύμφωνα με το σχέδιο, αυτή θα έχει το status μίας Asset Management Company, η οποία θα μπορούσε να απορροφήσει το σύνολο των "κόκκινων δανείων" των ευρωπαϊκών τραπεζών, ύψους 1 τρισ. ευρώ.

Τόσο οι ελληνικές, όσο και οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στο "στόχαστρο" του SSM αναφορικά με τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων. Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται στην Αθήνα για το θέμα η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, η οποία θα πραγματοποιήσει ανάλογη επίσκεψη και στη γείτονα χώρα. Σημειώνεται ότι η Ντ. Νουί αναφέρθηκε πρόσφατα ειδικά στην Ιταλία, λέγοντας ότι οι ιταλικές τράπεζες έχουν κάνει υπερβολικά λίγα για να μειώσουν τα "κόκκινα" δάνεια τα τελευταία τρία χρόνια, προσθέτοντας ότι η κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης να εξοικονομήσει 20 δις. ευρώ για στήριξη των αδύναμων τραπεζών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για τις ελληνικές τράπεζες, η συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής στο Μιλάνο θα ακολουθήσει αυτήν που θα έχει προηγηθεί μία ημέρα πριν στο Παρίσι, στην  ημερίδα Greek Day της Πειραιώς Securities, όπου το θέμα των "κόκκινων" δανείων θα βρεθεί και πάλι στην κορυφή της ατζέντας. 

Παρά την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις και η έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία εκ των πραγμάτων έχει βάλει "πάγο" στις κινήσεις των ξένων funds και των εταιριών διαχείρισης, η κινητικότητα στο παρασκήνιο παραμένει έντονη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς επαφές, που πραγματοποιούνται και στο εξωτερικό με πρωτοβουλία ελληνικών τραπεζών, με funds που προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ανατολική Ευρώπη και τη Νορβηγία. 

Στην ελληνική αγορά, παρά τις ενέργειες που έχουν συντελεστεί για τη βελτίωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, οι προκλήσεις παραμένουν και εστιάζονται στην ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στην απλοποίηση της εξυγίανσης και της ειδικής εκκαθάρισης των επιχειρήσεων, και κυρίως στη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς δανείων στην οποία θα συμμετέχουν οι εταιρίες διαχείρισης και μεταβίβασης δανειακών απαιτήσεων.  

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επάρκεια κεφαλαίων και προβλέψεων ώστε να μπορούν να κάνουν ακόμη και επιθετικότερη διαχείριση των NPLs σε σχέση με τη σημερινή στοχοθεσία τους. Οι προβλέψεις που είχαν σχηματίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2016 για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου ανέρχονται σωρευτικά σε 53,8 δισ. ευρώ, έναντι 51,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015.

Στο ίδιο διάστημα του α΄ εξαμήνου 2016, ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός (49,6%), ενώ ο λόγος Texas Ratio (δηλ. τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προς τις συνολικές προβλέψεις και τα εποπτικά κεφάλαια) διαμορφώθηκε στο 126%. Από τα παραπάνω, η ΤτΕ συνάγει ότι η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις είναι σε υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών ομίλων μεσαίου μεγέθους, ο οποίος ανέρχεται στο 42,5% (α΄ τρίμηνο 2016).

Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών προς το σύνολο των δανείων διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο 2016 σε 45,2%, με κύριο χαρακτηριστικό κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους τη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Έτσι, σε σύνολο δανείων περίπου 238 δισ. ευρώ (όπου περίπου το 60% αφορά επιχειρηματικά δάνεια και το 40% δάνεια προς νοικοκυριά) το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στα 107,6 δισ. ευρώ. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως σε διαγραφές δανείων και αποπληρωμές μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατά δεύτερο λόγο στη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και στη μείωση της καθαρής αναταξινόμησης ανοιγμάτων από τα εξυπηρετούμενα στα μη εξυπηρετούμενα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης