Στο φως οι προτάσεις του Ταμείου για τη φορολογία εισοδήματος (κεφάλαιο δημοσιονομικών μέτρων).
"Τράμπα" φόρων υπέρ των υψηλών εισοδημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων και σε βάρος των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των αγροτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα εισηγείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.
Στο κεφάλαιο της έκθεσης στο οποίο περιγράφονται τα προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα, ο διεθνής οργανισμός επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις του για την "ανάγκη" να μειωθεί το αφορολόγητο όριο των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αγροτών ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση, δηλαδή να πληρώνουν φόρο και πάρα πολλοί Έλληνες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που αυτή τη στιγμή δεν φορολογούνται επειδή το ισχύον σήμερα αφορολόγητο είναι υψηλότερο από τα εισοδήματά τους! Ειδικότερα, το ΔΝΤ εισηγείται τη δραστική μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ, και την κατάργηση των λοιπών φοροαπαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος (π.χ. της έκπτωσης 1,5% επί της μηνιαίας παρακράτησης φόρου επί των μισθών και των συντάξεων, της έκπτωσης φόρου λόγω δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης κ.λπ.).
Ταυτόχρονα όμως επισημαίνει ότι η δραστική μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση εσόδων η οποία θα εξασφαλίσει το δημοσιονομικό περιθώριο για παράλληλη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών, λοιπών ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.) έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή κοντά στο 20% από 29% που είναι σήμερα, καθώς και για μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στα επίπεδα του 15%-20% από 22%-45%, που κυμαίνονται σήμερα. Παράλληλα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα μπορούσε να προχωρήσει και μια μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή για επαναφορά του συντελεστή αυτού από το 24% στο 23%.
Οι παρεμβάσεις αυτές, κατά την άποψη του ΔΝΤ, θα υποβοηθούσαν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην επίσημη οικονομία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι αλλαγές αυτές θα ευνοούσαν κυρίως τους ελάχιστους υψηλόμισθους φορολογούμενους, ορισμένοι μάλιστα από τους οποίους είναι φανατικοί υποστηρικτές του Μνημονίου και των απόψεων του ΔΝΤ! Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι υπολογίζεται ότι, αν εφαρμοστούν οι προτάσεις αυτές του διεθνούς οργανισμού, θα γλιτώσουν από την πληρωμή ποσών φόρου εισοδήματος της τάξεως των 2.300 - 12.500 ευρώ το χρόνο!