«Ένας γίγαντας που τον έλεγαν Μ.Π.» - Παραμύθι έγινε, η διαδρομή της Πατρινής μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου!

παρουσιάστηκε χθες

Ένα ξεχωριστό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, στον Μαραθώνα. Πρόκειται για το παραμύθι «Ένας γίγαντας που τον έλεγαν Μ.Π.» το οποίο διηγείται την απίστευτη ιστορία της κορυφαίας Ελληνίδας Μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου!

Τα παιδιά ταξιδεύουν με την ηρωίδα σε μια συναρπαστική διαδρομή, καθώς προσπαθεί να κατακτήσει το παιδικό της όνειρο και να φτάσει στο μακρινό φεγγάρι.

Μαζί της ανακαλύπτουν την αξία της προσπάθειας και τη δύναμη της θέλησης! Μαθαίνουν να ονειρεύονται και να τολμούν όπως το έκανε και εκείνη και τα κατάφερε!

Η Μαρία Πολύζου είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ αυθεντικής διαδρομής και μαραθωνίου, είναι η πρώτη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996 στην Ατλάντα και η μοναδική γυναίκα από την αρχαιότητα που πραγματοποίησε τον Φειδιππίδειο Άθλο διανύοντας το 2010 524 χλμ (Αθήνα– Σπάρτη– Αθήνα– Τύμβος Μαραθώνα).

Τελικά κατάφερε να τρέξει στη ζωή της όσα χιλιόμετρα απέχει το Φεγγάρι από τη Γη και συνεχίζει!

Τα παιδιά μέσα από τον «Γίγαντα που τον έλεγαν Μ.Π.» παίρνουν ένα λαμπρό παράδειγμα πως ό,τι ονειρεύονται μπορούν να το πραγματοποιήσουν και πως οι ήρωες μπορεί να είναι και υπαρκτά πρόσωπα!

Στην παρουσίαση του «Γίγαντα που τον έλεγαν Μ.Π.» η Μαρία Πολύζου που σήμερα είναι και προπονήτρια δρομέων αντοχής, φανερά συγκινημένη είπε ότι πάντα έκανε όνειρα στη ζωή της αλλά δεν είχε ονειρευτεί ότι η ζωή της θα γινόταν παραμύθι για παιδιά!

Η συγγραφέας του παραμυθιού Μάγδα Κωστοπούλου Μπέριου αποκάλυψε πως αποφάσισε να γράψει αυτό το βιβλίο για παιδιά εμπνεόμενη από όσα πολύ σπουδαία έχει πετύχει η Μαρία Πολύζου. 

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, πρέσβης της φλόγας του Μαραθωνίου και επίτιμος πρόεδρος των Δημάρχων για την Ειρήνη διεθνώς Σπύρος Ζαγάρης μίλησε για τη συμβολή του γίγαντα στην πόλη και στον Μαραθώνιο. 

Η διευθύντρια της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ελλάδος Ιλεάνα Κλοκώνη διάβασε αποσπάσματα του παραμυθιού τονίζοντας πως πρόκειται για τη ζωή μιας ηρωίδας με Η κεφάλαιο! 

Ο επιστημονικός διευθυντής της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών «Όραμα Ελπίδας» αναφέρθηκε στην προσφορά της δρομικής ομάδας της κ. Πολύζου στον αγώνα για να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι εθελοντές δότες μυελού των οστών. 

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων Πάκο Μποράο και η Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον αθλητισμό, την ανοχή και το «ευ αγωνίζεσθαι» και πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Συλλόγου «Καλλιπάτειρα» Κατερίνα Παναγοπούλου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο μαραθωνοδρόμος και δημοσιογράφος του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νίκος Αρμένης.

Λίγα λόγια την Πατρινή αθλήτρια 

Η Μαρία Πολύζου (γεννήθηκε στην Πάτρα το 1968), είναι πρώην αθλήτρια δρόμων αντοχής , πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης, σήμερα διευθύντρια του Μουσείου μαραθωνίου δρόμου και πρέσβειρα του Ελληνικού αθλητισμού. Σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ κι ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από το γυμνάσιο μετά από παρότρυνση του γυμναστή του σχολείου[1].

Ήταν η πρώτη Ελληνίδα μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες[1][2] και η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες , κατέχει μέχρι σήμερα (2010) το πανελλήνιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή[3] και το πανελλήνιο ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου. Ήταν αθλήτρια αρχικά του Έσπερου Πατρών και αργότερα του Πανελληνίου[1].

Το 1990 έγιναν οι πρώτοι Βαλκανικοί αγώνες γυναικών στην Κωνσταντινούπολη οπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο[1], η Πολύζου είχε προκριθεί στα 1,500 μ. όπου τερμάτισε 5η. Συμμετείχε και στον μαραθώνιο παρόλο που δεν είχε προκριθεί και τερμάτισε πρώτη με 2 ώρες και 50 λεπτά και νέο βαλκανικό ρεκόρ. Συμμετείχε στους βαλκανικούς αγώνες του 1994, και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου στην Ισπανία το 1993 και στην Ελλάδα το 1995[1].

Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα ενώ αρχικά είχε προκριθεί με πανελλήνιο ρεκόρ η ομοσπονδία την απέκλεισε αρχικά από τους αγώνες , έπειτα από διαμαρτυρίες και δημοσιοποίηση του γεγονότος πήρε μέρος πληρώνοντας όλα τα έξοδα μόνη της. Το 1996 στον Μαραθώνιο του Τορίνο είχε τερματίσει 2η με νέο πανελλήνιο ρεκόρ και επίδοση 2.33.43[4]. Το 1997 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ το οποίο διατηρείται έως σήμερα. Στην Βουδαπέστη στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1998 σημείωσε ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου με χρόνο 2:33:40 το οποίο και αυτό διατηρείται έως σήμερα[5].

el.wikipedia.org

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ