Πλεόνασμα 3,5% για 5 χρόνια ζητούν τώρα οι δανειστές

Δανειστές: «δεν θα γίνει καμία εκταμίευση χωρίς το ΔΝΤ στο μέλλον».

Βρυξέλλες, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Χάγη και Ουάσιγκτον θέτουν την ελληνική κυβέρνηση προ των ευθυνών της και μπροστά σε μία και μόνο ρεαλιστική επιλογή: πρόσθετα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και μόνιμης απόδοσης ύψους τουλάχιστον 4,2 δισ. και διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μία τετραετία - πενταετία.

Με βάση το παρασκήνιο των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς και την προεδρία Eurogroup - EWG, το μόνο διακύβευμα είναι το ίδιο το πρόγραμμα, με τους πάντες να έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι «δεν θα γίνει καμία εκταμίευση χωρίς το ΔΝΤ στο μέλλον».

Το μήνυμα ήταν γνωστό στην Αθήνα και αποτέλεσε τον κύριο όγκο των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους. Αντιθέτως, η συζήτηση αναλώθηκε στη βελτίωση της ελληνικής πρότασης για τα ίδια τα μέτρα, με τους Ευρωπαίους να εμφανίζονται βέβαιοι ότι αφενός δεν είναι επαρκή, αφετέρου το ΔΝΤ θα τα απορρίψει. Εξήγησαν, μάλιστα, στην ελληνική πλευρά ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει άλλος δρόμος και το ΔΝΤ πρέπει να ικανοποιηθεί. 

«Καμπανάκι» από την ΕΚΤ για την αξιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς Βερολίνο και Βρυξέλλες -στη συνεδρίαση του Eurogroup- ότι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ευρώ, αν η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα δεν συνοδευτεί με κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα βρίσκεται στον «αέρα», καθώς καμία αναφορά δεν έγινε για τον χρόνο επιστροφής τους, και περιπλέχθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αφού η ΕΚΤ προειδοποίησε με δραματικό τρόπο τους θεσμούς ότι -ενόψει ενός μακρύ προεκλογικού κύκλου σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία- οποιαδήποτε άκαρπη συνάντηση στην Αθήνα θα είναι εις βάρος του ευρωπαϊκού νομίσματος. 

Η ΕΚΤ σημείωσε με έντονο τρόπο την άποψή της ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Πηγή: realnews.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ