Τι ζητά ο Ψυχάρης από τις τράπεζες και την Kυβέρνηση - Η άρνηση Σαββίδη να επωμιστεί το προσωπικό δάνειο

Όλο το παρασκήνιο γύρω από το «λουκέτο» στον ΔΟΛ

Ευθύνες σε όλους, εκτός από τον εαυτό του, επιρρίπτει ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης, με άρθρο του στο Βήμα, στο οποίο προαναγγέλλει την διακοπή της έκδοσης των εφημερίδων Τα Νέα και Το Βήμα της Κυριακής , «για οικονομικούς λόγους».

Το άρθρο δημοσιεύεται εν όψει της επικείμενης αίτησης «αναγκαστικής διαχείρισης» την οποία αναμένεται να καταθέσουν άμεσα οι τράπεζες, και να προχωρήσουν στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, καθώς δεν εξυπηρετεί δάνεια, συνολικού ύψους περί τα € 220 εκ.  Αν και δεν αναφέρεται συγκεκριμένα, η ερμηνεία που δίνεται είναι ότι οι εφημερίδες θα σταματήσουν την κυκλοφορία τους από τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου. 

Ευθύνες στις  τράπεζες…

Ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ επιρρίπτει ευθύνες στις Τράπεζες, και τους καταλογίζει ότι:
(α)  «αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισμού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης μη λαμβάνοντας καμία πρόνοια για τη συνέχιση των εκδόσεών του»
(β «αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζομένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί µήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να διασώσουν τις εκδόσεις» 
(γ) δεν επέδειξαν «καµία αίσθηση ιστορικότητας και δημοκρατικής ευθύνης» και «στραγγαλίζουν τις καταξιωμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης». 
(δ) «δεν αντιλαμβάνονται ότι μαζί µε «Το Βήμα» και «Τα Νέα» θα υποβαθμιστούν αξίες του αστικού μεταπολεμικού συστήματος και θα καταρρεύσουν βασικές εστίες των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού». 

…ευθύνες και στην κυβέρνηση

Αν και προκαλεί εντύπωση πώς ένας επιχειρηματίας όπως ο Στ. Ψυχάρης ζητά από τις τράπεζες να σκεφτούν τα Γράμματα και τις Τέχνες, να υπολογίσουν τους εργαζόμενους και να δείξουν πρόνοια για τη συνέχιση των λειτουργιών της επιχείρησης του, στη συνέχεια, επιρρίπτει ευθύνες και στο πολιτικό σύστημα. 
Όχι βεβαίως στο πολιτικό σύστημα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την περίοδο της διακυβέρνησης των οποίων έπαιρνε δάνεια με αέρα κοπανιστό. Κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση, καθώς λέει: «κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, που υποκριτικά εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφημερίδων». Όταν είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός έχει προτείνει στη βουλή ρύθμιση με διαφάνεια, συνολικά για τον Τύπο, με τη συναίνεση όμως της Ν.Δ. Και όταν είναι επίσης γνωστό ότι η ΝΔ εποίησε την νήσσαν σε αυτή την πρόσκληση.

«Μια τροπολογιούλα»

Ευθέως ο κ. Ψυχάρης, ζητά από την κυβέρνηση (και την αξιωματική αντιπολίτευση) αυτό που ζητούσαν μέχρι τώρα οι εκδότες και τους γινόταν το χατίρι: «μια τροπολογία». Στην ουσία, μία ρύθμιση που μετατρέπει το μή νόμιμο σε νομιμότατο.  Ζητάται δηλαδή  «η κατάθεση μιας τροπολογίας που θα μπορούσε να λύσει προσωρινά το χρηματοδοτικό πρόβληµα».
Περί τίνος πρόκειται; Επειδή οι τράπεζες έχουν δεσμεύσει το σύνολο των λογαριασμών του ΔΟΛ, έναντι δανείων τα οποία δεν εξοφλούνται, τα όποια έσοδα από τις πωλήσεις και τη διαφήμιση κατατίθενται, παρακρατούνται προς αποπληρωμή των υποχρεώσεων στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία στερείται οποιουδήποτε κεφαλαίου κίνησης. Αυτό που ζητάται είναι «μια τροπολογιούλα»με την οποία θα επιτραπεί στις τράπεζες, αυτό που σήμερα δεν επιτρέπεται, δηλαδή να δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός στον οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα της επιχείρησης, έτσι ώστε να υπάρχει κεφάλαιο κίνησης (για λειτουργικά έξοδα, αγορά χαρτιού, πληρωμή έναντι στους εργαζόμενους κλπ) και να μην κλείσουν τα έντυπα. 
Στην πραγματικότητα ο κ. Ψυχάρης με τη δημιουργία του «ειδικού λογαριασμού» ζητά από την κυβέρνηση ειδική μεταχείριση για να επιβιώσει ο ίδιος και στη συνέχεια η επιχείρηση του, και από τις τράπεζες να λάβει περίοδο χάριτος, προκειμένου να παραμείνει στην εταιρεία. Αυτό είναι το τέλειο σενάριο για τον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ (και οπωσδήποτε να αρθούν οι εγγυήσεις για το προσωπικό του δάνειο, ύψους περί τα 60 εκ. ευρώ) . Όμως ο νόμος προβλέπει ήδη «ειδικό λογαριασμό».

Τι προβλέπεται

Σε ποια περίπτωση; Σε επόμενη φάση, στο καθεστώς «ειδικής διαχείρισης» στο οποίο αναμένεται να ενταχθεί ο ΔΟΛ άμεσα, και κατά το οποίο τα ηνία του συγκροτήματος αναλαμβάνει ο ειδικός διαχειριστής που έχουν ορίσει οι  τράπεζες, με σκοπό την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Ο διαχειριστής, εάν αποφασίσει να προχωρήσει σε «εκκαθάριση εν λειτουργία» (και όχι άμεση εκκαθάριση) μπορεί να ζητήσει από τις τράπεζες, και εκείνες να εγκρίνουν, τη δημιουργία «ειδικού λογαριασμού» για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας. Χωρίς «τροπολογία». Νόμιμα, σύμφωνα με τον νόμο (Δένδια) και το πτωχευτικό δίκαιο. Στην περίπτωση αυτή όμως, η ιδιοκτησία θα έχει μεταβιβαστεί, ο ΔΟΛ θα έχει περάσει στον έλεγχο των τραπεζών και εξ ονόματος τους στον ειδικό διαχειριστή. 

Άρνηση Σαββίδη να επωμιστεί το προσωπικό δάνειο 

Εν τω μεταξύ, οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έχει δείξει ζωηρό ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθεί στα ΜΜΕ, οδηγήθηκαν σε αποτυχία. Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για άρνηση των τραπεζών να συναινέσουν σε κούρεμα των δανείων του ΔΟΛ κατά 70-80% που ζητούσε ο νέος επενδυτής προκειμένου να αναλάβει. Πληροφορίες της «Α» ωστόσο, σημειώνουν ότι η συμφωνία ναυάγησε όταν ο Ι. Σαββίδης αρνήθηκε να εγγυηθεί για το προσωπικό δάνειο του Στ. Ψυχάρη, ύψους 50- 60 εκ. ευρώ, εξαιτίας του οποίου κινδυνεύει η προσωπική περιουσία του εκδότη. Προηγουμένως, ο Ι. Σαββίδης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε προσφέρει αρχικό κεφάλαιο για την κανονική επαναλειτουργία του συγκροτήματος περί τα 25 εκ. ευρώ, και σε επόμενη φάση ποσό 30- 50 εκ. ευρώ. Τον σχεδιασμό αυτόν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχαν εγκρίνει και οι τράπεζες.  

Οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πρόκειται να συνεδριάσει τη Δευτέρα το πρωί. Μετά από  πρόσφατη παρέμβασή της στη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δημοσιογράφων  εξεδόθη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι δύο Ομοσπονδίες εργαζομένων εκφράζουν …«ιδιαίτερη ανησυχία, για την καταστροφική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα». 
Συνέλευση εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι λόγω των αποχωρήσεων υπολογίζονται σήμερα περί τους 400, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει οριστεί για τη Δευτέρα, νωρίς το απόγευμα, στο κτίριο του ΔΟΛ επί της οδού Μιχαλακοπούλου, παρουσία των μελών των ΔΣ των Ενώσεων εργαζομένων, δημοσιογράφων, προσωπικού, τεχνικών τύπου, ηχοληπτών, αλλά και νομικών συμβούλων. Στη συνέλευση θα συζητηθούν οι τρόποι συλλογικής αντίδρασης των εργαζομένων, προκειμένου να υποστηριχθούν τα δικαιώματα τους . 
Μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου δεν είχε εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από την ΕΣΗΕΑ ή άλλη Ένωση εργαζομένων στον Τύπο. Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας- ΕΤΕΡ, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Ψυχάρη για την θέση των εργαζομένων σήμερα στο συγκρότημα, ενώ καλεί την Κυβέρνηση και το ΕΣΡ να παρέμβουν στις διαδικασίες των επόμενων κρίσιμων ημερών ώστε να προφυλάξουν όλους τους εργαζόμενους. 

ΕΤΕΡ: Ο Σταύρος Ψυχάρης λέει «στην υγειά των κορόιδων»

Η ανακοίνωση: Στο «Βήμα της Κυριακής» υπάρχει πρωτοσέλιδο άρθρο, προφανώς του Σταύρου Ψυχάρη, που προαναγγέλλει το άμεσο κλείσιμο των μέσων του ΔΟΛ λόγω της ασφυξίας που προκαλεί η δέσμευση των λογαριασμών του οργανισμού από τις δανείστριες τράπεζες. Καμία αναφορά για προσωπικές ευθύνες και επιλογές, σε όλα τα επίπεδα. Για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο ΔΟΛ φταίνε μόνο οι τράπεζες και σύσσωμη η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση!
Αναφερόμενος στους απλήρωτους επί 6 μήνες εργαζόμενους, δεν λέει λέξη για τα «γεμάτα αμπάρια» που «θα έκλειναν μια μακρόχρονη σχέση» στην περίπτωση που το «καράβι πέσει σε ξέρες». Ο Σταύρος Ψυχάρης λέει επί της ουσίας «στην υγειά των κορόιδων» με τον δικό του  μοναδικό τρόπο. Η ΕΤΕΡ έχει καταλάβει από τις αρχές του 2016 τις προθέσεις του και έχει κάνει όλες τις κινήσεις που της αναλογούσαν. Δυστυχώς οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν στάθηκαν στο ύψος τους ή μάλλον αυτό είναι το πραγματικό ύψος τους. Όταν ζητούσαμε απεργίες και ασφαλιστικά μέτρα, απέφευγαν και κωλυσιεργούσαν, και όταν τελικώς «σέρνονταν» σε απεργίες και νομικές ενέργειες, αυτές δεν είχαν πλέον νόημα. Αλλά τι περιμένεις από πρόεδρο Σωματείου που λέει σε συνέλευση εργαζομένων, άλλου ραδιοσταθμού, πως έμειναν απλήρωτοι επειδή τους γέλασαν οι τεχνικοί, οι οποίοι σημειωτέον, ήταν οι μόνοι που είχαν εξαγγείλει απεργία! Ο ίδιος δε, διέδιδε πως η ΕΤΕΡ κάνει «παλαιού τύπου συνδικαλισμό». Αν ο «μοντέρνος συνδικαλισμός» είναι να κινητοποιηθείς αφού ο μπαταχτσής εργοδότης αδειάσει τα ταμεία και «κατεβάσει τα ρολά» λυπούμαστε αλλά δεν θα ακολουθήσουμε.
Όσον αφορά στον ΔΟΛ και ειδικότερα στον «Βήμα FM»  οι εργαζόμενοι τεχνικοί θα διεκδικούν μέχρι δικαίωσης όλα όσα τους αναλογούν από τον Νόμο και την Πολιτεία.
Καλούμε την Κυβέρνηση και το ΕΣΡ να παρέμβουν στις διαδικασίες των επόμενων κρίσιμων ημερών ώστε να προφυλάξουν όλους τους εργαζόμενους του ΔΟΛ. Τέλος καλούμε τους ίδιους τους εργαζόμενους να ξυπνήσουν από τον λήθαργο και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μαζί με τα Σωματεία και όχι μέσω κάθε αυτόκλητου σωτήρα και κήνσορα. Άλλος  «μοντέρνος» τρόπος δεν υπάρχει όπως αποδεικνύεται καθημερινά.

Πηγή: avgi.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ