Νίκος Παππάς: Η πρόσβαση στην πληροφορία είναι θέμα δίκαιης ανάπτυξης της χώρας

«Οι υποδομές τις οποίες έχουμε φτιάξει να αξιοποιηθούν στο έπακρο»

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να χάσουμε το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης, όπως το χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά την επίσκεψή του στον Πεντάλοφο Κοζάνης, μία από τις κοινότητες που εντάχθηκαν στο ευρυζωνικό δίκτυο του έργου «Rural Broadband», που υλοποίησε η Κοινωνία της πληροφορίας ΑΕ και σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

«Στην εποχή που ζούμε σήμερα οι αποστάσεις δεν μετρώνται με τα χιλιόμετρα, αλλά με την ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας, τα λεγόμενα Mbps μέσω του διαδικτύου», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση «ισχύει η αρχή, ότι η πρόσβαση στην πληροφορία είναι θέμα δίκαιης ανάπτυξης της χώρας». Χαρακτήρισε δε το «Rural Broadband», ως «ένα εμβληματικό έργο, το οποίο πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να το αξιοποιήσει», σημειώνοντας, ότι με την ολοκλήρωσή του θα εξυπηρετούνται σχεδόν 3.700 οικισμοί της χώρας, με περισσότερους από 525.000 κατοίκους.

Ο κ. Παππάς παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στο ηλεκτρονικό εμπόριο, επισημαίνοντας την ανάγκη «να αναπτύξει τους μηχανισμούς και τις μεθόδους, ώστε οι υποδομές τις οποίες έχουμε φτιάξει να αξιοποιηθούν στο έπακρο». Όπως εξήγησε, είναι κρίσιμο στοιχείο για την κυβέρνηση «να συντονίσει τις δυνάμεις της οικονομίας, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη της παρελθούσης περιόδου, που αφορούσαν τη μερικότητα των έργων και κατασπατάληση των πόρων που έκανε το δημόσιο για να αναπτύξει τις δικές του υποδομές και τα δικά του δίκτυα».

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του διαπολιτισμικού σχολείου Πενταλόφου, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Κώστας Χονδροκώστας, απένειμε στον κ. Παππά τον τίτλο του επίτιμου δημότη.

Ο υπουργός δήλωσε βαθιά συγκινημένος από τη στάση των κατοίκων της κοινότητας, οι οποίοι με απόφαση του τοπικού συμβουλίου έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να φιλοξενήσουν στη μαθητική εστία ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία.

«Οι άνθρωποι αυτής της ορεινής κοινότητας δίνουν μάθημα ζωής και αλληλεγγύης», είπε ο κ. Παππάς και δεσμεύθηκε πως θα μεσολαβήσει ώστε να διευθετηθεί το θέμα στελέχωσης της μαθητικής δομής από το Ίδρυμα Νεολαίας.

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στη Νεάπολη Κοζάνης, ο υπουργός ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας Τεχνολογικού Πάρκου, στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης, που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις. «Δηλώνω παρών για να στηρίξω τέτοιες πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Παππάς, τον οποίο συνόδευσαν σήμερα στην περιοδεία του οι βουλευτές Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Ντζιμάνης, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης και ο βουλευτής Φλώρινας, Κωνσταντίνος Σέλτσας.

Διαβάστε επίσης