"Ζεσταίνονται" τα αγροτικά μπλόκα - Στους δρόμους από αύριο Αχαΐα, Ηλεία και Αιγιάλεια - Που αναμένονται συμβολικοί αποκλεισμοί

ξεκινούν κινητοποιήσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κάθοδο των αγροτών της Ηλείας στα μπλόκα. Την αρχή στο χώρο των κινητοποιήσεων κάνουν τα μέλη της ΟΑΣΗ στο Λατίφι και φυσικά είναι “ανοιχτή” η πρόσκληση για τη συμμετοχή όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων και γενικότερα των ανθρώπων του μόχθου στον πρωτογενή τομέα. Όπως έχει γράψει το tempo24.gr ήδη προετοιμάζονται οι αγρότες και στην Αχαΐα.

Φυσικά δεν αποκλείεται να δούμε στα μπλόκα ανθρώπους και από άλλες εργασιακές ομάδες που θα στηρίξουν τον αγώνα κόντρα στην αριστερή Κυβέρνηση που εφαρμόζει τις πλέον αντιλαϊκές πολίτικές. Η έξοδος στο Λατίφι αναμένεται να προκαλέσει πονοκέφαλο, καθώς ένα πιθανό κλείσιμο του δρόμου σε αυτό το κομβικό σημείο της εθνικής οδού θα δημιουργήσει κυκλοφοριακό έμφραγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δυτική Αχαΐα: Σε αγωνιστική ετοιμότητα θα βρίσκονται από την Κυριακή 22 Ιανουαρίου οι αγρότες - Από Δευτέρα στα μπλόκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δυτική Ελλάδα: Στα... μπλόκα από τις 23 Ιανουαρίου οι αγρότες - Στην πρώτη γραμμή διεκδικήσεων οι αποζημιώσεις από την κακοκαιρία

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr Όμως σύμφωνα με πληροφορίες και οι αγρότες του Κάμπου και κυρίως της Βουπρασίας “προθερμαίνονται” για την κάθοδό τους στο Κουρτέσι, ένα επίσης κομβικό σημείο στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, χωρίς “έξοδο διαφυγής”. 

Την ερχόμενη Πέμπτη στις εφτά το απόγευμα, όπως μας ανακοίνωσαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών της περιοχής, θα γίνει σύσκεψη στο Σινέ Άστρον στα Λεχαινά για να αποφασιστεί το μέλλον και η μορφή των κινητοποιήσεων. Αν η απάντηση είναι θετική από την πλειοψηφία, δεν αποκλείεται το επόμενο κιόλας πρωί θα παραταχθούν τα τρακτέρ στον κόμβο Κουρτεσίου, ξεκινώντας τον αγώνα και από εκεί.

Και οι δασικοί χάρτες στο “κάδρο” των αιτημάτων
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας με ανακοίνωσή της βάζει στο “κάδρο” των αιτημάτων και το θέμα που έχει προκύψει σε όλη την Ηλεία με τους δασικούς χάρτες. Με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

Σε νέο πλήγμα τείνουν να μετατραπούν οι δασικοί χάρτες στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Με το χαράτσι που θα υποβληθεί από κάθε αγροκτηνοτρόφο ή άλλον ενδιαφερόμενο στο δημόσιο από την ένσταση, αλλά και το κόστος από την σύνταξει της ένστασης – αντίρρησης και ότι άλλο χρειαστεί πχ τοπογραφικά σε ιδιώτη δασολόγο, δικηγόρο, μηχανικό. Σε μια περίοδο που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων έχει ροκανιστεί από την αντιλαϊκή κυβερνητική φοροληστεία με το διπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή από 13% σε 26%, με την ασφαλιστική ληστεία που συντελείται με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, σταδιακά μέχρι το 2022, και τη μείωση των συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους αναγκάζονται να καλλιεργούν, από τις χαμηλές τιμές παραγωγού, είτε στα αγροτικά προϊόντα, είτε στο γάλα και τα άλλα ζωοκομικά προϊόντα, την μεγάλη ακρίβεια στις ζωοτροφές και στα φάρμακα, τις δραστικές περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις, από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών και τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χιόνι, χαλάζι, παγετος).

 Στο Νομό μας με έκταση 2,6 εκατομμύρια στρέμματα, η αναδασωτέα περιοχή  από την πυρκαγιά του 2007 έχει έκταση 720.000 στρέμματα,  δηλαδή το 28% περίπου της έκτασης του νομού. Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα στους δήμους Πύργου, Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας- Κρεστένων και Ζαχάρως όπου από τα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ ως αγροτεμάχια, κρίθηκαν αναδασωτέα πάνω από 30%.

 Η αρχική αποτύπωση (για να κάνει κήρυξη αναδασωτέας) έγινε με δορυφορική εικόνα που δόθηκε από το ΑΠΘ υπό ασφυκτική πολιτική πίεση από την τότε κυβέρνηση. Έγινε χονδρικό περίγραμμα  και δεν υπήρξε περιγραφή – αποτύπωση – εξαίρεση για τις εντός του περιγράμματος εκτάσεις. Έτσι κατά την ανάρτηση των Δασικών χαρτών, έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, αγροτικές καλλιέργειες ή άλλες μη δασικές εκτάσεις οι οποίες περιέχονται στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς που κηρύχθηκε αναδασωτέα, καθώς επίσης και περιοχές που δεν είχαν πληγεί από την πυρκαγιά.

Διεκδικούμε:

·        Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτασεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.

·        Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων απο μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά περιοχές, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.

·        Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος τα ανάγκασε να μπουν και χωρίς δική τους ευθύνη.

·        Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων,  πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

        Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στο στήσιμο μπλόκου την Δευτέρα 23 Γενάρη στις 10:00 το πρωί στην θέση Λατίφι Αμαλιάδας.

 

Διαβάστε επίσης